Στον… Τσίπρα ποντάρει!

Η στρατηγική της ακραίας πόλωσης δείχνει να είναι μονόδρομος για τον κ. Μεϊμαράκη στην προσπάθειά του αφενός να συσπειρώσει την κομματική του βάση και αφετέρου να προσελκύσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολεμική θα είναι επικεντρωμένη κατά βάση στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα, δεδομένου ότι είναι το «ισχυρό χαρτί» της κυβέρνησης και αν φθαρεί με οποιονδήποτε τρόπο, αυτό θα έχει άμεση αντανάκλαση στον ΣΥΡΙΖΑ. Βασική επιδίωξη του κ. Μεϊμαράκη και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είναι ο πρωθυπουργός να φορτωθεί εξ ολοκλήρου το πολιτικό κόστος των πρόωρων εκλογών.

Αυτόν ακριβώς τον σκοπό υπηρετεί και η επιμονή του στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και στην αναζήτηση ενδεχόμενων δυνατοτήτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Με τον τρόπο αυτό θέλει στην πραγματικότητα να υπογραμμίσει ότι αντίθετα με τον ίδιο, ο κ. Τσίπρας επιλέγει την έσχατη λύση των εκλογών, που είναι και η πιο επιζήμια για τη χώρα. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να προειδοποιήσει ότι η προσφυγή στις κάλπες μπορεί να φέρει ένα νέο (τέταρτο) Μνημόνιο, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ανοιχτά ότι όχι μόνον δεν έχουν αντίρρηση με τις εκλογές, αλλά ούτε καν ανησυχούν. Γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την προσπάθεια του κ. Μεϊμαράκη να «ενοχοποιήσει» τον κ. Τσίπρα ότι πάει σε πρόωρες εκλογές για να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα, κατά συνέπεια βάζει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας.

Εν όψει εκλογών, ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται κάτι περισσότερο από αισιόδοξος, χωρίς να είναι σαφές αν η αισιοδοξία του αυτή εδράζεται σε πραγματικά στοιχεία ή δημοσιοποιείται σε μια προσπάθεια να αναπτερωθεί το ηθικό των στελεχών της παράταξης. «Η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει την πρώτη θέση στις εκλογές και θα την πάρει», υποστήριξε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα κινηθεί πάνω από το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου (28%). Στη Λ. Συγγρού δίνουν μεγάλη σημασία στο ποσοστό που θα πετύχουν σ’ αυτές τις εκλογές, δίνουν όμως εξίσου, αν όχι μεγαλύτερη, σημασία στη διαφορά που θα έχουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αισιοδοξία, πραγματική ή σκηνοθετημένη, του κ. Μεϊμαράκη εδράζεται σε δύο βασικούς παράγοντες:

Πρώτον, στις απώλειες που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός από τη δημιουργία του νέου κόμματος από τον Π. Λαφαζάνη και αφετέρου από τους ψηφοφόρους εκείνους που θα αποχωρήσουν απογοητευμένοι λόγω του ότι ο κ. Τσίπρας όχι μόνο αθέτησε εξ ολοκλήρου τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, αλλά έβαλε την υπογραφή του σε ένα νέο Μνημόνιο.

Δεύτερον, στις εισροές ψηφοφόρων στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας. Έχουν μάλιστα οριοθετήσει τους χώρους από τους οποίους μπορεί να προέλθουν. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στις τελευταίες εκλογές μεγάλος αριθμός δεξιών ψηφοφόρων είχε ψηφίσει τον κ. Τσίπρα, πιστεύοντας ότι θα τηρήσει ορισμένα τουλάχιστον από όσα υποσχόταν προεκλογικά – στη Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα επιστρέψουν στη βάση τους. Περιμένουν ακόμη να ωφεληθούν από τη φθορά που θα έχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, έχουν δε βάλει ψηλά των πήχη των προσδοκιών τους καθώς προεξοφλούν ότι το κόμμα του Π. Καμμένου δεν πρόκειται να πιάσει το όριο του 3% και δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