Τσίπρας: Ο Λαφαζάνης δεν τιμά την Αριστερά!
Ειδικότερα για τον κ. Βενιζέλο είπε ότι έγινε ο κήρυκας της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης ρητορικής μέσα στο Κοινοβούλιο. «Ήταν αυτός που με το PSI οδήγησε στη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, με τα 25 δισ. που φόρτωσε στις πλάτες των ασφαλισμένων», τόνισε. Ο κ. Τσίπρας απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το παλιό πολιτικό σύστημα. «Με το κόμμα του κ. Μεϊμαράκη, του κ. Σαμαρά, του Άδ. Γεωργιάδη, του Βορίδη, με τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Λοβέρδο, δεν μπορώ να συνεργαστώ με κανέναν από αυτούς».
Και πρόσθεσε: «Εκφράζουν το χθες και είναι το πολιτικό προσωπικό που είναι ταγμένο να υπηρετεί το χθες». Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στη στάση των στελεχών που αποχώρησαν και προχώρησαν στη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας, ενώ εμμέσως πλην σαφώς τους κατηγόρησε αφενός ότι ανέτρεψαν την κυβέρνηση και αφετέρου ότι επί της ουσίας εξυπηρετούν τα σκοτεινά σχέδια όσων επιδιώκουν την αριστερή παρένθεση. Υπογράμμισε, δε, ότι ωφελημένος από την τροπή που πήραν τα πράγματα είναι ο κ. Μεϊμαράκης και η Νέα Δημοκρατία. Αναφερόμενος στις κρίσιμες ψηφοφορίες της Βουλής, ανέφερε ότι δεν μπορούσε να φανταστεί πως, λίγες μόνο ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, που εξασφάλιζε ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε μαζική καταστροφή, τα συγκεκριμένα στελέχη θα προχωρούσαν αποφασιστικά και με γοργά βήματα στη συγκρότηση άλλου κόμματος, προκαλώντας την πτώση της κυβέρνησης.
Στην ερώτηση αν αισθάνεται προδομένος από τη στάση τους, απάντησε: «Θεωρώ ότι η επιλογή να διατηρήσουν μια διαφορετική στρατηγική είναι θεμιτή και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό. Θεωρώ, το είπα και το επαναλαμβάνω, ότι η διαχείριση αυτής της επιλογής με τον τρόπο που επελέγη μέσα στη Βουλή από τις 12 του Ιούλη μέχρι και τις 13 του Αυγούστου ήταν μια διαχείριση που δεν τιμά την Αριστερά».
Ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική και στον -υπηρεσιακό, όπως τον χαρακτήρισε- αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να συμβιβάσει τις εσωτερικές τάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της παράταξής του.
Ότι ο ίδιος «δείχνει δείγματα γραφής μιας αστάθειας στρατηγικής». «Θέλει να θολώσει τα νερά. Να είναι και με τη λαϊκή Δεξιά του Καραμανλή, να είναι και με τη φιλελεύθερη αντίληψη της Ντόρας, να είναι και με την ακραία Δεξιά που εκφράζουν ο Βορίδης, ο Γεωργιάδης, ο Μπαλτάκος, ο Σαμαράς». Σημείωσε ακόμη ότι σήμερα η Νέα Δημοκρατία εκφράζει στην πολιτική ζωή του τόπου το παλιότερο από το παλιό, καθώς κυβέρνησε πάρα πολλά χρόνια και έχει μεγάλη ευθύνη για το πού έχει φτάσει η χώρα.
Σουλτς: Η καρδιά μας είναι μαζί σου
Για τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, είπε ότι τις προσπάθειες της Ελλάδας υποστήριξαν ο γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ, ο ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι, αλλά πρωτίστως ο αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν. Για τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ είπε ότι βρισκόταν ανάμεσα σε συμπληγάδες, δεν ήθελε το σχέδιο που παρουσίασε ο Σόιμπλε, αλλά ως κορυφαίο στέλεχος της ευρωπαϊκής Δεξιάς έπρεπε να κρατήσει ισορροπίες.
Αναφέρθηκε ακόμη ο κ. Τσίπρας στην εχθρική στάση που είχε τηρήσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Μας κουνούσε το δάκτυλο, μας έλεγε τεμπέληδες», τόνισε, ενώ περιγράφοντας το κλίμα που συνάντησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε λόγο για τον απόλυτο διχασμό, καθώς -όπως ανέφερε- οι συντηρητικοί τον αποδοκίμαζαν και οι υπόλοιποι προοδευτικοί τον επιδοκίμαζαν.
Διηγήθηκε, μάλιστα, και ένα περιστατικό με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς από την ίδια συνεδρίαση, ο οποίος σε κατ’ ιδίαν συνομιλία τού είπε χαρακτηριστικά: «Να ξέρεις ότι εμάς των Σοσιαλδημοκρατών η καρδιά μας είναι μαζί σου, αλλά το μυαλό μας είναι εναντίον σου». Κατά την εκτίμηση του κ. Τσίπρα, η στάση τους αυτή είχε να κάνει με το ότι είχαν επίγνωση πως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερνε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, θα είχαμε ντόμινο και σε άλλες χώρες.
***
Μας σέβεται ως χώρα ο Ομπάμα
Αισιόδοξος εμφανίσθηκε ο Αλ. Τσίπρας για την πορεία των εθνικών θεμάτων, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό πηγάζουν από την αστάθεια που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι παρά την οικονομική κρίση, τη γενικότερη αστάθεια αλλά και τις τεράστιες ροές προσφύγων, η χώρα μας παρέμεινε σε ένα πεδίο σταθερότητας και ασφάλειας. Αποτίμησε με πολύ θετικά σχόλια το έργο του Ν. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, διότι -όπως τόνισε- «με σχέδιο, με στρατηγική, καταφέραμε να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας εκεί που οι προηγούμενοι είχαν κλείσει».
Χαρακτήρισε «υπερβολές» και «αυταπάτες» τα σχέδια του Π. Λαφαζάνη σε σχέση με τη βοήθεια και τη συνεργασία με τη Ρωσία, αναγνώρισε όμως ως ορθή τη στρατηγική ενίσχυσης των σχέσεων με τη συγκεκριμένη χώρα. Αναφερόμενος στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον Μπ. Ομπάμα, σημείωσε πως το ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε δύο φορές μαζί του δείχνει ότι μας αναγνωρίζει και μας σέβεται ως χώρα. Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η εκλογή του Ακιντζί είναι η μεγάλη ευκαιρία για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός που θα είναι προς όφελος του κυπριακού λαού πρώτα απ’ όλα και προς όφελος μιας ειρηνικής συνύπαρξης», όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και ευρύτερα στο Αιγαίο.