ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ

Με την απόφασή του να προσφύγει στις κάλπες ο πρωθυπουργός δεν διασφαλίζει μόνο την ανανέωση της λαϊκής εντολής – η νίκη θεωρείται δεδομένη και η αυτοδυναμία εφικτή, εκτιμούν στενοί συνεργάτες του. Ταυτόχρονα, απαλλάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τις «ακραίες φωνές» και τους θιασώτες της δραχμής, που με τις απόψεις τους προκαλούν σύγχυση και φόβο και θολώνουν το μήνυμα που ο ίδιος θέλει να εκπέμψει.

Πλέον το κόμμα, πιο συμπαγές και με μεγαλύτερη ομοιογένεια, σε πρώτη φάση θα δώσει τη μάχη των εκλογών και στη συνέχεια θα εφαρμόσει τη συμφωνία που συνομολόγησε η κυβέρνηση με τους ευρωπαίους εταίρους, χωρίς αναβολές, αστερίσκους και επιφυλάξεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή θα ισχυροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας θα κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Με την απόφασή του να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ο πρωθυπουργός φέρνει σε δυσχερή θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ξόρκιζαν μια τέτοια εξέλιξη, καθώς το ενδεχόμενο να υποστούν μια νέα ήττα δεν είναι απλώς ορατό, δείχνει να είναι αναπότρεπτο.

Έτσι εξηγούνται, άλλωστε, και οι αντιδράσεις τους αλλά και οι θεωρίες τους περί… επικείμενων καταστροφών, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι δείχνουν να μην προβληματίζονται σε σχέση με τις εκλογές στην Ελλάδα.

* Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης, δεν έχει λύσει τα εσωκομματικά της προβλήματα και κατεβαίνει στην εκλογική μάχη με μεταβατικό αρχηγό και χωρίς στρατηγική και όραμα για την επόμενη μέρα.

* Το Ποτάμι συνεχίζει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα, λειτουργεί περισσότερο σαν Μη Κυβερνητική Οργάνωση και λιγότερο ως ένα συμπαγές και με σαφείς δομές κόμμα.

* Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ακόμη πιο δυσχερή θέση, καθώς η νέα στην ηγεσία Φ. Γεννηματά δεν έχει καταφέρει ως τώρα να δώσει σαφές στίγμα και να αυξήσει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος. Επιπλέον, το χαμηλό ποσοστό που συγκέντρωσε στις προηγούμενες εκλογές δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς δεν απέχει πολύ από το όριο του 3%.

Την προσφυγή στις κάλπες δεν επιθυμούσαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία και τα ντόπια οικονομικά συμφέροντα, που τρομάζουν στο ενδεχόμενο ενίσχυσης της αποδοχής του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβάνονται ότι κάτι τέτοιο θα ισχυροποιούσε σε μεγάλο βαθμό τον Αλ. Τσίπρα, ώστε να προχωρήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στις αναγκαίες συγκρούσεις με τη διαπλοκή και τα κατεστημένα της χώρας.

Όπως προαναφέραμε, οι εκλογές θα διεξαχθούν οριστικά στις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς προχωρούν ομαλά οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες.

Αύριο ο κ. Μεϊμαράκης θα παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή, ο οποίος εντός της ημέρας θα τη δώσει στον αρχηγό του τρίτου κόμματος (Λαϊκή Ενότητα) Π. Λαφαζάνη. Ακόμη κι αν αυτός εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που του δίνει το Σύνταγμα, θα την παραδώσει το αργότερο στις 27 του μήνα.

Την επομένη ακριβώς ο Πρ. Παυλόπουλος θα ανακοινώσει στους πολιτικούς αρχηγούς ότι οι διερευνητικές εντολές απέβησαν άκαρπες και δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Ταυτόχρονα, θα αναθέσει στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Στις 29 Αυγούστου, ημέρα Σάββατο, θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το κλείσιμο της Βουλής και ταυτόχρονα θα προκηρυχθούν εκλογές.

Ξεχείλισε το ποτήρι!

Οι τελικές αποφάσεις για άμεση προσφυγή στις κάλπες, παράκαμψη των θερινών τμημάτων ή και της ψήφου εμπιστοσύνης ελήφθησαν σε μια κλειστή σύσκεψη έμπιστων κομματικών και κυβερνητικών στελεχών στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Τετάρτης.

Εκεί εξετάστηκαν αναλυτικά τα χρονοδιαγράμματα και οι υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών και σταθμίστηκαν οι εναλλακτικές λύσεις που υπήρχαν στο εσωτερικό μέτωπο, είτε με τα θερινά τμήματα είτε με την ψήφο εμπιστοσύνης και τη μετάθεση των πρόωρων εκλογών μετά την πρώτη αξιολόγηση και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και να επισπευστεί η απόφαση για κάλπες ήταν οι δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε ραδιοφωνικό σταθμό, όπου ξεκαθάριζε πως ούτε ο ίδιος ούτε οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης.

Εκτιμήθηκε επίσης ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, ούτε τα θερινά τμήματα (όπου θα υπήρχαν συνεχείς εντάσεις και αντικαταστάσεις βουλευτών) θα έδιναν μια σταθερή και μακράς πνοής λύση, οπότε εκτιμήθηκε ότι «δεν πρέπει να σπαταλιέται ασκόπως ο χρόνος και το πολιτικό κεφάλαιο του Αλ. Τσίπρα, χωρίς απτά και μακροχρόνια αποτελέσματα».

«Ή όμηροι του Λαφαζάνη, του Στρατούλη και των υπολοίπων της Πλατφόρμας ή όμηροι διαρκείας της αντιπολίτευσης… Έτσι δεν πάμε πουθενά. Θα υποστούμε το μαρτύριο της σταγόνας και θα οδηγηθούμε σε πρόσθετη φθορά», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφαίο στέλεχος. Παρατήρηση με την οποία συμφώνησε και ο πρωθυπουργός.

Πάντως, την Τετάρτη το βράδυ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μαξίμου, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες μετείχαν σε συνάντηση με περίπου 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που πρόσκεινται στην προεδρική πλειοψηφία και είχαν παραμείνει λόγω των εξελίξεων στην Αττική.

Η συνάντηση αυτή κράτησε μέχρι τα ξημερώματα και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους όχι απλώς συμφώνησαν στην άμεση προσφυγή στις κάλπες, αλλά τόνισαν και ότι «οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει προχθές».

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε και πάλι δείγμα των προθέσεών του την Παρασκευή το βράδυ καθώς, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, είπε ότι ο ΣYPIZA έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μια νέα σχέση με την κοινωνία που τον στηρίζει, καθώς και τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα ευκρινές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς, απαλλαγμένης από συντηρητικά κατάλοιπα και αυταπάτες.


Σχολιάστε εδώ