Στη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει το βάρος ο Τσίπρας
Βασικός στόχος ήταν και είναι, με αφετηρία τη Συνδιάσκεψη, η αύξηση της συσπείρωσης του κόμματος με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Όπως σημείωναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τις διαδικασίες της Συνδιάσκεψης μπαίνει οριστικά τέλος στη διαλυτική εσωστρέφεια που επικράτησε το τελευταίο διάστημα και κλείνουν όλες οι εσωκομματικές εντάσεις. Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν πως πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει πίσω του τις πληγές της διάσπασης και μπαίνει ενωμένος στην εκλογική μάχη με στόχο την αυτοδυναμία.
Με βάση τις εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου, η συσπείρωση του κόμματος κυμαίνεται σε μεσαία επίπεδα αυτή την περίοδο, ενώ, όπως τονίζουν, οι ημέρες της τελευταίας εβδομάδας μονοπωλήθηκαν ουσιαστικά από αρνητικές εξελίξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη διάσπαση του κόμματος και τη διαρροή στελεχών.
Σημείωναν ακόμα πως αυτό δεν σημαίνει ότι το υπόλοιπο ποσοστό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκε και κάνει άλλη επιλογή, πόσω μάλλον ότι κινείται συμπαγώς.
Επίσης εκτιμούν πως όσο θα προχωράει η προεκλογική περίοδος και θα φτάνει προς την κορύφωσή της, οι ψηφοφόροι θα έχουν μπροστά τους κρίσιμα διλήμματα, όπως, π.χ., «Τσίπρας ή Μεϊμαράκης για πρωθυπουργός;» ή, ακόμα, «ποιος θα διαχειριστεί τελικά τη δύσκολη συμφωνία και το κρίσιμο θέμα της απομείωσης του χρέους, το παλιό πολιτικό προσωπικό, που έφτασε τη χώρα στη χρεοκοπία ή οι άφθαρτες δυνάμεις, που πιστεύουν αποδεδειγμένα σε άλλες αξίες και παλεύουν να ανατρέψουν τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης».
Στο μεταξύ, με πυρετώδεις ρυθμούς δουλεύει η Επιτροπή για τα ψηφοδέλτια, που προσανατολίζεται να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί, κατ’ αρχάς, με δοκιμασμένα άτομα που υπηρέτησαν σε υπουργικές θέσεις χωρίς να είναι βουλευτές ή γενικοί γραμματείς. Επίσης, από την Κουμουνδούρου διαμηνύεται ότι δεν πρόκειται να αναζητηθούν πολιτικοί που έχουν κάνει «καριέρα» μετακομίζοντας από το ένα κόμμα στο άλλο. Στόχος είναι να βρεθούν πρόσωπα με θετικό πρόσημο, με ευρεία αποδοχή από το κόμμα αλλά και απήχηση σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες.
Στο πλαίσιο αυτό, θέση στα ψηφοδέλτια αναμένεται να έχουν εξωκοινοβουλευτικοί όπως ο Νίκος Κοτζιάς, ο Δημήτρης Μάρδας (Α’ Θεσσαλονίκης), ο Νίκος Τόσκας, ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χριστόφορος Βερναδάκης (Α’ Αθήνας), ο Χρήστος Σπίρτζης (στο υπόλοιπο Αττικής) και ο Δημήτρης Τσουκαλάς.
Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι και πάλι έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων ορισμένα ονόματα πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτό του Μάρκου Μπόλαρη, που είχαν κοπεί στις προηγούμενες εκλογές λόγω εσωκομματικών αντιδράσεων. Επίσης αρχίζουν να συζητούνται και κάποια ονόματα Πασοκογενών που είχαν καταψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο και εντάχθηκαν στη συνέχεια στην Κοινωνική Συμμαχία της Λούκας Κατσέλη.