Παραπαίδι γίναμε…

•Ο κ. Κοτζιάς οφείλει να ξεκαθαρίσει ποια είναι η ελληνική θέση στο θέμα του Κοσόβου. Εάν πράγματι πιστεύει ο ίδιος και υπάρχει ευρύτερη συναίνεση περί αυτού, δηλαδή ότι η αναγνώριση του Κοσόβου θα απαλλάξει την ελληνική εξωτερική πολιτική από ένα βάρος που δεν αντέχει πλέον, τότε πρέπει δημόσια και υπεύθυνα να προωθήσει τις διαδικασίες. Διαφορετικά, πρέπει να δώσει τέλος στα σενάρια και στη σπέκουλα η οποία γίνεται εις βάρος της χώρας μας.

•Η ευαισθησία για τους ομογενείς της Μαριούπολης και σε όλη την περιοχή της Κριμαίας είναι δεδομένη και επιβεβλημένη.

Έτσι, υποδεχθήκαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα 191 ομογενείς, στην πλειοψηφία τους παιδιά και ηλικιωμένοι. Οι μετακινήσεις των ομογενών από τη Μαριούπολη στο Κίεβο και αεροπορικώς στη Ρόδο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, καλύφθηκαν από τις εταιρείες Mouzenidis Travel και Aegean Airlines, ενώ επισημαίνεται (με αρκετή ασάφεια) ότι για τη διαμονή των ομογενών σε ξενοδοχείο της Ρόδου «φροντίζει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού».

•Όλα καλά μέχρι εδώ, γιατί αρχίζουν τα ερωτηματικά και οι εντυπωσιακά ύποπτες συμπτώσεις.

Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού έχει ορισθεί από τον Νίκο Κοτζιά ο Μιχάλης Κόκκινος. Σύμπτωση, αλλά ο κ. Κόκκινος είναι δικηγόρος, κάτοικος Ρόδου και δραστηριοποιείται και πολιτικά στο νησί. Να σημειώσουμε ότι δεν είναι γνωστό ποια είναι η σχέση του με τον απόδημο Ελληνισμό.

•Έχοντας κολλήσει στον πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στέλιο Παναγόπουλο, πέρασε από το Στρασβούργο, περνά από τη MARFIN του Βγενόπουλου, από την εταιρεία που διαχειρίζεται το «Metropolitan Hospital», το 2004 κολλάει στον βουλευτή Δωδεκάνησου Κ. Καϊσερλή και το 2010 διορίζεται διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου», θέση από την οποία παραιτήθηκε το 2012.

•Το ερώτημα είναι το εξής: Ποιος και μέσω ποιας διαδικασίας επιλέχθηκε η Ρόδος για τη φιλοξενία των ομογενών;

Μέσω ποιας διαδικασίας επιλέχτηκε το συγκεκριμένο ξενοδοχείο;

Έγινε διαγωνισμός;

Πόσο στοιχίζει στο ΥΠΕΞ η φιλοξενία των ομογενών στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο;

Επιδιώχθηκε να αναζητηθεί χορηγία; Γιατί δεν επέλεξαν τη φιλοξενία σε εγκαταστάσεις που διαθέτει η Πολιτεία, σε κατασκηνώσεις και ξενώνες που συνήθως δεν λειτουργούν μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου;

•Πιθανόν όλα έγιναν προσεκτικά και με τον τρόπο που έπρεπε. Με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς καμιά σκιά. Όμως οφείλει το ΥΠΕΞ να απαντήσει συγκεκριμένα και με στοιχεία για την υπόθεση.

•Δεν θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις, αλλά θυμηθήκαμε τη γνωστή υπόθεση της αγοράς από ΜΚΟ χιλιάδων κιλών κοτόπουλων για ανθρωπιστική βοήθεια από εταιρεία που έδρευε στην εκλογική περιφέρεια του υπουργού, που υπέγραφε τις επιχορηγήσεις και στη συγκεκριμένη ΜΚΟ…

•Συνεπώς περιμένουμε (εκτός αν προλάβει κάποιος από τους πολλούς που έχει ορίσει η κυβέρνηση για τη διαφάνεια) συγκεκριμένες απαντήσεις. Διαφορετικά είναι δεδομένο ότι θα τις ζητήσει ο εισαγγελέας…

•Είναι θλιβερή η εικόνα του ελληνικού ΥΠΕΞ, που βρίσκεται σε διακοπές από τις 20 Ιουλίου, να αναφέρει ως τελευταίες δραστηριότητές του την επίσκεψη του κ. Αμανατίδη στο Φανάρι και τις συζητήσεις του με τον προκάτοχό του Άκη Γεροντόπουλο.

