Χειρότερες μέρες έρχονται για την Αγορά
Με πολύ μελανά χρώματα περιγράφουν όλοι το μαύρο καλοκαίρι που βίωσαν.
Ευθέως, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ προειδοποιεί ότι «το λιανικό εμπόριο δεν αντέχει άλλες απώλειες μετά τον καλοκαιρινό Αρμαγεδδώνα στην Αγορά».
Απώλειες που μετρώνται σε 1,33 δισ. ευρώ από τον καλοκαιρινό τζίρο.
Από 10,58 δισ. ευρώ που ήταν ο συνολικός τζίρος του λιανικού εμπορίου το περσινό καλοκαίρι, δεν θα ξεπεράσει φέτος τα 9,25 δισ. ευρώ! Θύμα αυτού του Αρμαγεδδώνα ήταν οι καλοκαιρινές εκπτώσεις, επισημαίνει ο Βασίλης Κορκίδης.
Μαύρος χειμώνας
Για αυτά που έρχονται, για έναν χειμώνα που θα παγώσει ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά και θα δυσκολέψει τον αγώνα επιβίωσης, προειδοποιεί η έρευνα του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία Marc:
• Το επόμενο εξάμηνο θα κατεβάσουν οριστικά ρολά 63.000 επιχειρήσεις (κυρίως πολύ μικρές), με άμεση συνέπεια την απώλεια 138.000 θέσεων απασχόλησης.
Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις είχαν μείωση της ζήτησης κατά 75,4%, πτώση των παραγγελιών κατά 77,1% και επιδείνωση της ρευστότητας κατά 81,7%!
Κραυγή αγωνίας και από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς: «Η οικονομία ασθενεί, η βιομηχανία καταρρέει, ελάτε να βρούμε τις λύσεις με διάλογο.
Η επιχειρηματική κοινότητα έχει λύσεις», επισημαίνοντας ότι «λύσεις υπάρχουν αν παράλληλα υπάρχει πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και πολιτική τόλμη».
ΓΣΕΕ: Τρεις θανάσιμες παγίδες
Σε τρεις θανάσιμες παγίδες οδήγησε η επιβολή βίαιης δημοσιονομικής και εισοδηματικής λιτότητας και προκάλεσε τον εγκλωβισμό της ελληνικής οικονομίας, τονίζει σε δήλωσή του ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Γ. Αργείτης. Πρόκειται για την παγίδα δημόσιου χρέους, που κρατά την οικονομία συνεχώς στο χείλος της χρεοκοπίας και επιτρέπει στους δανειστές να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Την παγίδα λιτότητας, η οποία συρρικνώνει την οικονομική δραστηριότητα και καθιστά το τραπεζικό σύστημα εύθραυστο και τη χώρα αφερέγγυα, υπονομεύοντας τη δυνατότητά της να αποπληρώσει το χρέος της.
Και την παγίδα ρευστότητας, που πνίγει καθημερινά την πραγματική οικονομία και κάθε επενδυτική και παραγωγική δραστηριότητα, δημιουργώντας σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στους εργαζομένους και στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.
Βαφτίζουν το ψάρι κρέας…
Εν όψει των εκλογών, η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα καταθέτει τις θέσεις και προτάσεις της για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, μεταξύ των άλλων επισημαίνει «την ανάγκη για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους από την καταστροφική διαπραγματευτική τακτική της ”δημιουργικής ασάφειας”, η οποία οδήγησε στη σύναψη του 3ου Μνημονίου που -όσο και αν κάποιοι επιμένουν να «βαφτίζουν το κρέας ψάρι»- ενέτεινε περισσότερο από ποτέ την εξάρτηση της χώρας μας από τις «δόσεις» των Δανειστών και σωρευτικά τη σφοδρότητα των επιβαλλόμενων μέτρων απομακρύνοντας τον ορίζοντα απαγκίστρωσης του τόπου από τα επαχθή Προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης».
Και καταλήγει τονίζοντας ότι «η ΔΑΚΕ Ι.Τ. με έγνοια και αγωνία για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας, μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την κοινωνική δικαιοσύνη, θα συνεχίσει να αγωνίζεται από κάθε μετερίζι και να διεκδικεί σθεναρά την καλύτερη Ελλάδα που θέλουν και αξίζουν να έχουν οι εργαζόμενοι της χώρας και τα παιδιά μας».
***
50 δισ. ευρώ έχουν οι Έλληνες στην τσέπη τους! – Στα 55 δισ. ευρώ η παραοικονομία!
Ξέρετε με πόσα λεφτά κυκλοφορούν οι Έλληνες στην… τσέπη τους; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σήμερα στη χώρα οι πολίτες έχουν στην τσέπη τους περισσότερα από 50 δισ. ευρώ σε μετρητά έναντι 27,7 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2015.
Ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς σημειώνει σε σχετικό άρθρο του στην «Καθημερινή»: «Ο καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνει τόσο μεγάλη ποσότητα τραπεζογραμματίων, όταν οι πλέον συντηρητικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 43 δισ. ευρώ, ενώ κοινή παραδοχή στα οικονομικά φόρα είναι ότι υπερβαίνει το 30% του ΑΕΠ. Δηλαδή, στο σημερινό ΑΕΠ των 180 δισ. η παραοικονομία ανέρχεται σε μια τάξη μεγέθους 55 δισ.».
***
70 εκατ. ευρώ η επιβάρυνση από τη χρήση των πιστωτικών καρτών
Η επιβολή των capitals controls, με τον περιορισμό αναλήψης, αρχικά, στα 60 ευρώ ανά ημέρα, που ύστερα από κάποιες βδομάδες πήγε σε 420 ευρώ μαζί ανά εβδομάδα, οδήγησε χιλιάδες πολίτες στην απόκτηση πιστωτικών καρτών, οι οποίες τετραπλασιάσθηκαν. Όμως, η χρήση πιστωτικών καρτών οδηγεί σε ετήσια αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων λιανεμπορίου τροφίμων κατά 70 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,37% των πωλήσεών τους, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.
***
Πώς να κρατηθεί ζωντανή η Αγορά…
όταν δεν υπάρχει ιδιωτικός φορέας στον οποίο να μη χρωστάει το Δημόσιο. Προχθές έγινε γνωστό ότι στο ΕΝΑ δισεκατομμύριο ευρώ ανέρχονται οι πιστοποιημένες ανεξόφλητες οφειλές από εργασίες έργων του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΣΑΤΕ (Σύνδεσμος Ανώνυμων Τεχνικών Εταιρειών).