Οι 29 του Λαφαζάνη που έγιναν 25…

Όνειρα επίσης κάνουν, εκτιμώντας ότι θα λειτουργήσει το κόμμα τους και ως «ανάχωμα» στην ενίσχυση της Χρυσής Αυγής. Ήδη ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι θα λάβει και θα αξιοποιήσει την τρίτη διερευνητική εντολή και θα έχει επαφές με όλες τις πολιτικές δυνάμεις πλην της Χρυσής Αυγής, αν και, όπως δήλωσε, από την παρούσα Βουλή δεν μπορεί να προκύψει αντιμνημονιακή κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επιχειρώντας να απαντήσει στις αιτιάσεις του Μαξίμου ότι «αριστεροί βουλευτές ανέτρεψαν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση», διαμήνυσε πως «η κυβέρνηση παραιτήθηκε και δεν ανατράπηκε», αφού ποτέ δεν προσήλθε στη Βουλή για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Πάντως, στελέχη της Λαϊκής Ενότητας επεσήμαιναν πως για να έχει τύχη το όλο εγχείρημα δεν θα πρέπει να προτάξει απλώς και μόνο την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, κάτι που θα περιόριζε σημαντικά την εμβέλειά του, αλλά ένα ριζοσπαστικό συνολικό κοινωνικό πρόγραμμα για την ανασύνταξη της χώρας.

Το πρωί της Παρασκευής, η αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου ανακοίνωσε τη σύσταση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα ονομάζεται Λαϊκή Ενότητα με αρχηγό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Με επιστολή που υπέγραψαν νωρίτερα οι 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την οποία κατέθεσαν στη Βουλή, γνωστοποιούν την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και ανακοινώνουν τη δημιουργία ενιαίας ανεξάρτητης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οι 25 είναι οι: Παναγιώτης Λαφαζάνης, Αμανατίδου Ευαγγελία, Γαϊτάνη Ιωάννα, Δελημήτρος Κωνσταντίνος, Διαμαντόπουλος Βαγγέλης, Ζάνας Ζήσης, Ζερδελής Ιωάννης, Ήσυχος Κωνσταντίνος, Ιωαννίδης Ηλίας, Κριτσωτάκης Μιχαήλ, Κυριακάκης Βασίλειος, Κυρίτση Αγλαΐα, Κώτσιας Θωμάς, Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος, Λεουτσάκος Στάθης, Μακρή Ραχήλ, Ουζουνίδου Ευγενία, Πετράκος Θανάσης, Σαμοΐλης Στέφανος, Σκούμας Αθανάσιος, Σταθάς Ιωάννης, Στρατούλης Δημήτρης, Τσανάκα Αλεξάνδρα, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Ψαρέα Ελένη.

Ένα τέταρτο νωρίτερα, από τη Λαϊκή Ενότητα είχε εκδοθεί ανακοίνωση με τα ονόματα 29 βουλευτών. Τέσσερις εξ αυτών (Δ. Κοδέλας, Ελ. Σωτηρίου, Β. Χατζηλάμπρου, Ν. Βαλαβάνη) διαμαρτυρήθηκαν προφανώς και οι υπεύθυνοι του νέου κόμματος αναγκάστηκαν να διαγράψουν τα ονόματά τους. Οι τρεις πρώτοι έβγαλαν επίσημη ανακοίνωση, όπου τονίζουν ότι δεν προτίθενται να προσχωρήσουν στη Λαϊκή Ενότητα.

Πέραν των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας, διαύλους επικοινωνίας με το νέο κόμμα έχει ήδη ανοίξει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ακόμα δεν έχει ανακοινώσει τίποτα επίσημα αναφορικά με τις τελικές της επιλογές, ενώ επαφές υπάρχουν με τον Αλέκο Αλαβάνο αλλά και τον Μανώλη Γλέζο.

Επίσης, στις διαδικασίες ίδρυσης του νέου κόμματος συμμετέχει ενεργά και η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ίδια ανέφερε με μια οργισμένη, εναντίον της κυβέρνησης, ανακοίνωση.

«Οι κομμουνιστές είναι αυτονόητο ότι δεν έχουμε πλέον καμία θέση στον νέο, μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ. Βαδίζουμε πλάι πλάι με τους αριστερούς αγωνιστές του παλιού, προδομένου ΣΥΡΙΖΑ, παλεύοντας μαζί τους με σκοπό το νέο αριστερό πολιτικό υποκείμενο να εκφράσει γνήσια, αταλάντευτα και ”μέχρι τέλους” τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Επίσης, συζητήσεις γίνονται και με στελέχη κινήσεων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και ήδη ένα μέρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει προσχωρήσει στο κόμμα του Λαφαζάνη.


Σχολιάστε εδώ