Να ο δρόμος…

***

Ζημίες 51,9 εκατ. ευρώ!

Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια! Θεμιτή, κύριε διευθύνοντα σύμβουλε του ομίλου MIG, η προσπάθειά σας να προβάλετε την αύξηση των πωλήσεων και την ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας των θυγατρικών, ωστόσο τα ενοποιημένα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2015 ανήλθαν σε ζημία 51,9 εκατ. ευρώ.

***

Για το συμφέρον του φροντίζει ο άνθρωπος

Δεν θα υπάρχει σοβαρή ελληνική επιχειρηματικότητα αν δεν υποστηριχθεί άμεσα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα… δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε μαζί του. Θεωρητικά έχει δίκιο ο κ. Περιστέρης, αφού το καπιταλιστικό σύστημα με πιστώσεις λειτουργεί, ενώ με επενδύσεις έρχεται η ανάπτυξη, στη χώρα μας όμως λίγοι καρπώθηκαν το πολύ χρήμα, πέραν από κάθε έννοια τραπεζικής πίστης, εκτός πλαισίων ανταγωνισμού, με τα γνωστά αποτελέσματα των ανακεφαλαιοποιήσεων, που στην πλειονότητά τους δεν καλούνται να εγγυηθούν ούτε οι τραπεζίτες ούτε οι δανειολήπτες, αλλά οι φορολογούμενοι. Άρα το θέμα σηκώνει πολλή συζήτηση.

***

• Δεν είναι όλα ρόδινα στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων! Αρνητικά ίδια κεφάλαια για κάποιες, όπως οι Sato, Marak, Forthnet, ΓΕ Δημητρίου, Yalco, DIONIC, Βαράγκης, Euromedica, ΒΙΟΤΕΡ, Νίκας, Μπ. Βωβός, κ.λπ. και αρνητικό EBITDA για ορισμένες άλλες, σαν τις Trastor, Πήγασος, Μουζάκης, MIG Real Estate, Λεβεντέρης, Κέκρωψ, Δούρος, Intertech, ΣΑΟΣ, Νηρέας, Τεχνική Ολυμπιακή κ.λπ.

• Έναν δαιδαλώδη λαβύρινθο καλείται να διαβεί όποιος επιθυμεί να ανακαλύψει ποιοι είναι οι πραγματικοί κάτοχοι του ποσοστού συμμετοχής της Capital Group Companies στο μετοχικό κεφάλαιο της Jumbo! Μιλάμε για την μητρική της Capital Research and Management Company, εταιρείας επενδύσεων με έδρα τις ΗΠΑ, που διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία άλλων παρόμοιων επιχειρήσεων.

• Με τι είδους διαγωνισμό προχώρησε η Εθνική Ασφαλιστική αφενός στην πρόσληψη της Accenture ως συμβούλου και αφετέρου στην επιλογή του λογισμικού της SAS, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης; Διεθνή ή όχι; Ανοιχτό ή κλειστό; Πού δημοσιεύτηκε; Ποια διεύθυνση ανέλαβε να τρέξει τις διαδικασίες; Από ποιους αποτελείτο η επιτροπή παρακολούθησης;

• Τυχαίο που με την έναρξη των πολυδιαφημισμένων δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας θα πολλαπλασιαστούν τα μερίδια των ιδιωτών παικτών; Δεν νομίζουμε, αν κρίνουμε από τους βασικούς μετόχους των συμμετεχόντων, ήτοι ΓΕΚ Τέρνα για την Ήρων, Ελληνικά Πετρέλαια και Ελλάκτωρ για την Elpedison και όμιλος Μυτιληναίος για την Protergia.

• Άλλο ένα μπρος πίσω από μια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που θέλει να κάνει το ορθό, αλλά δεν έχει το σθένος να το υποστηρίξει αρμοδίως! Ποιος ο λόγος για τη δυνατότητα ρευστοποίησης – εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, όταν παραμένει η απαγόρευση διάθεσης – αγοράς αυτών;

• Παμπόνηρη η διοίκηση της Σιδενόρ! Γνωρίζοντας πως η διαθεσιμότητα των εργαζομένων της στα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης και του Βόλου δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από την πτώση στις τιμές του χάλυβα, αφού υπήρχε η εναλλακτική της αντιστάθμισης κινδύνου με τη χρήση παραγώγων, επικαλέστηκε τα capital controls.

• Προφάσεις εν αμαρτίαις; Από τη στιγμή που έχει ιδρυθεί η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ΑΕ, γιατί κάποιοι -από την κυβέρνηση γενικότερα και το ΥΠΑΠΕΝ ειδικότερα- επικαλούνται τη μη σύσταση αρμόδιας επιτροπής που θα αποσφραγίσει τους φακέλους ως λόγο καθυστέρησης της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων;

• Πώς νομίζετε ότι κρατά την καρέκλα του; Με την υπακοή στα κελεύσματα των «θεσμών»! Για πολλοστή φορά, ο κ. Στουρνάρας είναι έτοιμος να σχεδιάσει τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών στα μέτρα των αλλοδαπών τους μεγαλομετόχων, προσφέροντάς τους γη και ύδωρ. Η εξασφάλιση των καλύτερων όρων συμμετοχής τους, κατ’ απαίτηση των Βρυξελών, αναμένεται να γίνει με τη δημιουργία σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων, που πολλοί θα δουν, αλλά ελάχιστοι θα καταλάβουν πώς λειτουργούν.

