Βλέπουν το δέντρο, χάνουν το δάσος…

Στους «παροικούντες» τη «δασική» Ιερουσαλήμ προκαλεί εντύπωση και εύλογες απορίες η απουσία των δασολόγων και των τοπογράφων της εταιρείας του Κτηματολογίου, οι οποίοι, είτε λόγω αρμοδιότητας είτε λόγω εμπειρίας και κατάρτισης, θα έπρεπε να αποτελούν «ψυχή» της παραπάνω επιτροπής. Ίσως όμως είναι «προπομπός» της προσπάθειας «υφαρπαγής» της αρμοδιότητας των δασικών χαρτών, η οποία τα τελευταία χρόνια ανήκει στο Κτηματολόγιο.

***

Στας Σέρρας, στας Σέρρας

Όπως μαθαίνουμε, θα δοθεί -για τελευταία φορά- παράταση (σχεδόν ενός μήνα) στην προθεσμία συλλογής δηλώσεων κτηματογράφησης για τους κατοίκους εσωτερικού που έχουν ιδιοκτησίες σε περιοχές των καλλικρατικών Δήμων Ηράκλειας, Σερρών και Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και αντίστοιχα έως τη 14η Οκτωβρίου 2015 για τους ιδιοκτήτες σε περιοχές στους Δήμους Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σωστή κίνηση, ήταν καλοκαίρι, είναι και προεκλογική περίοδος, είχαμε και τα capital controls. Απλώς μη γίνει κανόνας και περιμένουν όλοι την παράταση… της παράτασης, γιατί έτσι δεν θα αλλάξει η νοοτροπία του Έλληνα «της τελευταίας στιγμής» και θα πάμε όλοι στα… πέναλτι.

***

Πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν… αγωγές

Αργά ή γρήγορα, όλο και περισσότεροι τοπικοί άρχοντες αντιλαμβάνονται έμπρακτα τη χρησιμότητα του Κτηματολογίου στο ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Πρόσφατο παράδειγμα, ο Δήμος Βέροιας, που συνειδητοποίησε ότι σε πολλές περιοχές (Βαρβάρες, Βεργίνα, Παλατίτσια, Τριπόταμος, Βέροια κ.ά.) πολλά ακίνητα άγνωστου ιδιοκτήτη παραχωρήθηκαν κατά τη διαδικασία του Κτηματολογίου στις τότε κοινότητες και ο δήμος διαθέτει τις αποφάσεις κυριότητας. Παράλληλα, αρκετοί πολίτες τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο χωρίς συμβολαιογραφικά έγγραφα, επικαλούμενοι χρησικτησία. Έτσι, σε λίγους μήνες προβλέπεται σωρεία αναγνωριστικών αγωγών από πλευράς δήμου, αφού προηγηθεί ενδελεχής έρευνα στο Κτηματολόγιο, αναζήτηση συμβολαιογραφικών εγγράφων, τίτλων χρησικτησίας και κληρονομικών δικαιωμάτων και ακριβής εντοπισμός θέσεων και εμβαδού.

***

Στης Ακρόπολης τα μέρη…

Μια ακόμα πτυχή του Κτηματολογίου είναι η συμβολή του στις επενδύσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην ανάπτυξη. Είναι ενδεικτικό άρθρο στο Bloomberg, το οποίο αναφέρει πως η έλλειψη Κτηματολογίου είναι βασικός λόγος καθυστέρησης της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Αναφέρει μάλιστα και μια χαρακτηριστική επίσκεψη αξιωματούχων σε ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο που προοριζόταν για πώληση, στην περιοχή του οποίου ανακάλυψαν… χιλιάδες παράνομα κτίρια. Επίσης, χρησιμοποιεί ως παράδειγμα το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο δημιουργήθηκε… 33 έτη μετά την επιλογή του χώρου οικοδόμησής του, λόγω γραφειοκρατίας, πολιτικών αντεγκλήσεων και -φυσικά- έλλειψη κτηματολογίου. Πάλι καλά που είχε προλάβει να φτιαχτεί… έγκαιρα ο Παρθενώνας.

***

Κληρώνει… επιτροπές

Το Κτηματολόγιο ζήτησε έως το τέλος της εβδομάδος από τους συλλόγους των δικηγόρων και τοπογράφων να οριστούν 200 δικηγόροι και 120 τοπογράφοι για να στελεχώσουν τις 60 Επιτροπές που συγκροτούνται στους Δήμους Ασπροπύργου, Ιλίου, Μάνδρας, Πετρουπόλεως, Χαϊδαρίου, Αλίμου, Δάφνης, Ελληνικού, Μοσχάτου, Ταύρου, Υμηττού, Αργυρουπόλεως, Γλυφάδας, Ηλιουπόλεως, Αγίων Αναργύρων, Άνω Λιοσίων, Αχαρνών, Ζεφυρίου, Θρακομακεδόνων, Καματερού, Κρυονερίου, Φυλής. Οι εν λόγω επιτροπές, στις οποίες θα προΐσταται δικαστικός, θα εξετάσουν τις ενστάσεις των ιδιοκτητών ακινήτων κατά των στοιχείων του Κτηματολογίου που έχουν μέχρι τώρα αναρτηθεί στις αναφερόμενες περιοχές. Αρκεί να εξασφαλιστεί η νόμιμη και έγκαιρη αμοιβή τους αυτή τη φορά, προσθέτουμε εμείς…

***

Κτηματολογικό… debate

Από αυτό το βήμα θα κάνουμε και Κτηματο-λογικές προτάσεις. Προτείνουμε στο επικείμενο debate της ερχόμενης Τετάρτης να γίνει μία ερώτηση για το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό έργο, το Κτηματολόγιο, και να μας πουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί τις προθέσεις τους. Όχι ευχολόγια και παρελθοντολογία, αλλά συγκεκριμένα πράγματα. Όπως το εάν είναι πρόθυμοι να συμφωνήσουν σε μια ανεξάρτητη, διακομματική, διεπιστημονική και κυρίως… διαχρονική διοίκηση του φορέα, αφού με κάθε αλλαγή υπουργού ή κυβέρνησης χάνεται πολύτιμος χρόνος. Επίσης τι θα κάνουν για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της χρηματοδότησής του σε συνδυασμό με το Δασολόγιο και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Σχολιάστε εδώ