Φουλ για αυτοδυναμία

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης μετά τη συμφωνία, η επικείμενη διεκδίκηση της κρίσιμης παραμέτρου του χρέους, που θα κρίνει και εντέλει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του προγράμματος του 3ου Μνημονίου, αλλά κυρίως οι πρώτες θετικές αντιδράσεις των κορυφαίων εκπροσώπων των δανειστών (Μέρκελ, Μοσκοβισί, όλη η ευρωπαϊκή Αριστερά, μέχρι και… ο Πούτιν) όσον αφορά την επιλογή προσφυγής στις κάλπες, διαμορφώνουν τη βάση της στρατηγικής του πρωθυπουργού, που όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, έστω και έμμεσα στο διάγγελμά του, αναλαμβάνει ένα ακόμα ρίσκο.

Ένα ρίσκο που δεν αφορά μόνο την επιβίωση της χώρας και της οικονομίας κάτω από τις ασφυκτικές συνθήκες ενός ιδιαίτερα σκληρού προγράμματος, αλλά και την αλλαγή σελίδας στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα αποτελεί πλέον παρελθόν και τη θέση του καταλαμβάνει μια νέα αριστερή – κεντροαριστερή παράταξη που φιλοδοξεί να καλύψει όλο το πολιτικό φάσμα μέχρι και τις παρυφές της Κεντροδεξιάς.

Δίνοντας το στίγμα της νέας εποχής, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε στην Πολιτική Γραμματεία την Παρασκευή ότι μέσω της προσφυγής στις κάλπες ο ΣYPIZA έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μια νέα σχέση με την κοινωνία που τον στηρίζει καθώς και τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα ευκρινές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς, απαλλαγμένης από συντηρητικά κατάλοιπα ή αυταπάτες. Υπενθύμισε ότι η Αριστερά δεν είχε ποτέ την πολυτέλεια να επιλέγει τον χρόνο ή τις συνθήκες που θα δώσει τις μάχες, ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι επαναστατικό να επιλέγεις την απόδραση από την πραγματικότητα ή τη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας. «Επαναστατικό είναι να ανοίγεις δρόμους ακόμα και όταν δεν υπάρχουν».

Πρώτος με διαφορά….

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Μαξίμου, η επιλογή Τσίπρα για προσφυγή στις κάλπες συγκεντρώνει σχετικά μεγάλα ποσοστά αποδοχής, ενώ η βάση εκκίνησης των κομμάτων στην αφετηρία της σύντομης προεκλογικής περιόδου είναι χαμηλότερη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη θέση, έχοντας όμως απώλειες, καθώς ένα μέρος της δύναμής του είτε οδεύει προς τη Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη είτε διατηρεί στάση αναμονής μετά τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν το «ΟΧΙ» της 5ης Ιουλίου. Στο Μαξίμου ωστόσο θεωρούν ότι οι όποιες μικρές απώλειες, ιδιαίτερα προς τη Λαϊκή Ενότητα, θα αναπληρωθούν και με το παραπάνω από τους «όμορους» πολιτικούς χώρους (ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ), ενώ η πιθανή εισροή από ένα κρίσιμο, μικρό, τμήμα της Κεντροδεξιάς ίσως κρίνει τελικά τον στόχο της αυτοδυναμίας στις 20 Σεπτέμβρη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει απλώς αναπλήρωση όσων αποχώρησαν ακολουθώντας την Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά «ξεσκαρτάρισμα» υποψηφιοτήτων, για να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα επανάληψης φαινομένων Πλατφόρμας.


Σχολιάστε εδώ