• Σε ποια φάση βρίσκεται ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος των θυγατρικών του ΟΛΠ, που αναμένεται να οδηγηθούν σε εκκαθάριση; Από ποιους θα γίνει; Τι μέλλει γενέσθαι αν προκύψουν αστικές και ποινικές ευθύνες στις παλιές τους διοικήσεις;

• Μήπως, κύριε πρόεδρε και διευθύνοντα σύμβουλε της ΕΥΑΘ, το παρακάνατε λίγο με το ύψος των προβλέψεων και τα έξοδα των εγκαταστάσεων; Μπορεί, κύριε Παπαδάκη, οι επιχειρήσεις να μεριμνούν για τη μακροπρόθεσμη κατάσταση των μαγαζιών τους, ωστόσο φροντίζουν να μη συσσωρεύουν όλες τις επιβαρύνσεις σε μια μόνο οικονομική περίοδο, για να μην εμφανίζουν εικόνα καταβαράθρωσης των κερδών τους στο -41,86% το εξάμηνο.

• Από ό,τι φαίνεται, η διοίκηση της ΔΕΗ ανακάλυψε ότι το πρόβλημα της επιχείρησης είναι καθαρά επικοινωνιακό και θα το λύσει επαναφέροντας την πρακτική των ρουσφετιών, του βολέματος ημετέρων και του πελατειακού κράτους! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την πρόσληψη του κ. Ανδρέα Πετσίνη στη θέση του Διευθυντή Τύπου και ΜΜΕ της εταιρείας;

• Η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας συμφωνεί ή διαφωνεί με τις μνημονιακές απαιτήσεις για αλλαγή των ισχυουσών οργανικών συνθέσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας; Με δεδομένο ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει ως χώρα να έχουμε ευθυγραμμίσει τις απαιτήσεις επάνδρωσης για τις εγχώριες υπηρεσίες με εκείνες των διεθνών γραμμών, αναρωτιόμαστε αν θα τρέξει τις διαδικασίες ή, ως είθισται, θα ρίξει το μπαλάκι στον επόμενο.

• Καταρρίπτει το άλλοθι των υπολοίπων; Γιατί η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, σε αντίθεση με ορισμένα άλλα κρατικά διορισμένα management, θεωρεί ότι η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων δεν επηρέασε τα οικονομικά της μεγέθη λόγω της ιδιαιτερότητας του προϊόντος;

• Σαν να βόλεψε τη διοίκηση της Μάρακ Ηλεκτρονικής η μεταφορά των μετοχών της στην κατηγορία προς διαγραφή; Μήπως θα πρέπει να ελεγχθεί εξονυχιστικά το κριτήριο των χαμηλών εσόδων, ύψους μικρότερου των 2 εκατ. ευρώ;

• Πόσα ακόμη χρόνια θα πρέπει να ανέχονται οι επενδυτές της ΑΝΕΚ την κοροϊδία για την άρση της επιτήρησης του χαρτιού της; Από τις 4.4.2013, που η διοίκηση του ΧΑ αποφάσισε την υπαγωγή της σε αυτή την κατηγορία, μέχρι τις 22.7.2015, που το διοικητικό της συμβούλιο ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης που θα αποφασίσει σε αόριστο χρόνο, η περίοδος είναι πολύ μεγάλη.

• Θα ασχοληθεί κανείς από τη Δικαιοσύνη με το μέγα σκάνδαλο της πλήρους απαξίωσης της περιουσίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας; Ενώ επένδυσε 40 δισ. ευρώ, η περιουσία του αποτιμάται πλέον πέριξ των 3 δισ. Και μη μας πείτε ότι η ζημιά είναι λογιστική, επειδή δεν ρευστοποιήθηκαν οι μετοχές, γιατί δεν πρόκειται να ανακτηθούν ούτε στον αιώνα τον άπαντα.

• Από περίεργο ως οξύμωρο! Μπορεί τα ενοποιημένα κέρδη της Τρόπαια Συμμετοχικής να εκτοξεύθηκαν στα 10,19 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,72 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014, ωστόσο η εταιρεία εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να επαναδημοσιεύσει την ετήσια οικονομική έκθεση της χρήσης 2011, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναχρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων με τις πιστώτριες τράπεζες.

• Γιατί επιλέχθηκε η συσσώρευση τόσων αρνητικών στοιχείων σε μία χρήση; Όταν τα προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου της Quest επιβαρύνονται με απομειώσεις ενσώματων και άυλων περιουσιακών στοιχείων ύψους 3,731 εκατ. ευρώ, δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση που γύρισε από κέρδη 4,240 εκατ. ευρώ πέρυσι σε ζημιές 1,082 εκατ. ευρώ φέτος.

• Με αυτές τις επιδόσεις, πώς να μην έχει μπει προ πολλού στο μάτι κάθε είδους αλλοδαπών ιδιωτικών συμφερόντων, που κατάφεραν να περάσουν ως προαπαιτούμενο… την πώλησή της; Ο λόγος για την ΟΛΘ ΑΕ, που παρά την κρίση παρουσιάζει μηδενικό δανεισμό, ύψος διαθεσίμων στα 68 εκατ. ευρώ και ανοδικό κύκλο εργασιών.

• Όταν μέχρι και το οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ φτάνει στο σημείο να καυτηριάζει την πορεία της απασχόλησης, ό,τι και να πούμε εμείς είναι περιττό! Για του λόγου το αληθές, οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης υποχώρησαν μόλις στις 23 χιλιάδες τον Ιούλιο του 2015, ενώ οι εκ περιτροπής εκτινάχτηκαν στις 68.000.


Σχολιάστε εδώ