Τι γίνεται με τα αντισταθμιστικά;

• Φίλος της στήλης, ταξίαρχος (ΤΘ) ε.ε., μου γράφει:

1. Με την ίδια σύμβαση (13/03) των ΑΩ, αρμάτων LEO II, προβλεπόταν η κατασκευή, επ’ ωφελεία του ΓΕΣ, ομοιωμάτων πυροβόλων, υλικό που σήμερα είναι λίαν αμφίβολο αν έχει προτεραιότητα πρόσκτησης, εν όψει των τραγικών ελλείψεων του Στρατού.

2. Με τη Φ 095/512016.04.13/ΓΔΑΕΕ εγκρίθηκε η πίστωση, από τον τότε άρχοντα της ΓΔΑΕΕ, πτέραρχο ε.α. κ. Γεωργιόπουλο, 50.616.000 ευρώ (ονομαστικής αξίας 4.218.000 ευρώ), που αφορά την προκαταβολή 30% της πιστωτικής αξίας του προγράμματος Νο 22 (ομοιώματα πυροβόλων) προς την εταιρεία SΟNAK. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική ονομαστική αξία του έργου θα ξεπεράσει το ποσό των 15 εκατ. ευρώ.

• Αμέσως, λέει ο ταξίαρχος, προκύπτουν μερικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, γιατί τα ποσά είναι πάρα πολύ χοντρά:

1. Το υλικό ανταποκρίνεται στη δηλωθείσα αξία του; Μήπως είναι υπερκοστολογημένο;

2. Έχει ποσοστό της προβλεπόμενης ΕΠΑ;

3. Η κατασκευή, με τέτοιο φοβερό κόστος, ομοίωματων πυροβόλων εξυπηρετεί συγχρόνως απαιτήσεις του ΓΕΣ, το οποίο υποφέρει από έλλειψη ζωτικών υλικών;

4. Ποιος είναι ο πραγματικός κατασκευαστής, δεδομένου ότι η SONAK δεν είναι εξουσιοδοτημένη για τέτοια έργα; Τι λέει ο ΣΕΚΠΥ;

5. Ο κ. Γεωργιόπουλος ρώτησε, πριν υπογράψει, το ΓΕΣ;

• Νομίζω ότι, κύριε πτέραρχε και υπουργέ, κύριε Γιάγκο, ας είσθε υπηρεσιακός, πρέπει να δείτε το θέμα. Ρωτείστε τον εξαίρετο συνάδελφό σας κ. Κ. Βούρη, αυτός μπορεί να βρει άκρη… Ενδέχεται ο ταξίαρχος να λανθάνει, επηρεασμένος από το τελευταίο έργο του Γούντι Άλεν.

***

Η Ζωή αντιγράφει την Άννα

• Θυμόσαστε μια θεάρεστη πράξη της, προ 10ετίας, προέδρου της Βουλής κ. Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη; «Έπνιξε» τον σχετικό φάκελο με τον οποίο ο Άρειος Πάγος ζητούσε την παραπομπή σε δίκη των Ακοσμπώκων για τη σκανδαλώδη προμήθεια των πυροβόλων SUZANA;

• Να λοιπόν που η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου «έπνιξε» με τη σειρά της, τον Φεβρουάριο, πριν καλά καλά καθίσει στην έδρα της προέδρου, δικογραφίες του Άρειου Πάγου για εξοπλισμούς εις βάρος των αξιότιμων κ. Τσοχατζόπουλου, Παπαντωνίου, Μεϊμαράκη και Βενιζέλου, απάντων πρώην ενδόξων υπουργών Άμυνας. Αυτή η συναδελφική αλληλεγγύη με συγκινεί… Μπορεί να είναι αθώοι οι άνθρωποι. Τους εξέθεσε.

***

Sic transit Gloria mundi

• Έτσι περνά η δόξα του κόσμου, έλεγαν οι Ρωμαίοι.

• Εμφανίσθηκαν γελαστοί, χαρούμενοι, στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστούν ως υφυπουργοί, αναπληρωτές, υπουργοί. Μερικοί δεν το είχαν δει ούτε στ’ όνειρό τους.

• Δεν πρόκαναν να κυβερνήσουν επτά μήνες με σύντροφο τη γλυκιά ηδονή της εξουσίας…

• Καμμένος, Ήσυχος, Βίτσας, Τόσκας…

***

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη

• Στην έγκυρη επιθεώρηση «Defense News» δημοσιεύθηκε εκτενής συνέντευξη του κ. Laurent Collet Billon, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής DGA (Delegation Generale de l’ Armement), κάτι περισσότερο από τη ΓΔΑΕΕ τη δική μας, με κανέναν προκάτοχό του όμως να είναι καταδικασμένος για αρπαχτές ή να είναι υπόδικος.

• Σε ένα σημείο αναφέρει ότι Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία συμφώνησαν για κοινή έρευνα και μελέτη κατασκευής ενός UAV (Α/Φ χωρίς πιλότο) παρατήρησης και έρευνας, μέσης ακτίνας δράσης. Συμπληρώνει ότι είναι ευπρόσδεκτες, ως συνεργάτες και συμμέτοχοι, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

• Υπόψη του ΥΕΘΑ (ποιου ΥΕΘΑ;) και όποιου άλλου νομίζει ότι η υπόθεση έχει ενδιαφέρον.

***

Αναμνηστική κατάθεση

• Αποχωρών από το υπουργείο Υγείας, ο κ. Π. Κουρουμπλής άφησε τις παρακάτω «καταθέσεις».

• Την επιμονή του να περάσει τις θέσεις του για τον διαγωνισμό των 186 οχημάτων του ΕΚΑΒ, παραβλέποντας τις τεκμηριωμένες προτάσεις των επιτροπών και της Δικαιοσύνης, παρότι γνώριζε ότι το ΕΣΠΑ λήγει στις 31.12.2015. «Θα πάρουμε παράταση», έλεγε. «Στον αέρα τα έργα λόγω μη παράτασης των ΕΣΠΑ», κραυγάζει η «Καθημερινή» (28.8). Χαίρετε, κύριε υπουργέ…

• Καλή επάνοδο, κύριε υπουργέ.


Σχολιάστε εδώ