Τέτοια περίοδο παρακμής είναι πραγματικά δύσκολο να θυμηθεί κανείς στη Β. Σοφίας.

•Και τότε, ξαφνικά, πρόεκυψε το θέμα του Ναού του Αγίου Αθανασίου στη Χειμάρρα. Και αφού έκανε, εκ του ασφαλούς, τη «σκληρή» ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Κ. Κούτρας, γνωρίζοντας ποια θα είναι η απάντηση, έσπευσε να… χαιρετίσει τη λογική απάντηση του αλβανικού ΥΠΕΞ.

•Προφανώς, μη θέλοντας να διδαχθούν τίποτα και εγκλωβισμένοι στη στρατηγική του κ. Κοτζιά για περικύκλωση των Σκοπίων, με αιχμή τον αλβανικό παράγοντα, νόμιζαν ότι και τους «σκληρούς» θα κάνουν για τις ανάγκες του εσωτερικού μετώπου, καθώς θα τρέχουν για ψήφους, και τους Αλβανούς θα καλοπιάσουν.

•Αποτέλεσμα ήταν ότι βγήκε ο Έντι Ράμα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, και με ειρωνικό τρόπο τους εξέθεσε χοντρά, καθώς επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς των Αλβανών περί Χειμάρρας.

Και είχαμε τελικά τη γνωστή κατάληξη με την κατεδάφιση του ναού…

•Αντί λοιπόν να ασχολούνται μόνο με επικοινωνιακά παιχνιδάκια με τους Αλβανούς, ας μας πουν τελικά τι απέδωσε το γλείψιμο των τελευταίων μηνών στα Τίρανα. Γιατί αυτό που έχουμε καταλάβει είναι ότι αυτό που πέτυχαν είναι μόνο και μόνο να κερδίσει η Αλβανία την αναστολή και των ελληνικών ερευνών σε οικόπεδο του Ιονίου, το οποίο αμφισβητούν οι Αλβανοί στην προσπάθειά τους να ακυρώσουν στην πράξη τη Συμφωνία οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών.

•Το είδαμε και αυτό. Ο βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Μίτοφ συμμετείχε στην ετήσια συνάντηση πρέσβεων που οργάνωσε στα Σκόπια το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ και εμφανίστηκε ως ο αρωγός της χώρας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, που, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει η ΠΓΔΜ από τη ροή μεταναστών από την Ελλάδα. Ο κ. Μίτοφ αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές πολιτικές λες και η Βουλγαρία είναι πια η… ατμομηχανή των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη…

•Η ΕΕ και η αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις κ. Μογκερίνι ανακοίνωσαν την απόφαση ίδρυσης Γραφείου Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Ιρακινό Κουρδιστάν, στο Αρμπίλ. Μια κίνηση πολύ σημαντική, καθώς αναβαθμίζει το στάτους της αυτόνομης κουρδικής περιοχής σε μια περίοδο που το Κουρδικό κακοφορμίζει και πάλι για την Τουρκία. Το ερώτημα είναι εάν ο κ. Κοτζιάς, από τις διακοπές του όπου βρίσκεται, διεκδίκησε κάποια θέση για έλληνα διπλωμάτη σε αυτήν την Αντιπροσωπεία, καθώς η Ελλάδα οφείλει να διεκδικεί ρόλο στη Μ. Ανατολή ως η εγγύτερη μαζί με την Κύπρο ευρωπαϊκή χώρα στην περιοχή.

•Και επίσης οφείλει να αναβαθμίσει άμεσα την ελληνική αντιπροσωπεία στο Αρμπίλ, καθώς η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με πρεσβείες στην Ουρουγουάη και προξενεία στη Μασσαλία…

•Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για το κόστος του αγωγού Turkish Stream μάλλον εξηγείται ο προβληματισμός όλων των πλευρών για την υλοποίηση του έργου. Ρωσικές πηγές ανεβάζουν το κόστος του έργου στα 11,4 δισ., με το κόστος της πρώτης γραμμής να φθάνει τα 4,3 δισ. Όλα αυτά καθιστούν το έργο πάρα πολύ ακριβό και συνεπώς όχι επικερδές, τουλάχιστον οικονομικά. Γιατί είναι προφανές ότι ο αγωγός έχει πρόσημο κυρίως πολιτικό και διπλωματικό.

Ο εξωφρενικός


Σχολιάστε εδώ