Η ΕΕ απαγορεύει τις εξαγωγές βοοειδών προϊόντων από τον Έβρο
Παράλληλα, η Περιφέρεια ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης των κτηνοτρόφων αναφορικά με τις κινήσεις και διαδικασίες που οφείλουν να ακολουθήσουν προκειμένου να προφυλάξουν το ζωικό τους κεφάλαιο από την ασθένεια.
Ειδικότερα, είχε προταθεί στους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής να προχωρήσουν, ύστερα από κλινική εξέταση, στην απομάκρυνση των βοοειδών τους από την παρέβρια περιοχή, κυρίως του Δέλτα, ενώ είχαν ζητήσει και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τουρκίας να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες περιορισμού του νοσήματος, με θανατώσεις, εμβολιασμό και περιορισμούς των κινήσεων των ζώντων ζώων.
Έναν μήνα αργότερα, η Κτηνιατρική Υπηρεσία επανήλθε με νέο αίτημα, ύστερα από δύο ύποπτα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας που εντοπίστηκαν σε δύο διαφορετικές εκτροφές στο Δέλτα του Έβρου. Τα δείγματα που στάλθηκαν σε ειδικό εργαστήριο έδειξαν ότι η συγκεκριμένη ζωονόσος πέρασε στη χώρα μας.
Και ενώ εδώ και έναν μήνα οι ελληνικές αρμόδιες αρχές προσπαθούν να σώσουν ό,τι είναι δυνατόν να σωθεί από την αποψιλωμένη κτηνοτροφία της περιοχής μας, τα… αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν να είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Με απόφασή της απαγορεύει την εξαγωγή κρέατος και γάλακτος -ακόμα και των παστεριωμένων προϊόντων, με εύλογο το ερώτημα «γιατί, τότε, είναι αναγκαία η διαδικασία της παστερίωσης»- λόγω της εμφάνισης της οζώδους δερματίτιδας στο Δέλτα του Έβρου.
Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα βαρύ πλήγμα στο ήδη χειμαζόμενο αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα και κατ’ επέκταση στην τοπική οικονομία.
Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη ασθένεια πλήττει εδώ και καιρό περιοχές της Τουρκίας, προκαλώντας τη μια θανάτωση κοπαδιού μετά την άλλη. Όμως, για την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή το αίτημα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΠΑΜ-Θ δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό «χωρίς να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις κινδύνου». Και όταν οι ενδείξεις έγιναν παραπάνω από σαφείς, τότε η ΕΕ έδρασε αναλόγως, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε στους κτηνοτρόφους του Έβρου η απόφασή της.
Ο Έβρος, ωστόσο, αποτελεί «πύλη εισόδου» ζωονόσων από την Τουρκία, γεγονός που θα έπρεπε να κινητοποιεί τις ευρωπαϊκές αρχές. Όσο για τις ελληνικές, αυτές βολεύονται να κρύβονται πίσω από την κρίση, ώστε να αρνούνται περαιτέρω προσλήψεις προσωπικού – αίτημα το οποίο επαναλαμβάνεται μονότονα την τελευταία τριετία.
Τι απαγορεύεται…
Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά εκτός Έβρου των εξής προϊόντων:
– Ζώντα βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά.
– Σπέρμα βοοειδών.
– Νωπό κρέας που παράγεται από βοοειδή καθώς και παρασκευάσματα κρέατος και προϊόντα με βάση το κρέας, που παράγονται από το εν λόγω νωπό κρέας.
– Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από βοοειδή.
– Αμεταποίητα ζωικά υποπροϊόντα που προέρχονται από βοοειδή, εκτός εάν προορίζονται, υπό την επίσημη εποπτεία της αρμόδιας αρχής, για διάθεση σε εγκεκριμένη μονάδα εντός της ελληνικής επικράτειας.
Η… καραντίνα ισχύει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Η λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα εξαπλώνεται με το τσίμπημα κουνουπιού και ενώ δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, αν προσβάλλει έστω και ένα ζώο, τότε θα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι. Σε επίπεδο ΕΕ δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός των ζώων, μια και ποτέ μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη ζωονόσος δεν είχε εμφανιστεί σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Οι ευρωπαϊκές δομές αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι ακολουθούν τη γνωστή συνταγή της πάταξης αντί της πρόληψης.