Σιγά τα ωά…

* Ο κ. Τασούλας δηλώνει ότι «τέτοιες μεθοδεύσεις δείχνουν ανεπίτρεπτη έλλειψη σεβασμού στο κύρος και τις παραδόσεις των ΕΔ», ο δε κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «για πρώτη φορά στα χρονικά (!) πραγματοποιούνται κρίσεις διά περιφοράς απόφασης και κρυφίως…». Βαριές κουβέντες!

* Οι κύριοι αξιωματούχοι των δύο κομμάτων ή ξεχνούν ή παριστάνουν τους αφελείς ή μας θεωρούν αφελείς.

* Η στήλη έχει μακρά παράδοση μαχών κατά των κρυφών διαδικασιών και υπέρ της διαφάνειας. Αλλά…

* Οι αλλαγές αυτές είχαν πραγματοποιηθεί από τον Ιανουάριο, οπότε καθορίσθηκε ο χρόνος αποχώρησης του κ. Κωσταράκου από το ΓΕΕΘΑ. Ουδείς αιφνιδιασμός λοιπόν. Η μέθοδος διά περιφοράς έχει γίνει ρουτίνα επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ιδιαίτερα επί χρυσής εποχής Αντωνομπένηδων, οι οποίοι κλάδευαν στα «μουλωχτά» και διά περιφοράς ολόκληρους πανάξιους αρχηγούς (Γκίνης – Τσέλιος) και σωρεία άλλων εξεχόντων αξιωματικών.

* Στην περίπτωσή μας, η προαγωγή των ναυάρχων υπήρξε άκρως φυσιολογική, αξιοκρατική και χωρίς διαταράξεις της επετηρίδας. Ουδείς «θυσιάσθηκε».

* Ιδιαίτερα στον κ. Ανδρ. Λοβέρδο υπενθυμίζω ότι επί Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ ελαμβάνοντο αποφάσεις στα «όρθια» και διά περιφοράς για ευρείες αλλαγές ηγεσιών και για φοβερά προγράμματα εξοπλισμών. Να θυμηθείτε, παρακαλώ, κύριε Λοβέρδο! Ξεχάσατε πώς εγκρινόταν ό,τι πήγαινε στο ΚΥΣΕΑ ο Άκης;

* Η στήλη, επί του θέματος, θέλει να μάθει κάτι, για να γελάσουμε περισσότερο από ό,τι κάναμε με τις δηλώσεις Λοβερδοτασούλων: Ποια η σύνθεση του ΚΥΣΕΑ που έκρινε τους δύο ναυάρχους; Θα μας τη δηλώσουν;

* Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στους νέους αρχηγούς. Καλή τύχη και «πρόσω ολοταχώς». Έχουμε μείνει πίσω. Τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα, κύριοι ναύαρχοι, και το ξέρετε εσείς καλύτερα από εμένα.

* Και κάτι άλλο, κύριοι Τασούλα και Λοβέρδο, υπεύθυνοι για την Άμυνα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Διερωτηθήκατε ποτέ, προβληματισθήκατε τι παρέδωσαν, ως αμυντικό δυναμικό, τα κόμματά σας, δηλαδή οι Αντωνομπένηδες, στον ΣΥΡΙΖΑ; Για ψάξτε λίγο, θα μελαγχολήσετε αν το δείτε πατριωτικά.

* Την εγκληματική μείωση της θητείας για άγρα ψήφων, το 2009, από τον κ. Μεϊμαράκη τη θυμάστε, κύριε Τασούλα; Ρωτήθηκαν τα επιτελεία; Πέρασε από το ΚΥΣΕΑ; Θυμηθείτε, παρακαλώ. Ήσαστε, τότε, ΥΦΕΘΑ, αν δεν απατώμαι…

***

Ο Γιάγκος στο τιμόνι του ΥΕΘΑ

* Ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος κ. Γιάγκος αναλαμβάνει υπουργός Εθνικής Άμυνας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της κυρίας Βασιλικής Θάνου, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη και θα παραμείνει μέχρι να συσταθεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τα αποτελέσματα…

Δεν είναι απίθανο και να… μακροημερεύσει αν δεν βγάλουν οι κάλπες αυτοδύναμη κυβέρνηση ή δεν μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.

