Να ισχύσει για όλες τις Κοινότητες

Σωστή η απόφαση του κ. Κοτζιά, αλλά η ίδια λογική θα πρέπει να διέπει και την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και γλώσσας και σε άλλες χώρες, όπως είναι η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Ιράν… Εκεί που ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική γλώσσα μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος για την ελληνική διπλωματική και οικονομική παρουσία…

***

*Το ποσό δεν είναι μεγάλο, σχεδόν 10.000 ευρώ, αλλά προκαλεί εντύπωση ότι και πάλι επιχειρείται η αναδιάρθρωση ευαίσθητων υπηρεσιών του ΥΠΕΞ μέσω μελέτης που ανατίθεται σε ιδιωτική εταιρεία. Έτσι, το έργο της υλοποίησης του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου της Διπλωματικής Ακαδημίας ανατέθηκε στην εταιρεία Define Συμβουλευτική Πληροφορική ΕΠΕ. Χωρίς καμία διάθεση μομφής προς την εταιρεία, την οποία εξάλλου δεν γνωρίζουμε, απλώς επισημαίνεται το γεγονός ότι υπάρχουν αξιόλογα στελέχη στη Διπλωματική Υπηρεσία που μπορούν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο έργο και μπορούν πολύ περισσότερο να προσφέρουν έχοντας ιδία γνώση του αντικειμένου, των αδυναμιών και των ιδιαιτεροτήτων της Διπλωματικής Ακαδημίας.

*Μπορεί να αποτελεί σύμπτωση, αλλά ο υπεύθυνος της εταιρείας Λάμπρος Νάσης -εάν δεν πρόκειται για συνωνυμία- ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς σε τμήμα στο οποίο διδάσκει και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

*Η Ημέρα του Στρατού γιορτάστηκε στα Σκόπια και ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ επανήλθε στη διαφορά για το όνομα, δηλώνοντας ότι το μπλοκάρισμα της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ αποδυναμώνει την άμυνά της.

«Η ”Μακεδονία” είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και μένει να αποδειχθεί εάν και το ΝΑΤΟ θα είναι έτοιμο να δεχθεί τη ”Μακεδονία” στους κόλπους της στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας το 2016», είπε ο κ. Ιβάνοφ και με την ευκαιρία απευθύνθηκε και πάλι προς την Ελλάδα ζητώντας να «προσαρμόσει την πολιτική της προς την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης». Επίσης, με περισσό θράσος κάλεσε τους «νότιους γείτονες να διακηρύξουν τη δέσμευσή τους στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες και συγχρόνως να προστατεύσουν τα συλλογικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ ειδικά στα Βαλκάνια για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας».

*Στα Σκόπια πάντως φαίνεται ότι όσο ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις νέες εκλογές στις αρχές του 2016, όπως έχει συμφωνηθεί -με τη μεσολάβηση της ΕΕ- από τα πολιτικά κόμματα, τόσο θα επανέρχεται, κυρίως από την κυβέρνηση, το θέμα της ονομασίας, με έμφαση φυσικά στις επιθέσεις και την πίεση εναντίον της χώρας μας.

Ο πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι σε ομιλία του απέδωσε στην Ελλάδα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του και τη δυσκολία της ΠΓΔΜ να προχωρήσει μπροστά. Ο κ. Βελιάνοφσκι μάλιστα ανέπτυξε στην ομιλία του για την Ημέρα του Ίλιντεν τη θεωρία του για τις νέες βάσεις της «Μακεδονο-ελληνικής» συνεργασίας και φιλίας, καθώς, όπως είπε, έχουν κοινές άξιες, κοινό πολιτισμό και θρησκεία, κοινό παρελθόν και κοινό μέλλον. Και ως κήρυκας της ελληνοσκοπιανής φιλίας, ο κ. Βελιάνοφσκι κάλεσε για ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο, όπως είπε, να αποδειχθεί ότι το όνομα δεν αποτελεί λόγο για αντιπαράθεση με την Ελλάδα…

*Βεβαίως, εκτός από τις πιο μετριοπαθείς φωνές, υπάρχουν και άλλοι στα Σκόπια που είναι πιο συνεπείς εκφραστές της σκληρής γραμμής του κ. Γκρούεφσκι.

