ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

• Άντε και να δεχθούμε ότι για τα κακά της μοίρας της κύριας αγοράς του ΧΑ ευθύνονται η πολιτική αβεβαιότητα και το κακό κλίμα της οικονομίας, για την ΕΝΑ ΣΤΕΠ όμως, που τόσος ντόρος είχε γίνει κατά την ίδρυσή της, ποιος φταίει, τίποτε νεφελίμ; Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για την άντληση κυρίως αλλοδαπών κεφαλαίων από τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, που τόσο έχουν ανάγκη.

• Από λιοντάρια της ζούγκλας στην αντιπολίτευση σε πεκινουά του καναπέ στην κυβέρνηση! Ο λόγος για τους υπουργούς, που ενώ μέχρι πρότινος έσκιζαν τα ιμάτιά τους ότι δεν θα προχωρήσει η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτες, έρχονται σήμερα να προσγειωθούν ανώμαλα στην πραγματικότητα, δεσμευόμενοι από το Μνημόνιο που οι ίδιοι υπέγραψαν.

• Τι ήθελε να δείξει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την εκμετάλλευση ορυχείου στη Μήλο από την S&B ΑΕ; Ότι, παρά τις εκλογές, ο ίδιος εξακολουθεί να παράγει έργο ή να κάνει αντιπερισπασμό για την περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός;

• Ένα ακόμη επεισόδιο από το σίριαλ της κόντρας μεταξύ ΔΕΗ και ΡΑΕ, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και διοικήσεων! Η πρώτη κατηγόρησε ευθέως τη δεύτερη ότι με τις λογικές του πρόσφατου παρελθόντος συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη νοσηρών φαινομένων, όπως των Energa και Hellas Power, οι οποίες φαίνεται ότι ακόμα επηρεάζουν τις αποφάσεις της.

• Με άλλοθι τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου ελληνικών συμφερόντων, βεβαίως βεβαίως! Αν ισχύει ότι οι Γερμανοί της Ergo Hellas έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα ολοκληρώσουν την απόκτηση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την Πειραιώς με τους όρους που είχαν συμφωνηθεί το φθινόπωρο του 2014, τότε δεν μας προκαλεί εντύπωση που κάποιοι αναζητούν εναγωνίως σανίδα σωτηρίας στην απορρόφησή της από την Εθνική Ασφαλιστική.

• Νόμιμο μεν, ηθικό όμως; Κάπως αργά δεν αποφάσισε η διοίκηση της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης να επικαλεστεί τις έκτακτες οικονομικές συγκυρίες ως άλλοθι για την αναβολή της απόφασης της τακτικής γενικής της συνέλευσης για μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου με επιστροφή μετρητών στους μετόχους;

• Έτσι διασφαλίζει τα συμφέροντά του; Μα καλά, ο σύγχρονος ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί από μόνος του να ανακαλύψει τις παράνομες συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος και καλεί τους καταναλωτές να καταγγείλουν οποιαδήποτε παρέμβαση διαπιστώσουν στους μετρητές τους;

• Τα έχουμε πει, αλλά θα τα ξαναπούμε όσες φορές χρειαστεί, ώστε να τα εμπεδώσουν αυτοί που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν! Σημασία δεν έχει πόσα ραντεβού κλείνονται μεταξύ εγχώριων εισηγμένων και αλλοδαπών επενδυτών στο Roadshow που διοργανώνει ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά πόσα εξ αυτών θα καταλήξουν σε οριστικές συμφωνίες.

• Κάποιοι επενδυτές αγόρασαν στο +15% της χρηματιστηριακής τιμής την ημέρα των ημιεπίσημων δηλώσεων του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΒΖ! Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Δημήτρης Γιαννακίδης γνωρίζει πως η διασπορά ψευδών ειδήσεων ή η παραπληροφόρηση ή η ελλιπής ενημέρωση για ένα εταιρικό γεγονός εισηγμένης αποτελεί κατά τη νομοθεσία της κεφαλαιαγοράς ποινικό αδίκημα όταν οδηγεί σε εγκλωβισμό το επενδυτικό κοινό.

