Το παιχνίδι με τα θερινά τμήματα και την ψήφο εμπιστοσύνης

Στο διάστημα που ακολούθησε, το ζήτημα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες συζητήθηκε κατ’ επανάληψη στις κλειστές συσκέψεις υπό τον Αλ. Τσίπρα, εξ ου και δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαρροή πληροφοριών. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε μετά την ψηφοφορία της 14ης Αυγούστου, όπου 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους. Η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης είχε υποχωρήσει κάτω από το όριο των 120 βουλευτών, οπότε η προσφυγή στη λαϊκή βούληση ήταν πλέον μονόδρομος.

Παρά ταύτα, από το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησαν με συστηματικό τρόπο και καλλιεργώντας διάφορα εναλλακτικά σενάρια να θολώσουν τα νερά προκειμένου να διατηρήσουν ακέραιο το χαρτί του αιφνιδιασμού. Αρχικά άφησαν να διαρρεύσει ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή προκειμένου να φέρει προ τετελεσμένων τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας. Είτε να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και να αφοπλιστούν ιδεολογικά είτε να καταψηφίσουν και να χρεωθούν την ανατροπή της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια και αφού για ημέρες οι πολιτικές συζητήσεις αναλώθηκαν ως προς τη στάση που θα τηρούσε η Αριστερή Πλατφόρμα στη Βουλή, από το Μέγαρο Μαξίμου διακίνησαν ένα νέο σενάριο. Η Βουλή να λειτουργήσει σε θερινά τμήματα προκειμένου να εγκριθούν χωρίς απρόοπτα οι εφαρμοστικοί νόμοι που προκύπτουν από τη συμφωνία και οι εκλογές να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή ακόμη και στις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει, την περασμένη Δευτέρα επρόκειτο να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα καθόριζε τη λειτουργία των θερινών τμημάτων της Βουλής, στη συνέχεια μετατέθηκε η υπογραφή του ΠΔ για την Τετάρτη, για να ξεχαστεί παραμονές του διαγγέλματος του κ. Τσίπρα για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Το ίδιο πάνω-κάτω διάστημα, παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου επανέφεραν και το θέμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση αυτό να προηγηθεί των εκλογών. Μιλώντας στο Kontra και στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου», ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης σημείωσε ότι μετά την τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή οι εκλογές κατέστησαν αναπόφευκτες. Όπως σημείωσε, το Σύνταγμα επιτρέπει σε μια κυβέρνηση να κυβερνάει και με 120 βουλευτές, ωστόσο από τη στιγμή που έγιναν 118 δεν θα μπορούσε να συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας. Δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει κόντρα στο Σύνταγμα και στο κοινοβουλευτικό σύστημα και επισήμανε ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον λαό με τη διεξαγωγή εκλογών. «Πρέπει να γίνουν εκλογές όχι μόνο γιατί το νούμερο είναι 118», σημείωσε, και πρόσθεσε: «Τώρα, με τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει γίνει, με μια νέα συμφωνία, μ’ ένα τρίτο Μνημόνιο το οποίο περιέχει αυτά τα δύσκολα μέτρα, πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε οποιαδήποτε σημεία αναπνοής και τα κόμματα να βγουν και να πούνε ότι από τη στιγμή που η χώρα έμεινε στην Ευρωζώνη, από τη στιγμή που η χώρα πήρε τα 86 δισ., να δούμε ποιος μπορεί να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα και τι μπορεί να κάνει για να ανακουφιστούν οι κοινωνικές τάξεις».


Σχολιάστε εδώ