Μια σειρά συλλόγων, που εκφράζουν τον αλυτρωτισμό και τον ανθελληνισμό της σκοπιανής ηγεσίας, πραγματοποίησε μεγάλη εκδήλωση στο χωριό Τρνόβο. Οργανωτές το «Σπίτι των Αποδήμων της ”Μακεδονίας”», η «Ένωση ”Μακεδόνων” από το Αιγαιατικό μέρος της ”Μακεδονίας”», η «Ένωση Αιγαιατών ”Μακεδόνων”» και το «Παγκόσμιο ”Μακεδονικό” Κογκρέσο».

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πέσεβσκι, που χαιρέτισε τη μεγάλη αυτή εκδήλωση εκ μέρους της κυβέρνησης, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θέλει μεν καλές σχέσεις με τους γείτονες, αλλά θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των «Μακεδόνων» στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στην Αλβανία και στη Σερβία.

Ο γνωστός πρόεδρος του «Παγκόσμιου ”Μακεδονικού” Κογκρέσου» Τοντόρ Πετρόφ στη συνάντηση στο Τρνόβο διάβασε την «”Παμμακεδονική” Διακήρυξη του Ίλιντεν», η οποία θα αποσταλεί σε αρκετούς διεθνείς και εγχώριους (της ΠΓΔΜ) θεσμούς. «Διά της διακήρυξης αυτής, εκ μέρους όλων των ”Μακεδόνων” από όλα τα τμήματα της ”Μακεδονίας” και ανά τον κόσμο, ζητείται η άνευ όρων διακοπή των συνομιλιών σχετικά με την υφιστάμενη διαφορά για το όνομα του κράτους με την κυβέρνηση στην Αθήνα, συνέχιση της συμμετοχής της ΠΓΔΜ στον ΟΗΕ και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς υπό το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ, ”μακεδονική” υπηκοότητα για τους ”Μακεδόνες” το γένος ανά τον κόσμο και επιστροφή των υπηκοοτήτων, των πολιτικών δικαιωμάτων και των περιουσιών στους διά της βίας εκδιωχθέντες ”Μακεδόνες” από το Αιγαιατικό Τμήμα της ”Μακεδονίας” κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) και του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα».

*Ο αλληλοσπαραγμός συνεχίζεται στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. Μετά την απώλεια σε τροχαίο του Θεόδωρου Μπεζιάνη, ενός εκ των ισχυρότερων παραγόντων της μειονότητας, δρομολογούνται εξελίξεις. Το ΚΕΑΔ και ο πρόεδρός του Β. Ντούλες επιχειρούν να μεταθέσουν σε άλλους την ευθύνη για την αποτυχία στις δημοτικές εκλογές και υιοθετούν την ιδέα για έλεγχο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ από το ΚΕΑΔ και όχι το αντίστροφο, όπως συνέβαινε. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται να τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για τον επικεφαλής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Λεωνίδα Παππά επειδή δεν στήριξε έναν εκ των υποψηφίων του ΚΕΑΔ στις δημοτικές εκλογές.

*Πάντως, ας έχουν υπόψη τους οι ομογενείς στην Αλβανία ότι στην Αθήνα όλο και ενισχύεται η αντίληψη ότι θα πρέπει οι μειονοτικοί να εκπροσωπούνται μέσω όλων των κόμματων και κατόπιν να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχήμα που θα αναλάβει να εκφράζει και να προωθεί διακομματικά τα συμφέροντα του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Μια χαρά…

Είναι πολύ δυσάρεστο ο κάθε επισκέπτης της ιστοσελίδας του ΥΠΕΞ να διαπιστώνει ότι η τελευταία σοβαρή (;) δραστηριότητα του ΥΠΕΞ εντοπίζεται στις 22 Ιουλίου, όταν ο υπουργός Ν. Κοτζιάς προήδρευσε του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Έκτοτε η εξωτερική πολιτική αγνοείται, ευρισκόμενη φαίνεται σε διακοπές ακαδημαϊκού επίπεδου και διάρκειας…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