«Κλειδί» η στάση των «53»
Με προεξάρχοντα στελέχη, όπως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, οι βουλευτές Μ. Μπαλαούρας και Χρ. Μαντάς, η κίνηση των «53» ασκεί δριμεία κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ζητεί ντε φάκτο επανασχεδιασμό της πολιτικής του κόμματος, ενώ βάλλει κατά του περιβάλλοντος του Μαξίμου, χρεώνοντας πρακτικές που θυμίζουν έντονα Πασοκικά φαινόμενα…
Με αυτές τις θέσεις, η κίνηση των «53» προσήλθε το Σαββατοκύριακο στη διευρυμένη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετάσχουν επίσης οι βουλευτές και οι επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών, που κατά συντριπτική πλειοψηφία παραμένουν στο κόμμα.
Με δεδομένη την πολιτική και οργανωτική ρευστότητα, ο οδικός χάρτης που προτείνει η κίνηση των «53», στα πλαίσια της διεξόδου και της ανασύνταξης του κόμματος, βρίσκει σύμφωνο και μέρος της ηγετικής ομάδας του κόμματος.
Αυτό που σε πρώτη φάση ερμηνεύθηκε ως «πρόβλημα Τσακαλώτου» (είχε ζητήσει να αποχωρήσει αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, όμως τελικά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν υπάρχει πλέον θέμα και θα είναι υποψήφιος) είναι αρκετά διαφορετικό, αν αποκωδικοποιηθεί η φύση, η θέση και το πνεύμα της κίνησης των «53». Σύμφωνα με όσα προκύπτουν τις τελευταίες ώρες, η κίνηση επέλεξε την ανασύνθεσή της, αν και νωρίτερα είχαν διαφανεί ενδείξεις τριχοτόμησής της.
Στόχος των «53» σε αυτή τη φάση είναι να αποτελέσουν το αντίβαρο στην προσπάθεια κύκλων του Μαξίμου να καταστήσουν προεδρικό το κόμμα, στα πρότυπα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Όσον αφορά τη συμφωνία με τους δανειστές, η πλειοψηφία της κίνησης ζητεί τη διαμόρφωση ενός σχεδίου σταδιακής απεμπλοκής από το Μνημόνιο 3, αν και στην παρούσα φάση αναγνωρίζει ότι είναι μονόδρομος η υλοποίηση της συμφωνίας.