Ανάβουν κερί στον Λαφαζάνη στη ΝΔ!

Κορυφαία στελέχη εκτιμούν ότι το βαθύ, κάθετο ρήγμα που έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη συσπείρωση των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς, είναι πολύ πιθανό να ανατρέψει τα δεδομένα, ακόμη και να αποφέρει τη νίκη στη Νέα Δημοκρατία. Υπό την προϋπόθεση ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα αποφευχθούν λάθη και αστοχίες, τόσο στην καμπάνια όσο και στις τοποθετήσεις των στελεχών για κρίσιμα ζητήματα. Ο Β. Μεϊμαράκης αναγνωρίζει ότι η εκλογική μάχη θα είναι σκληρή και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως «καθεστωτικό» πλέον κόμμα, θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει όλα τα πλεονεκτήματα που του δίνει η παρουσία στελεχών του σε βασικούς φορείς του Δημοσίου. Εμφανίζεται ωστόσο βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να υπερβεί όλες τις δυσκολίες, να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ και να κόψει πρώτη το νήμα των εκλογών.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει τις ουσιώδεις διαφορές που έχουν οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου σε σχέση με αυτές του περασμένου Ιανουαρίου. «Τότε, ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού ψήφισε με το θυμικό του, εξέφρασε στην κάλπη την οργή του. Ύστερα από όσα συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες, θα ψηφίσει με τη λογική», σημειώνει. «Επιπλέον», τονίζει, «στις εκλογές του Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας κρίθηκαν με βάση τις αναρίθμητες υποσχέσεις που είχαν μοιράσει στους πολίτες, έκαναν ”ριφιφί” ψήφων», λέει χαρακτηριστικά. «Στις εκλογές που έρχονται θα κριθούν για τα πεπραγμένα τους, για τα εγκληματικά λάθη τους, για τις αστοχίες τους και το κυριότερο ότι αθέτησαν όλα όσα είχαν υποσχεθεί», υπογραμμίζει.

Καθοριστική ως προς την έκβαση των εκλογών θεωρούν στη Λ. Συγγρού την επίδοση που θα καταγράψει η υπό τον Π. Λαφαζάνη Λαϊκή Ενότητα, οι ψηφοφόροι της οποίας στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και σ’ ένα μικρότερο τμήμα τους από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του νεότευκτου κόμματος τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες της Νέας Δημοκρατίας για ένα θετικό αποτέλεσμα, ακόμη και για νίκη στις εκλογές.

Κορυφαία στελέχη της παράταξης, αν και αναγνωρίζουν την αλλαγή του κλίματος, εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικά ως προς την έκβαση της εκλογικής μάχης. Επισημαίνουν μεταξύ των άλλων ότι η διάσπαση και η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ δεν φτάνουν για να δώσουν τη νίκη στη Νέα Δημοκρατία. Οι μνήμες από την κυβερνητική θητεία της είναι ακόμη νωπές, ορισμένα από τα πρόσωπα που «πρωταγωνίστησαν» την περίοδο εκείνη παραμένουν στην πρώτη γραμμή για να… θυμίζουν γεγονότα και καταστάσεις. Ως εκ τούτου, σημειώνουν, η προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες να επιλέξουν ξανά τη Νέα Δημοκρατία θα είναι δύσκολη, όσο και επίπονη. «Χρειάζονται ισχυρά επιχειρήματα και ρεαλιστικές προτάσεις που θα τη διαφοροποιούν από τον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζουν, ενώ το έργο κάνει ακόμη πιο δύσκολο το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ψήφισε και το τρίτο (και πιο επώδυνο) Μνημόνιο.

Στο επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη αναγνωρίζουν τις δυσκολίες και για τον λόγο αυτό θα εστιάσουν τις προσπάθειές τους στο να καταστήσουν σαφές στους πολίτες: Πρώτον, ότι το τρίτο Μνημόνιο ήταν αποτέλεσμα των λανθασμένων επιλογών και των παλινωδιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που επιδείνωσαν περαιτέρω την ελληνική οικονομία. Και, δεύτερον, ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εφαρμόσει πιο αποτελεσματικά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του οποίου δεν συμφωνούν με το Μνημόνιο και… θέλουν μετά τις εκλογές να το αλλάξουν! Η στάση τους αυτή προκαλεί σύγχυση και αβεβαιότητα σ’ ένα τμήμα πολιτών σε σχέση με την επόμενη ημέρα, όπως επίσης και η θέση του κ. Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα κόμμα πλην των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Θέση που κατά τη Λ. Συγγρού διαμορφώνει… προϋποθέσεις ακυβερνησίας. Το «κενό αέρος» που δημιουργείται θα προσπαθήσει να καλύψει η Νέα Δημοκρατία, εμφανιζόμενη ως η πολιτική δύναμη που μπορεί να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και την ομαλή πορεία της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μεϊμαράκης δηλώνει ανοιχτός σε μετεκλογικές συνεργασίες, προκειμένου να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας και να διασφαλιστεί η παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το ίδιο πάντα σκεπτικό, ο κ. Μεϊμαράκης και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα στοχοποιήσουν τον κ. Τσίπρα για το ζήτημα των εκλογών, κατηγορώντας τον ότι έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή με μοναδικό γνώμονα το προσωπικό του συμφέρον, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το συμφέρον της χώρας. Ο κ. Μεϊμαράκης μάλιστα κάνει ένα βήμα πιο πέρα, διατυπώνοντας τη μομφή ότι απώτερος σκοπός του κ. Τσίπρα είναι μέσω των εκλογών να «δραπετεύσει» για να μη χρειαστεί να εφαρμόσει το Μνημόνιο που υπέγραψε και να υποστεί το αναπόφευκτο πολιτικό κόστος.


Σχολιάστε εδώ