Με την ακυβερνησία φοβίζει ο Μεϊμαράκης τους αναποφάσιστους

Σε αντιδιαστολή, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ανοιχτή σε κάθε μορφή συνεργασίας, θέτοντας ως μοναδικό όρο την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την ομαλή πορεία προς την έξοδο από την κρίση. Σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε δημόσια παρέμβασή του, ο Β. Μεϊμαράκης επισημαίνει ότι για να πάει η χώρα μπροστά «χρειάζεται πολιτική σταθερότητα», διότι -όπως σημειώνει- μόνο αυτή «μπορεί να δώσει σταθερές λύσεις σε όλα». Στη διάρκεια της περιοδείας του στη Κρήτη έκανε ένα βήμα πιο μπροστά και ζήτησε από τους πολίτες όχι μόνο να δώσουν νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά να της δώσουν παράλληλα και ισχυρή εντολή τετραετίας.

Παράγοντες της Λ. Συγγρού χαρακτηρίζουν εξίσου σημαντικό με την επικράτηση στις εκλογές και το γεγονός η Νέα Δημοκρατία να έχει ένα υψηλό ποσοστό, διότι αυτό θα ενισχύσει τη θέση του κ. Μεϊμαράκη στις μετεκλογικές διεργασίες. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλα τα κόμματα -πλην της Χρυσής Αυγής-, στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν τις επόμενες ημέρες δεν θα υπάρχουν ακραίες προτάσεις ή σαφείς αναφορές σε ζητήματα αιχμής.

Γαλάζια στελέχη χαρακτηρίζουν ορθή τη στρατηγική των «ανοιχτών συνεργασιών» που ακολουθεί ο κ. Μεϊμαράκης, εκτιμούν μάλιστα ότι θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην παράταξη. Στηρίζουν δε την αισιοδοξία τους αυτή σε δύο στοιχεία: Πρώτον, στο γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται διαχρονικά υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, προκειμένου να μην μπει ξανά η χώρα στον φαύλο κύκλο των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Δεύτερον, στο γεγονός ότι -σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις- ενδεχόμενη νέα κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν αποτελεί πρώτη επιλογή για τους πολίτες. Στην έρευνα της GPO μόνο το 6% θα ήθελε να ξαναδεί ως δίδυμο εξουσίας τους Τσίπρα και Καμμένο. Προτιμούν μια οικουμενική κυβέρνηση ή μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας.

Η «χαμένη ψήφος»

Με δεδομένο ότι τα μέχρι τώρα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν «ντέρμπι» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, καθοριστικής σημασίας για την έκβαση των εκλογών θεωρείται η στάση που θα τηρήσουν οι αναποφάσιστοι, αφού το ποσοστό τους κινείται σε διψήφια νούμερα. Το πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, κατά συνέπεια είναι δύσκολο να τους προσεγγίσουν, πόσω μάλλον να τους προσηλυτίσουν. Εκείνο που τους παρηγορεί είναι ότι οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι -με βάση τα στοιχεία που έχουν στη Λ. Συγγρού- έχουν γυρίσει την πλάτη οριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Ίσως ορισμένοι από αυτούς να στραφούν προς τη Νέα Δημοκρατία. Με σαφώς πιο δυναμικό τρόπο πάντως επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τις διαρροές ψηφοφόρων προς τα μικρότερα κόμματα.

Στο επιτελείο του Μεϊμαράκη εξεπλάγησαν βλέποντας τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, όπου ένα ποσοστό της τάξης του 4%-5% που τον Ιανουάριο είχε ψηφίσει Νέα Δημοκρατία κατευθύνεται ακόμη και προς την Ένωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη! Σταθερές, ωστόσο, είναι οι διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή. Εξ ου και ο Μεϊμαράκης επανέφερε στον δημόσιο διάλογο τη θεωρία της «χαμένης ψήφου», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ψήφος αγανάκτησης και η ψήφος τιμωρίας δεν οδηγούν σε λύσεις».

Παρά τις συνεχιζόμενες διαρροές, η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας κινείται σε ποσοστά πέριξ του 80%, πολύ υψηλά, καθότι απέχουμε δύο εβδομάδες από τις εκλογές. Υπάρχει ωστόσο και αρνητική πλευρά, καθώς τα περιθώρια να πάει υψηλότερα στενεύουν, ενώ την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ καλύτερες προοπτικές, δεδομένου ότι η συσπείρωση των ψηφοφόρων του κινείται κάτω του 60%. Παράγοντες της Λ. Συγγρού υποστηρίζουν ότι όσες προσπάθειες και να καταβάλει ο Τσίπρας τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά. Βασίζουν δε την εκτίμησή τους αυτή στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την απογοήτευση της πλειοψηφίας των πολιτών από τη διάψευση των προσδοκιών που είχε προεκλογικά δημιουργήσει. Έχει ακόμη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας βαθιάς διάσπασης που προκάλεσε η αποχώρηση του Π. Λαφαζάνη και η δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας. Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουν (ελπίζουν) ότι η διάσπαση δεν θα μείνει μόνο στο επίπεδο κορυφής, αλλά θα κατέβει ως τη βάση του χώρου που κάλυπτε μέχρι πρότινος ο ΣΥΡΙΖΑ.

***

Στόχος, η αποδόμηση του Τσίπρα

ΝΑ αποδομήσει το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αποδομώντας με τον τρόπο αυτό και τον Αλ. Τσίπρα, θα επιχειρήσει στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία. Με απώτερο στόχο να πλήξει τα μοναδικά πλέον -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- στοιχεία υπεροχής τους: Την κυβερνησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και την καταλληλότητα του κ. Τσίπρα για την πρωθυπουργία. Τον στόχο αυτό υπηρετούν και τα πρώτα τηλεοπτικά σποτ που έδωσε στη δημοσιότητα η Λ. Συγγρού, με τα οποία καλεί τους πολίτες να δώσουν τέλος στα «πειράματα» και τα «παιχνίδια πίσω από την πλάτη». Στις προεκλογικές του ομιλίες ο κ. Μεϊμαράκης σημειώνει σταθερά και επίμονα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε καμιά ουσιαστική διαπραγμάτευση και πως με τις παλινωδίες και τους τακτικισμούς της «φόρτωσε» τη χώρα με 90 δισ. επιπλέον χρέος και τρία ακόμη χρόνια Μνημονίου. «Ποτέ κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε τόσο κακό σε τόσο λίγο χρόνο», υπογραμμίζει.

Στο ίδιο πάντα πλαίσιο και με τον ίδιο επίσης στόχο, η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα τη «μαύρη βίβλο» με τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης. Σε αυτή το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι «δοκιμάστηκαν και απέτυχαν» και το ειδικότερο ότι πέρα από τα 90 δισ. του χρέους, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κόστισε στην οικονομία της χώρας περί τα 60 δισ.


Σχολιάστε εδώ