Ρωτάμε τον κ. Ρωμανιά…

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το τι έγινε ή τι θα γίνει, όπως ο ίδιος διατυμπάνιζε, με το ανεφάρμοστο του λεγόμενου «μαθηματικού τύπου, που ούτε πυρηνικός φυσικός δεν μπορούσε να εφαρμόσει», για την παροχή των εφάπαξ στους μετά την 1η/9/2013 συνταξιούχους, έσπευσε να διαβεβαιώσει τους τηλεθεατές (με προκηρυγμένες ήδη τις εκλογές για την 20ή Σεπτεμβρίου): «Εμείς φτιάξαμε νομοσχέδιο με το οποίο καλύπταμε όλα αυτά τα θέματα -δηλαδή, και αυτό της αλλαγής του μαθηματικού τύπου υπολογισμού των εφάπαξ-, αλλά η κυβέρνηση (Τσίπρα) το πήρε και το έβαλε στο συρτάρι και δεν το έφερε ποτέ στη Βουλή».

Μετέφερε έτσι, στην ουσία, στο προεκλογικό ρινγκ το όλο θέμα της ευθύνης για την καθυστέρηση στην καταβολή των εφάπαξ στους μετά την 1η/9/2013 συνταξιούχους, και μάλιστα εις βάρος της απελθούσης κυβέρνησης Τσίπρα.

Ερωτάται, λοιπόν, ο φίλος κ. Ρωμανιάς, ο επί επτά μήνες γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εργασίας και παντογνώστης του Ασφαλιστικού: Ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού των εφάπαξ με νόμο έγινε, για να αλλάξει με νέο νόμο (αυτόν που υποστηρίζει ότι είχε ετοιμασθεί στο υπουργείο του), ή με υπουργική απόφαση κατ’ εξουσιοδότηση του ν. 4093/2012 περί Μεσοπρόθεσμου, ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΙΑ.5. ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ, και συγκεκριμένως με την υπ’ αριθμόν Φ.8//2014 (ΥΑ Φ. 80000/1093/26 ΦΕΚ Β 313 2014): Αντικ/ση ΥΑ 30854/3809 – Ανασχεδιασμός Τεχνικής Βάσης Εφάπαξ Παροχών;

Όπως προκύπτει από τις παραπάνω διατάξεις, αρκούσε απλώς και μόνο μια νέα «διορθωτική» υπουργική απόφαση, κατ’ έξουσιοδότηση του παραπάνω νόμου, που θα έλυνε μια για πάντα το θέμα. Τέτοια, όμως, νέα υπουργική απόφαση ούτε εκδόθηκε ποτέ επί επτά μήνες που ήταν ο ίδιος γενικός γραμματέας ούτε δόθηκε ποτέ στη διαβούλευση ούτε «διέρρευσε – διοχετεύθηκε» ποτέ στον Τύπο.

Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση της πιστότητας όσων ισχυρίζεται ο κ. Ρωμανιάς, χρήσιμο θα ήταν να μας έδινε ένα αντίγραφο αυτού του νομοσχεδίου στο οποίο περιλαμβάνεται ο νέος (καταρτισθείς υπό την εποπτεία του κ. Ρωμανιά) μαθηματικός τύπος, που θα έλυνε το πρόβλημα καταβολής του εφάπαξ σε 60.000 συνταξιούχους, αλλά και όλα τα υπόλοιπα θέματα, ώστε ο έλληνας πολίτης και αυριανός ψηφοφόρος να μην μπορεί να πει ότι για άλλη μια φορά κάποιοι τον κοροϊδεύουν. Να το περιμένουμε, κύριε Ρωμανιά;


Σχολιάστε εδώ