Φτωχοί με ελαττώματα πλουσίων
Ηabemus… Διοίκηση
Ο -επί… μήνες παραιτηθείς- πρόεδρος του Κτηματολογίου Ηλίας Λιακόπουλος έθεσε προ των ευθυνών της την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανάπτυξης, διότι αν ο ορισμός νέας Διοίκησης γινόταν μετεκλογικά θα υπήρχαν αλυσιδωτές αντιδράσεις (διοικητικές, φορολογικές, οικονομικές, μέχρι και ποινικές) για την εταιρεία και το έργο. Οπότε, την περασμένη Τετάρτη, εκδόθηκε το αναμενόμενο ΦΕΚ ορισμού της νέας Διοίκησης, χωρίς εκπλήξεις. Η Νέα Δημοκρατία, διά του βουλευτή Ηρακλείου Λ. Αυγενάκη, μιλάει για προεκλογικά κομματικά ρουσφέτια, παραβλέποντας (ή αγνοώντας) το αδιανόητο γεγονός ένας θεσμός και ένας φορέας να (υπο)λειτουργεί ακυβέρνητος με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Καλή επιτυχία στη νέα Διοίκηση, την οποία θα «παρακολουθούμε» στενά…
Το Πολυτεχνείο ζει… και «προεδρεύει»
Νέος πρόεδρος αναλαμβάνει ο καθηγητής ΕΜΠ Βύρων Νάκος. Διευθύνουσα σύμβουλος ορίζεται η Χριστίνα Κλωνάρη, η οποία διαθέτει 12ετή θητεία στο Κτηματολόγιο ως διευθύντρια έργων. Αντιπρόεδροι θα είναι η πολεοδόμος Μαρία Καλατζοπούλου και ο επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ Βασίλης Βεσκούκης, ενώ μέλη του ΔΣ ο οικολόγος Δαμιανός Ανδρέου, η δασολόγος Τασία Βαρουχάκη και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δημήτρης Σιλιόγκας. Υπάρχει ένα -τυπικό- ζήτημα με τον νόμο περί ΔΕΚΟ, ο οποίος αναφέρει πως ένα τουλάχιστον μέλος του ΔΣ (και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου) θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένες οικονομικές και λογιστικές γνώσεις, αλλά αυτό είναι… λεπτομέρεια μπροστά σε άλλα σημαντικά θέματα.
Εντός – εκτός (ΔΕΚΟ), εναλλάξ…
Πριν από τέσσερα χρόνια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου «ενέταξε» το Κτηματολόγιο στο καθεστώς των ΔΕΚΟ. Από τότε εισήλθε σε (ακόμα μεγαλύτερο) τέλμα, αφού υπόκειται ασφυκτικό δημοσιονομικό έλεγχο, ενώ κάθε ενέργειά της απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της διυπουργικής ΔΕΚΟ. Αποτέλεσμα, απίστευτη χρονοβόρα γραφειοκρατία και πολλά στελέχη της ΕΚΧΑ ΑΕ να ασχολούνται μόνο με αλληλογραφία και αναφορές στο υπουργείο Οικονομικών. Ο νέος «οδικός χάρτης» του Κτηματολογίου προϋποθέτει την αλλαγή του νομικού καθεστώτος της εταιρείας, προκειμένου να αποκτήσει αυτονομία και ευελιξία, κάτι για το οποίο συμφωνούν όλα τα κόμματα και οι επιστημονικοί φορείς. Ας φροντίσουν όμως να μην (ξανα)γίνει ξέφραγο αμπέλι, κύριοι. Έτσι;
Παραπονεμένα λόγια…
Ο -μέχρι προχθές- αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης βγάζει πικρία και θεωρεί ότι, αν και ο ίδιος ήταν επιλογή του πρωθυπουργού και συμβόλιζε τη συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, «καπελώθηκε» σχεδόν σε όλα τα ζητήματα από τους δύο… Παναγιώτηδες. Αποκορύφωμα, η μη τοποθέτηση της άμισθης συμβούλου του Όλγας Μουτζαλιά, η οποία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους Ευρωπαίους στις συναντήσεις για το Κτηματολόγιο. Η αλήθεια είναι πως κάποιοι (από την αρχή) θεωρούν «ξένο σώμα» τον Οικολόγο Γιάννη Τσιρώνη, αλλά εκείνος υιοθετεί την παροιμία «ας μ’ αγαπά ο επίσκοπος κι ας με μισούν οι… διάκοι». Προσοχή, το «διάκοι» γράφεται με μικρό δέλτα…
Ριφιφί…
Φτερά έκαναν, από ό,τι φαίνεται, τα αποθεματικά του Κτηματολογίου που μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδας την περίοδο της διαπραγμάτευσης. Μεγάλα λόγια δεν λέμε, αλλά οι πληροφορίες τονίζουν ότι από τα εκατοντάδες εκατομμύρια, που είχαν συλλεχθεί από τους πολίτες (υποτίθεται) αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση του έργου, έχουν μείνει… κάτι ψιλά! Θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για το θέμα αυτό από την πολιτική ηγεσία και τη διοίκηση του φορέα. Για να ξέρουν και οι πολίτες πού πηγαίνουν τα χρήματά τους, αφού το 2016 θα κληθούν να… ξαναγεμίσουν τα ταμεία του Κτηματολογίου με τα τέλη κτηματογράφησης. Είπαμε, λογοδοσία, διαφάνεια και έλεγχος!