Μπλόκο στη νομιμοποίηση των αδήλωτων καταθέσεων από τους δανειστές!

Η κόκκινη γραμμή που έχουν θέσει είναι να μην υπάρξει σε καμία περίπτωση φορολογική και ποινική αμνηστία. Επίσης, να μη γίνει καμία έκπτωση στον φόρο που προβλέπεται, ο οποίος είναι 45% για τα περισσότερα έτη. Οι περιορισμοί αυτοί ακυρώνουν στην ουσία τις σκέψεις της κυβέρνησης για επαναπατρισμό των καταθέσεων, καθώς και των αδήλωτων χρημάτων που βρίσκονται στα σεντούκια και στους… κήπους, με την καταβολή ενός… ελκυστικού φόρου και με αμνήστευση των ποινικών ευθυνών, με στόχο να έχουν ρευστότητα οι τράπεζες και να τη διοχετεύσουν στην Αγορά, ώστε να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να δώσουν κίνητρα είτε για να επαναπατριστούν καταθέσεις είτε για να δηλωθούν εισοδήματα που δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στο παρελθόν στις φορολογικές δηλώσεις. Ως προς τον φόρο που θα πρέπει να καταβάλουν οι πολίτες – κάτοχοι των αδήλωτων χρημάτων, δεν έχει προσδιορισθεί. Πάντως, δεν πρόκειται να είναι της τάξεως του 20%, όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Να σημειώσουμε ότι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, είχε ανακοινώσει ότι στην περίπτωση εθελουσίας δήλωσης αδήλωτων κεφαλαίων, θα νομιμοποιούνταν με την καταβολή φόρου 21%, χωρίς την υποχρέωση αποκάλυψης της προέλευσης των κεφαλαίων αυτών. Υπήρξαν, όμως, έντονες αντιδράσεις και δεν προχώρησε το σχέδιο. Τα έσοδα που θα εισπράττονταν είχαν υπολογισθεί στα 800 εκατ. ευρώ.

Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ψηφιστεί δύο ρυθμίσεις για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, οι οποίες απέφεραν πολύ περιορισμένα αποτελέσματα και στην ουσία απέτυχαν. Την πρώτη ρύθμιση είχε επιχειρήσει ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, με τον ν. 3259/2004. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, όπου ο φόρος ήταν 3%, επαναπατρίσθηκαν μόνο 780 εκατ. ευρώ και τα έσοδα ήταν μόλις 23,4 εκατ. ευρώ, κάτι που οφείλεται στο ότι η ρύθμιση δεν τόλμησε να αμνηστεύσει τις ποινικές ευθύνες της φοροδιαφυγής μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη Βουλή. Η δεύτερη ρύθμιση έγινε από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου με τον ν. 3842/2010 και προέβλεπε φόρο 8% ή 5% εάν οι αδήλωτες καταθέσεις επενδύονταν στην Ελλάδα για δύο χρόνια. Και αυτή η ρύθμιση, όμως, είχε φτωχά αποτελέσματα. Επαναπατρίσθηκαν μόλις 495 εκατ. ευρώ και τα έσοδα περιορίσθηκαν στα 29,9 εκατ. ευρώ επειδή η ρύθμιση δεν προέβλεπε ποινική αμνηστία.

Η δέσμευση του κ. Δάνη, που η κυβέρνηση Τσίπρα τον τοποθέτησε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, ότι θα ελέγξει 1.000.000 ύποπτα ΑΦΜ, με αδήλωτα-μαύρα χρήματα, έμεινε στα λόγια γιατί απαιτούσε πολυάριθμο και απόλυτα εξειδικευμένο προσωπικό, οπότε η τσιμπίδα της Εφορίας δεν έφθασε σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν.

Μάγκας ο Μπερλουσκόνι

Σε αντίθεση με την ελληνική ατολμία, για να μην πούμε ανικανότητα, στην είσπραξη εσόδων από τα κάθε είδους αδήλωτα εισοδήματα, ο Μπερλουσκόνι όταν ήταν πρωθυπουργός της Ιταλίας, όπου επίσης η φοροδιαφυγή οργιάζει, είχε νομοθετήσει ότι με την καταβολή φόρου 3% νομιμοποιούνται όλα τα αδήλωτα χρήματα, όπως και άλλα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, μετοχές, ομόλογα κ.λπ.). Η ρύθμιση είχε τίτλο «Φορολογική Ασπίδα» και τότε (το 2009) το Ιταλικό Δημόσιο επαναπάτρισε κεφάλαια ύψους 95 δισ. ευρώ και εισέπραξε 5 δισ. ευρώ! Η ειδοποιός διαφορά με τις δικές μας ρυθμίσεις είναι ότι στην Ιταλία προβλεπόταν και φορολογική ποινική αμνήστευση αλλά και πλήρης ανωνυμία – εμπιστευτικότητα έναντι των Αρχών, μέσω της εμπλοκής των τραπεζών στις αιτήσεις.

Να σημειώσουμε ότι η ρύθμιση αυτή στην Ιταλία εισήχθη για πρώτη φορά το 2001 και επαναλήφθηκε αρκετές φορές λόγω της εισπρακτικής επιτυχίας της. Δέχτηκε, βέβαια, κριτική ότι ευνοεί τους φοροφυγάδες και αδικεί τους συνεπείς, αλλά αποδεικνύεται ότι για να είναι επιτυχημένη μια τέτοια ρύθμιση πρέπει να είναι ευνοϊκή.

Τα σχέδια του Αλεξιάδη

Για την πάταξη της φοροδιαφυγής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε ενδυνάμωση και ενίσχυση των υφιστάμενων ελέγχων και σε νέους σχεδιασμούς. Αυτό που θα επιδιώξει ο υπουργός είναι να πάρει την τεχνογνωσία από τον… γνωστό μας υπουργό Οικονομικών, τον κ. Σόιμπλε, ώστε να κάνει ό,τι έκανε η Γερμανία: «Ξημερώματα να μπει η Εφορία και η Αστυνομία σε μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς και να κάνει έλεγχο αν έχουν κάνει φοροδιαφυγή. Τεκμήριο αθωότητας υπάρχει για όλους, αλλά να κάνουμε αυτό», όπως τονίζει ο κ. Αλεξιάδης.

Λαβράκια θα βγάλει η διασταύρωση χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών

Πάντως, ο άμεσος σχεδιασμός αυτήν τη στιγμή αφορά τη μεγάλη επιχείρηση διασταύρωσης, που γίνεται σε επίπεδο ΣΔΟΕ, των ετήσιων εισοδημάτων με τους τραπεζικούς λογαριασμούς χιλιάδων φορολογουμένων. Από αυτήν τη διασταύρωση είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα και θα σταλεί ένα μήνυμα σε όλους εκείνους που κρύβουν εισοδήματα εκατομμυρίων ευρώ.


Σχολιάστε εδώ