Με το ok των Ευρωπαίων οι εκλογές

Οι ευρωπαίοι εταίροι όχι μόνο δεν έδειξαν να εκπλήττονται με την εξέλιξη αυτή, αλλά φαίνεται ότι είχαν δώσει και το «πράσινο φως» στον πρωθυπουργό να προχωρήσει και να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και να τερματίσει την αβεβαιότητα. Τα παραπάνω προκύπτουν καθαρά από τις πρώτες αντιδράσεις ευρωπαίων ηγετών αλλά και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την ίδια στιγμή επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι ο κ. Τσίπρας τους είχε ενημερώσει εγκαίρως για τα σχέδιά του.

Ωστόσο, αυτό που καθίσταται κάτι περισσότερο από σαφές είναι ότι οι ευρωπαίοι εταίροι εμπιστεύονται πλήρως τον πρωθυπουργό, διαφορετικά δεν θα του «επέτρεπαν» να πάει σε εκλογές την επομένη της οριστικοποίησης της νέας τριετούς συμφωνίας και πριν καν ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι για μια σειρά από ζητήματα.

Η Άνγκ. Μέρκελ φέρεται να είπε ότι η παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος της κρίσης, ενώ ο εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η προκήρυξη εκλογών δεν ήταν έκπληξη, πρόσθεσε δε ότι το Βερολίνο περιμένει από την ελληνική πλευρά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και η Κομισιόν (είχε ενημερωθεί ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ) που τόνισε ότι δεν ανησυχεί για την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος.

Εξίσου βέβαιος εμφανίσθηκε και ο επικεφαλής του Euro Working Group Τ. Βίζερ, λέγοντας ότι οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν το νέο πακέτο διάσωσης.


Σχολιάστε εδώ