***

Ιταλικά κατορθώματα

* Ως γνωστόν, μια από τις βασικές συνεργάτιδες της Lockheed Martin στην κατασκευή των θρυλικών, πλέον, μαχητικών FSF F-35 είναι η Ιταλία (κρατική Finmeccanica, Cameri Air Base). Συμμετέχει στο πρόγραμμα, επίσης, η Τουρκία (Αφερήμ), που έχει καταβάλει 100 εκατ. δολάρια ως προκαταβολή αλλά και υποκατασκευαστικό έργο.

* Από την Ιταλία, λοιπόν, απογειώνεται σύντομα το πρώτο ιταλικό F-35 (το ονομάζουν Al-I), το οποίο, μέσω Ισλανδίας, θα ιπταθεί με προορισμό αμερικανική βάση στην Αριζόνα. Να δούμε, τελικά, πότε θα ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα και πόσο θα κοστίσει.

* Εν τω μεταξύ, όπως μαθαίνω, η L-M και η αμερικανική ΠΑ περιμένουν, με υπομονή, τη νέα κυβέρνηση για την καταβολή της προκαταβολής των 40 εκατ. δολαρίων για την έναρξη εκσυγχρονισμών των ελληνικών P-3 του ΠΝ, που -το θέλουμε δεν το θέλουμε- είναι εντελώς απαραίτητα για το Ναυτικό. Η απουσία της σήμερα από τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας και του ΝΑΤΟ καλύπτονται, προθυμότατα, από τους τούρκους συμμάχους. Ζήτω το έθνος…

***

Τον «μάσησε» κι αυτόν

* Όταν τον Φεβρουάριο ο κ. Καμμένος υπέγραψε την παράταση θητείας του στρατηγού κ. Μ. Κωσταράκου στο ΥΕΘΑ, τον προειδοποιήσαμε, αστεϊζόμενοι, ότι ριψοκινδυνεύει να γίνει το έκτο θύμα του φοβερού Μιχάλη του υπουργοφάγου. Και έγινε…

* Μπεγλίτης, Αβραμόπουλος, Φράγκος, ξανά Αβραμόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Καμμένος. Έξι, ο ένας πίσω από τον άλλον!

* Καλορίζικος στις Βρυξέλλες, στο νέο του πόστο. Ωστόσο, πληροφορήθηκα ότι ο αρχηγός και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έκαναν ευχέλαια και έψαλλαν τρισάγια μήπως γλιτώσουν από τον Μιχάλη.

* Εντούτοις, πέραν πάσης αστειότητας, επιμένω ότι θα αποτελέσει πρόκληση η εικόνα μιας πολυμελούς ελληνικής κουστωδίας – αντιπροσωπείας, που θα συνοδεύει τον κ. Κωσταράκο στη νέα του θέση. Πέντε ως έξι άτομα αρκούν. Όσα είχε ο προκάτοχός του.

***

Ευχάριστα νέα από Ανατολάς

* Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης επιθεώρησης «Defence Νews» (22 Ιανουαρίου 2015), η αμερικανική αεροναυτική εταιρεία SNC (Sierra Nevada, USA) και η τουρκική STM ανήγγειλαν ότι συνέπηξαν κοινή εταιρεία (Joint Venture) για την κατασκευή του πολεμικού αεροσκάφους TurkJet (TurkJet Havacilik Technologiteri) για τις ανάγκες της Τουρκικής Αεροπορίας και εξαγωγές. Παράλληλα, η STM εξασφάλισε τα δικαιώματα κατασκευής των αεροσκαφών Dornier 328 και 628 από τη SNC.

* Το πρόγραμμα είναι σύνθετο, έχει δρόμο, αλλά από την άλλη μεριά μαρτυρά την προσπάθεια της Τουρκίας να γίνει αξιόλογος παράγοντας στον χώρο.

* Εμείς έχουμε ανταλλακτικά για τα μαχητικά; Γιατί ο κ. Π. Καμμένος, επί επτά μήνες, δεν αναθεώρησε τον ολέθριο νόμο Βενιζέλου που απαγορεύει την αγορά έστω και μιας βίδας;

* Μην αναμένετε απάντηση. Έχουν προτεραιότητα οι λιτανείες οστών αγίων, εγκαίνια, παρελάσεις. Ο κ. Τσίπρας ασχολήθηκε καθόλου με την Άμυνα; Θα μου απαντήσετε: Βεβαίως. Είχε διορίσει ΑΝΥΕΘΑ τον φοβερό (δώθε πάνε οι άλλοι) Ήσυχο, νυν επιτελάρχη του Λαφαζάνη…


Σχολιάστε εδώ