Πόσο στοίχισε στο ΥΠΕΞ;

Διαβάζουμε λοιπόν στην επιστολή του κ. Μιχάλη Κόκκινου:

«…Η ΓΓΑΕ αναζήτησε χορηγούς και οικονομικές λύσεις για τη φιλοξενία. Επαφές έγιναν με Δήμους, Τράπεζες, την Εστία Ναυτικών, το Σώμα Ελλήνων Οδηγών, την ”Κιβωτό του Κόσμου”. Δεν εξετάστηκε η φιλοξενία σε κατασκηνώσεις λόγω των ιδιαιτεροτήτων της ομάδας.

Μόνο η ”Κιβωτός” απάντησε θετικά και προσέφερε την τιμή των 30 ευρώ ανά άτομο την ημέρα, για στέγαση, πλήρη διατροφή, περίθαλψη, πολιτισμικές (;) δραστηριότητες. Τελικά όμως δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί.

Η Εταιρεία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Στήριξης Παλιννοστούντων Ομογενών (ΕΚΠΟΣΠΟ) ”Νόστος”, που ανέλαβε την υλοποίηση του προγράμματος, ιδρύθηκε το 1995 από τα Ποντιακά Σωματεία της Ν. Ελλάδας. Είναι πιστοποιημένος φορέας για παροχή Υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και έχει υλοποιήσει επιτυχώς προγράμματα μέριμνας για ευπαθείς ομάδες. Διαθέτει προσωπικό που προέρχεται από τις εν λόγω περιοχές και κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης.

Το Ξενοδοχείο ”Rodos Palace” στο πλαίσιο της κοινωνικής συνευθύνης προσέφερε στην ΕΚΠΟΣΠΟ την τιμή των 25 ευρώ ανά άτομο την ημέρα και 11,5 ευρώ για τα παιδιά για διαμονή και πλήρη διατροφή.

Θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε ότι η φιλοξενία έπρεπε να διοργανωθεί το συντομότερο δυνατό για τρεις κυρίως λόγους:

1.Τα σχολεία ξεκινούν τον Σεπτέμβριο.

2. Λήγει στις 30.9 η θεώρηση των ομογενών.

3. Τα ελληνικά χωριά συνεχίζουν να πλήττονται, όπως αποδεικνύεται και από την προ ολίγων ημερών απώλεια ομογενούς μας στο χωριό Σαρτανά και τον ακρωτηριασμό ενός κοριτσιού ελληνικής καταγωγής.

Με εκτίμηση
Μιχάλης Κόκκινος»

Η επιστολή του Κόκκινου όχι μόνο δεν απάντησε στα ερωτήματα που θέσαμε, αλλά δυστυχώς εγείρει νέα ερωτήματα, προκαλώντας ανησυχία ότι τίποτε δεν άλλαξε στο ΥΠΕΞ από την εποχή Ρόντου…

Ο κ. Κόκκινος δεν απαντά σε κάτι βασικό, πόσο στοίχισε στο ΥΠΕΞ το όλο εγχείρημα.

Γιατί δεν υπήρξε διαγωνισμός κανονικός, νομότυπος, με επίσημες προσφορές, ώστε να πραγματοποιηθεί το έργο με το μικρότερο δυνατό κόστος και κυρίως με αδιάβλητες διαδικασίες;

Ποιο είναι το τμήμα του γενικού ποσού που καταβλήθηκε από το ΥΠΕΞ και κατέληξε σε λειτουργικά έξοδα της ΜΚΟ που ανέλαβε την υλοποίησή του;

Με ποια διαγωνιστική διαδικασία επελέγη η Ρόδος ως η περιοχή πραγματοποίησης του προγράμματος, που και για λόγους ευθιξίας έπρεπε να αποφευχθεί, μια και ο ίδιος ο κ. Κόκκινος δραστηριοποιείται επαγγελματικά και πολιτικά;

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο (σ.σ.: Για το οποίο κανείς δεν αμφιβάλλει ότι προσέφερε τις καλύτερες των υπηρεσιών, λόγω και της ευαισθησίας των ιδιοκτητών του) με ποια διαδικασία επελέγη; Υπάρχουν συγκεκριμένες προσφορές από άλλα ξενοδοχεία από άλλες περιοχές της Ελλάδας;

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο απόσπασμα της επιστολής του κ. Κόκκινου, απλώς να του θυμίσουμε ότι δεν ασχοληθήκαμε πρώτη φορά με τέτοια θέματα το… 2015. Το γεγονός ότι ξεκινούν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο δεν σημαίνει ότι πρέπει να παρακαμφθούν οι διαδικασίες της χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος.

Εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό ότι ξεκινούν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο και προφανώς θα μπορούσαν να έχουν φιλοξενηθεί οι ομογενείς τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Όσο για το θέμα της λήξης των θεωρήσεων, είναι μάλλον αστείο το επιχείρημα, καθώς οι θεωρήσεις εκδίδονται από το γενικό προξενείο Μαριούπολης και κάλλιστα θα μπορούσαν να ανανεωθούν…

Ας ελπίσουμε ότι ο Π. Μολυβιάτης, πάντα ευαίσθητος σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, θα φροντίσει ώστε να διαλυθούν όλες οι σκιές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οι τόσες «συμπτώσεις» στο πρόγραμμα αυτό της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

***

• Με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών της Φ. Σινιρλίογλου εκπροσωπήθηκε η Τουρκία στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το γνωστό ως Γκύμνιχ, που συνήλθε στο Λουξεμβούργο και είχε ως μέγα θέμα στην ατζέντα του το Μεταναστευτικό. Ο Φ. Σινιρλίογλου είναι ο ισχυρός άνδρας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος, αν και προέρχεται από τον πυρήνα του κεμαλικού κατεστημένου, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ερντογάν και αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του παλιού καθεστώτος και των μετριοπαθών ισλαμιστών του ΑΚΡ.

• Στο πολύ κρίσιμο αυτό άτυπο συμβούλιο η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον καθηγητή και μόνιμο υπουργό στις τελευταίες υπηρεσιακές κυβερνήσεις Σπύρο Φλογαΐτη, ο οποίος σε αυτή την κυβέρνηση βρέθηκε στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

• Υπήρχαν και οι άτυχοι, που λόγω εκλογών δεν πρόλαβαν να απολαύσουν τον διορισμό τους στο ΥΠΕΞ. Στις 5 Ιουνίου διορίστηκε ο κ. Βλαδίμηρος Μανιακούρας στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ενώ με απόφασή του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Πέτρος Τριάρχης διόρισε στο γραφείο του ως ειδική σύμβουλο, με επτάμηνη σύμβαση, την κ. Αικατερίνη Ζη. Δυσκολευτήκαμε πάντως να καταλάβουμε τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει μια χημική μηχανικός ως ειδική σύμβουλος στο ΥΠΕΞ… Η ουσία είναι ότι κάποιοι απολύονται αυτοδικαίως με την παραίτηση των υπουργών, στα γραφεία των οποίων υπηρετούσαν, ωστόσο κάποιοι άλλοι που διορίστηκαν με σύμβαση παραμένουν και μετά τις εκλογές…

• Άλλος ένας πρέσβης ε.τ. διορίσθηκε σε θέση πρέσβη εκ προσωπικοτήτων. Ο Τρύφων Παρασκευόπουλος, με προϋπηρεσία στο ΝΑΤΟ και στη θέση του πολιτικού διευθυντή του ΥΠΕΞ, είναι ο νέος πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, ο οποίος εκτός των άλλων έχει καλές σχέσεις και με την Ηρώδου Αττικού.

• Επιμένει στη σκληρή γραμμή ο Έντι Ράμα, υπολογίζοντας και στοχεύοντας στο εθνικιστικό κοινό, που αφθονεί στα Τίρανα. Και κυρίως γνωρίζοντας ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την καθολική Ευρώπη δεν θα υπάρχουν και πολλές αντιδράσεις, καθώς δεν είναι άμοιρη ευθυνών η καθολική Εκκλησία της Αλβανίας για το επεισόδιο της κατεδάφισης της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου.

• Σε νέα συνέντευξή του ο αλβανός πρωθυπουργός επανήλθε χαρακτηρίζοντας γκαράζ την εκκλησία που κατεδαφίστηκε, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό λόγο και το πραγματικό κίνητρο της κυβέρνησής του. Όπως είπε ο κ. Ράμα, θα κτισθεί στον ίδιο χώρο εκκλησία για να τιμηθεί το «λίκνο της αλβανικής γλώσσας»… (ο κ. Ράμα αναφέρεται στον καθολικό επίσκοπο Νίλο Καταλάνο, στον οποίον αποδίδεται η «πατρότητα» της αλβανικής γλώσσας, που προωθήθηκε από τον ίδιο τον 17ο αιώνα, σε μια προσπάθεια να περιορισθεί το ορθόδοξο στοιχείο στην περιοχή της Χειμάρρας και να εξουδετερωθεί η ελληνική ταυτότητα της περιοχής).

• Ο κ. Ράμα επανέλαβε ότι οι ορθόδοξοι της χώρας του δεν είναι Έλληνες, αλλά Αλβανοί και ότι για τα μέλη της ελληνικής μειονότητας υπάρχει ακριβώς η ίδια θρησκευτική ελευθερία που εξασφαλίζεται για τους υπόλοιπους πολίτες. Έστειλε δε και ένα «πατριωτικό μήνυμα» με στόχο την Ελλάδα, λέγοντας ότι «οι εποχές που η Αλβανία δεχόταν τέτοιες παράξενες υποδείξεις και παρεμβάσεις τελείωσαν στις 23 Ιουνίου 2013», όταν δηλαδή ανέλαβε ο ίδιος καθήκοντα πρωθυπουργού…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