Τα βαρίδια του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει εκλογών
Η διάσπαση του κραταιού στις προηγούμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 κόμματος (πρώην αριστερού κόμματος του κ. Τσίπρα) οδηγεί σε διεκδίκηση ακόμη και της πρωτιάς από τη ΝΔ και σε θρίαμβο της πολιτικής που ακολούθησε ο κ. Μεϊμαράκης ως αξιωματική αντιπολίτευση. Ήδη τα επιτελεία των δύο μεγάλων αντιπάλων κομμάτων έχουν καταρτίσει την προεκλογική τους εκστρατεία και προσπαθούν να προβάλουν τις αδυναμίες, δηλαδή τα «βαρίδια» που βαρύνουν τα πεπραγμένα των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Έτσι αποφασίσαμε να ερευνήσουμε ποια είναι τα «βαρίδια» αυτών των δύο κομμάτων. Για τον ΣΥΡΙΖΑ βαρίδια είναι:
α) Το νέο Μνημόνιο, το τρίτο και σκληρότερο από τα δύο προηγούμενα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των συνεχών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης Τσίπρα με τους σκληροτράχηλους δανειστές μας (υποτίθεται βέβαια και εταίρους μας). Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση πίστεψε τις απειλές των δανειστών – εταίρων μας, και κυρίως του γνωστού μας γερμανού υπουργού των Οικονομικών Σόιμπλε, ότι η Ελλάδα κινδυνεύει από χρεοκοπία. Όμως η χρεοκοπία θα έπληττε κυρίως τους δανειστές – εταίρους μας, που θα έχαναν και τους τόκους και τα χρήματα που μας είχαν δανείσει. Επομένως οι περί χρεοκοπίας απειλές ήταν μια μπλόφα, στην οποία όμως πίστεψε η κυβέρνησή μας και τελικά υπέγραψε μια συμφωνία με ένα εξοντωτικό «νέο Μνημόνιο» που θα αποτελεί βάρος για τον ΣΥΡΙΖΑ.
β) Το Μεταναστευτικό αποτελεί και αυτό βαρίδι, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει πιστέψει ότι οι λαθρομετανάστες παρασύρθηκαν και κατέκλυσαν και κατακλύζουν κατά χιλιάδες καθημερινά τα ελληνικά νησιά του Βορείου Αιγαίου. Η Ελλάδα έδωσε την εντύπωση ότι είναι ξέφραγο αμπέλι. Και δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα που προϋπήρχε της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο λαός όμως χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το αβάσταχτο για τη χώρα μας βάρος.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η «Καθημερινή» της Κυριακής στις 30/8/2015 για τη βαθμολόγηση των επιδόσεων της κυβέρνησης Τσίπρα, το 45% των ερωτηθέντων βαθμολόγησε με μηδέν την επίδοσή της στο Μεταναστευτικό και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν ότι ουδέποτε η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε κάποια βοήθεια για να προστατευθεί από τα κύματα των μεταναστών, κυρίως από τη Συρία, στην οποία διεξάγεται ένας εξοντωτικός εμφύλιος πόλεμος. Και οι Σύριοι φεύγουν από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από τα δεινά ενός μακροχρόνιου πολέμου που δεν έχει τελειωμό. Οι δύο δυνάμεις που κρύβονται πίσω από τον εμφύλιο αυτόν πόλεμο (ΗΠΑ και Ρωσία) είχαν αποφασίσει από κοινού να πιέσουν για την επάνοδο της ομαλότητας στην πολύπαθη αυτή χώρα. Προς το παρόν η παρέμβαση αυτή παραμένει ανενεργός.
γ) Οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές – εταίρους μας για παροχή βοήθειας προς τη χώρα μας όσον αφορά την αντιμετώπιση της ασφυξίας ρευστότητας, που ταλαιπωρεί αφάνταστα την ελληνική κοινωνία, κούρασαν τον ελληνικό λαό και τελικά η συμφωνία και το Μνημόνιό της ήταν τα χειρότερα, καθώς οι δανειστές – εταίροι μας έβρισκαν την άνεση χρόνου να σοφίζονται συνεχώς όλο και περισσότερα προαπαιτούμενα. Έτσι η συμφωνία κατέληξε να είναι βαρίδι για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δανειστές – εταίροι μας κατενόησαν ότι η κυβέρνησή μας δεν διαθέτει σοβαρό διαπραγματευτικό πλάνο εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν! Με άλλα λόγια, αντιλήφθηκαν ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ασκήσεις με άσφαιρα πυρά και μόνο για εσωτερική κατανάλωση! Έτσι ο Σόιμπλε και η παρέα του πορεύτηκαν ανάλογα και έθεσαν σκληρά και απάνθρωπα προαπαιτούμενα, που είναι διατυπωμένα στο δεύτερο μέρος του νέου Μνημονίου, που κατά την προσωπική μας εκτίμηση μας οδήγησαν στις προσεχείς εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Τώρα, η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές αυτές θα έχει ως πρώτο μέλημα την ψήφιση του δεύτερου μέρους του νέου Μνημονίου με προθεσμία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπεται στη δανειακή συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα με τους δανειστές – εταίρους μας.
δ) Η αποχώρηση του κ. Λαφαζάνη με τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας από τον ΣΥΡΙΖΑ και η ίδρυση ιδίου κόμματος (της Λαϊκής Ενότητας) αποτελεί βαρίδι για το κόμμα του κ. Τσίπρα, που απέκτησε τώρα σχετική ομοιογένεια, όμως θα αφαιρέσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα ποσοστό ψήφων, το ύψος του οποίου θα το διαπιστώσουμε στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο ψαλιδισμένος ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να πάρει αυτοδυναμία και θα παλέψει σκληρά για την πρωτιά.
Όλα αυτά προκάλεσαν καθίζηση της λαϊκής βάσης του κόμματος του κ. Τσίπρα, που σχεδόν έπαυσε να είναι «συνασπισμός της ριζοσπαστικής Αριστεράς» και έχει μετατραπεί σε δεξιόστροφο κόμμα, κατά το πρότυπο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού κομματικού μοντέλου. Είναι γεγονός ότι η ΕΕ είναι τόσο δημοκρατική που με κάθε μέσον επιδιώκει κάθε κράτος-μέλος της να διαθέτει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση προσηλωμένες τυφλά στις όποιες αποφάσεις της Κομισιόν, της ηγεσίας της Ευρωζώνης και της διοίκησης της ΕΚΤ. Έτσι τώρα εννοείται από την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών το κόμμα της ΝΔ και άρχισε να διαφαίνεται η νεκρανάστασή της στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Το σύστημα και αυτοί που το υπηρετούν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα έχουν συνασπιστεί σε κοινό μέτωπο προβολής και στήριξης της ΝΔ.
Να δούμε αν θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να εξουδετερώσει αυτά τα βαρίδια κατά την προεκλογική περίοδο. Την επόμενη Κυριακή θα δούμε τι βαρίδια κουβαλάει η ΝΔ, που την κρατούν σε αιχμαλωσία, παρά τις άοκνες σχετικές προσπάθειες του κ. Μεϊμαράκη, που επιδέξια κρατάει το τιμόνι του κόμματος του οποίου προΐσταται. Εμείς ευχόμαστε όλοι οι πολιτικοί μας ηγέτες να κοιτάξουν την Ελλάδα και τον λαό της.