• Εκτός και αν θέλει να αποποιηθεί κάθε ευθύνης για τυχόν λάθη και παραλείψεις! Γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος έπρεπε να προσλάβει εξωτερικό σύμβουλο, προκειμένου να αναλάβει τη μελέτη για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων»; Δεν έχει ικανά και κατηρτισμένα στελέχη, που είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν το project;

• Να έχει να κάνει με τα ταμειακά της διαθέσιμα; Γιατί επιλέχθηκε η θυγατρική ΤΕΡΝΑ να ενεργήσει, στο όνομά της μεν, αλλά για λογαριασμό της μητρικής ΓΕΚ δε, σχετικά με τις αγορές των 34.000 μετοχών της δεύτερης;

• Σαφώς και βλέπουμε θετικά κάθε αρχικό τραπεζικό – επενδυτικό ενδιαφέρον προς τις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, ωστόσο όταν έχουν να κάνουν με μειονότητες αναμένουμε περισσότερη πληροφόρηση. Περί της επαφής κλιμακίου στελεχών της Eurobank με τοπικούς παράγοντες και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη ο λόγος.

• Μιλάμε ίσως για την πιο δεμένη αποκρατικοποίηση! Τι και αν ΤΑΙΠΕΔ (31%) και ΕΛΠΕ (35%) έχουν ανάψει προ πολλού το “πράσινο φως” για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR, η οποία με τη σειρά της, μόλις προσφάτως, επανέλαβε την ισχυρή δέσμευσή της να ολοκληρώσει τη συναλλαγή, εντούτοις οι ευρωπαϊκές αρχές κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να καθυστερήσουν τις εγκρίσεις.

• Περί της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο λόγος! Προκειμένου να μην κακοχαρακτηριστεί από τους εθνικούς νταβατζήδες, έσπευσε να διευκρινίσει πως αφενός η αυτεπάγγελτη έρευνά της στον κλάδο των κατασκευών δεν έχει ακόμη καταλήξει σε κάποιο σχετικό πόρισμα και αφετέρου ότι επικεντρώνεται μόνο στον χώρο των δημοσίων έργων και στις προσφορές που υποβάλλονται στους σχετικούς διαγωνισμούς.

• Γιατί αυτό που -καλώς- πράττει η κυβέρνηση με την πώληση των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), δεν το κάνει και με τις υπόλοιπες ημικρατικές εταιρείες; Δηλαδή να περιμένει πρώτα να επιστρέψουν σε κερδοφορία, έτσι ώστε να υπολογιστούν ορθολογικά οι κεφαλαιακές τους ανάγκες;

• Τι περίμενε η κυβέρνηση για να πιέσει την ΕΕ προς την κατεύθυνση της αύξησης του συντελεστή συγχρηματοδότησης ως προς το τρέχον ΕΣΠΑ; Μιλάμε για πρόσθετη ρευστότητα, που τόσο έχει ανάγκη για την επανεκκίνηση των έργων.

• Για να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας! Μπορεί θεωρητικά το ΤΑΙΠΕΔ να έχει το δικαίωμα των αλλαγών των διοικήσεων των δέκα περιφερειακών λιμανιών, ως περιουσιακών του στοιχείων, ωστόσο στην πράξη τα πρόσωπα αποτελούν κυρίως επιλογές της κυβέρνησης, δηλαδή ημέτεροι, αφισοκολλητές, συγγενείς, αποτυχημένοι πολιτευτές και λοιποί παρατρεχάμενοι.

• Στις αυξήσεις πρώτοι και καλύτεροι, στις μειώσεις τελευταίοι και καταϊδρωμένοι! Προκαλεί η σταθερότητα των τιμών στα εγχώρια κόστη της ηλεκτροπαραγωγής, όταν η ραγδαία μείωση των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα θα έπρεπε να έχει ήδη αποτυπωθεί στη λειτουργία της αγοράς.


Σχολιάστε εδώ