Διεθνές Φόρουμ Καπνού

***

Στο επίκεντρο

Μονοκαλλιέργεια είναι η παραγωγή καπνού στη Θράκη. Με αυτήν ασχολούνται, αν όχι αποκλειστικά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αγρότες της μειονότητας και παράγουν τον ξακουστό ανατολικό τύπο, τον γνωστό σε όλους μπασμά.

Στόχος, λέει, γι’ αυτό το φόρουμ είναι να αναδειχθεί -και να στηριχθεί- η συγκεκριμένη καλλιέργεια, στόχος που μετράει ήδη καμιά εικοσαριά χρόνια και κανείς δεν τον έχει πετύχει ακόμα, παρά τα φόρουμ, τις ημερίδες και διημερίδες αλλά και τα συνέδρια που έγιναν στο πέρασμα αυτών των χρόνων.

Ίσως γιατί ποτέ δεν υπήρξε ουσιαστικός προγραμματισμός, σχέδιο και δράση, αλλά δουλειά στο πόδι, χωρίς συνέχεια και συνέπεια.

Αλλά τώρα ο Λεβέντ φαίνεται ότι έχει σχέδιο και θέλει να αναδείξει το προϊόν αλλά και την περιοχή όπου καλλιεργείται…

***

Το καλό και το… αμοιβαίο

Το είπε η τηλεόραση, το αναπαρήγαγαν και έντυπα. Ανοίγει το γυμνάσιο στον Ίμβρο και αυτό, λέει, είναι «καλό νέο». Πόσα παιδιά θα φοιτήσουν στο σχολείο. Σύμφωνα με τούρκικη εφημερίδα πρόκειται για τέσσερα παιδιά μιας οικογένειας Ελλήνων που μετανάστευσαν στο νησί… Τρεις μαθητές για το λύκειο και ένας μαθητής για το γυμνάσιο…

Εκτός από τον «θόρυβο» που προκλήθηκε με τη μετανάστευση λόγω κρίσης, μια και κάποιοι Τούρκοι δεν άργησαν να μιλήσουν για κατάληψη του νησιού, ενός νησιού, να θυμίσουμε, που με τη γνωστή τουρκική τακτική ερημώθηκε από το ελληνικό στοιχείο, είναι να απορεί κανείς πώς κεντρικά ΜΜΕ βαφτίζουν κάτι τέτοιο «καλό νέο», με δεδομένο ότι οι Τούρκοι έχουν… μια ψύχωση με την αμοιβαιότητα και προφανώς γι’ αυτό και κινητοποιήθηκαν.


Σχολιάστε εδώ