Μετ’ εμποδίων ο δρόμος προς τις κάλπες για τον Καμμένο

Στις επικείμενες εκλογές τα δεδομένα έχουν πλήρως ανατραπεί για τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Από κοινού με τον Αλ. Τσίπρα, ο Π. Καμμένος έβαλε την υπογραφή του σε ένα νέο Μνημόνιο, κατά γενική εκτίμηση επαχθέστερο από όλα τα προηγούμενα, ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτό την αντιμνημονιακή ρητορική που είχε αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια, ρητορική που συνοδεύθηκε από βαρύτατους έως συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς («υποτελείς», «γερμανοτσολιάδες» κ.ά.) εναντίον των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Η αιτιολογία που προβάλλει ο κ. Καμμένος, δηλαδή ότι συμφώνησε στο τρίτο Μνημόνιο προκειμένου να παραμείνει η χώρα εντός της Ευρωζώνης, δεν πείθει, όταν μάλιστα το ίδιο είχαν επικαλεστεί και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η κατάσταση κάθε άλλο παρά ευοίωνη είναι για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, εξ ου και η έκδηλη ανησυχία μεταξύ των στελεχών. Φοβούνται, και όχι αδικαιολόγητα, μαζική φυγή απογοητευμένων ψηφοφόρων, στη βάση ότι το κόμμα αθέτησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, ορισμένοι δε εξ αυτών μπορεί να θεωρήσουν ότι τους ενέπαιξε. Δεδομένου δε ότι το ποσοστό των Ανεξάρτητων Ελλήνων στις προηγούμενες εκλογές δεν ήταν πολύ πάνω από το όριο του 3% (4,75%), το ενδεχόμενο να πέσει κάτω από αυτό είναι πιθανό.

Κάτι που φοβάται και ο ίδιος ο κ. Καμμένος αν κρίνουμε από ορισμένες κινήσεις του, με πιο χαρακτηριστική την προσπάθειά του να… ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διασφαλίσει την πολιτική επιβίωσή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα συζήτησε προ ημερών με τον κ. Τσίπρα, αλλά συνάντησε την άρνησή του επισημαίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα έστελνε λάθος μήνυμα στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και θα γινόταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την πλευρά του Π. Λαφαζάνη. Για τον λόγο αυτό οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έσπευσαν να διαψεύσουν τις πληροφορίες που λίγες ημέρες αργότερα είδαν το φως της δημοσιότητας και έκαναν λόγο για κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο τελευταίος μάλιστα δήλωσε με εμφατικό τρόπο ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα κατέβουν αυτόνομα στις εκλογές, θέλοντας να δώσει τέλος στη σεναριολογία που προκαλεί σύγχυση και δημιουργεί κλίμα ηττοπάθειας στις τάξεις του κόμματος.

Γ. Ζ.


Σχολιάστε εδώ