Προς κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

Η κ. Γεννηματά και το επιτελείο της έχουν ήδη προετοιμάσει ένα πρόγραμμα περιοδειών στην περιφέρεια, ενώ τη Δευτέρα, ή πολύ πιθανά και σήμερα Κυριακή, θα συνεδριάσουν από κοινού η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Στις άμεσες προτεραιότητες της κ. Γεννηματά, όπως έχει ξαναγράψει το «Π», είναι η δημιουργία του περίφημου τρίτου πόλου, του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, που θα βρίσκεται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και θα έχει ρυθμιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό. Το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει μαζί με τη ΔΗΜΑΡ. Μένουν μόνο κάποια δευτερεύοντα ζητήματα για να διευθετηθούν προκειμένου να ανακοινωθεί και επίσημα η συνεργασία. Επίσης, το πιθανότερο είναι πως στο σχήμα συνεργασίας θα υπάρχει το όνομα «ΠΑΣΟΚ» και πιθανότατα δίπλα θα υπάρχει μια προσθήκη που θα καταγράφει τη διεύρυνση και τη συνεργασία.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η επισήμανση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη δήλωσή της μετά το διάγγελμα του κ. Τσίπρα: «…Με τη συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που εκφράζουν τον ευρύτερο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης, διαμορφώνουμε έναν τρίτο εναλλακτικό πόλο στο πολιτικό μας σύστημα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος επεσήμανε στη δήλωσή του πως «η νέα πρόταση διακυβέρνησης πρέπει να περιλαμβάνει τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου που θα ανταποκριθούν στο αίτημα συγκρότησης μιας νέας και βιώσιμης προοδευτικής πλειοψηφίας, ικανής να προωθήσει τη δημοκρατική έξοδο από την κρίση» και πως «οι συνεργασίες μας με άλλες πολιτικές δυνάμεις για την προώθηση στόχων ευρύτερης σημασίας, όπως είναι η προώθηση της προοδευτικής αλλαγής στη χώρα, είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας…».

Η κ. Γεννηματά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται άμεσα να προβεί σε ένα ευρύτατο κάλεσμα επανόδου και επανασυσπείρωσης των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που απομακρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω διαφωνιών με την ακολουθούμενη πολιτική, αλλά και στελεχών που ενεργοποιούνται σε μαζικούς και κοινωνικούς χώρους και ασκούν επιρροή, ακόμα και αν συνεργάστηκαν ή ψήφισαν στο παρελθόν άλλα κόμματα.

Υπάρχει ήδη ανοιχτή γραμμή της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη με στελέχη που αποχώρησαν ή αδρανοποιήθηκαν, όπως οι Κώστας Τριαντάφυλλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Συμεών Κεδίκογλου, κ.ά., ενώ τις επόμενες μέρες θα ενταθούν οι επαφές και με άλλα στελέχη που έχουν αδρανοποιηθεί.

Προκειμένου να αποφύγει τις εσωκομματικές τριβές και περαιτέρω εντάσεις με Βενιζελικούς, η κ. Γεννηματά δεν πρόκειται να κάνει αλλαγές και ανακατατάξεις στα ψηφοδέλτια και τη σειρά των υποψηφίων με τα οποία κατήλθε το ΠΑΣΟΚ στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου 2015. Εκεί που αναμένεται να δώσει το δικό της δείγμα γραφής είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπου θα υπάρξουν τομές και εκπλήξεις.

Πάντως, η κ. Γεννηματά επέλεξε τους τόνους της κριτικής προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για να ξεκινήσει την προεκλογική περίοδο, καθώς στη δήλωσή της μετά το διάγγελμα του κ. Τσίπρα επεσήμανε ότι «ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά γίνεται δραπέτης της ευθύνης. Δυστυχώς, κάθε φορά που είναι ώρα για δράση, επιλέγει την απόδραση».


Σχολιάστε εδώ