Κάτι κουρασμένα παλικάρια…

Συντεχνίες, χαμαιλεοντικοί παράγοντες, επιχειρηματίες, παράσιτα, αξιωματούχοι και πολύχρωμα συμφέροντα, αφού επί δεκαετίες απομύζησαν ό,τι μπορούσαν, τώρα διεκδικούν ξανά τη μερίδα του λεόντος από το 1 δισ., αφού δεν κουράστηκαν να κονταροχτυπιούνται εις βάρος του έργου και κατ’ επέκταση της κοινωνίας. Δεν κουράστηκαν, αλλά… κούρασαν με την απληστία τους. Η κυβέρνηση θα πρέπει να το λάβει υπόψη της αυτό…

Όλα στον «αυτόματο»…

Ακόμα δεν μπήκαν οι υπογραφές για τον ορισμό διοίκησης στο Κτηματολόγιο. Η πολιτική ηγεσία… δίστασε λόγω ορισμένων «τυπικών» δυσκολιών, αφού σύμφωνα με τον νόμο περί ΔΕΚΟ ένα μέλος του ΔΣ θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένες οικονομικές και λογιστικές γνώσεις, κάτι που δεν ισχύει στο προτεινόμενο σχήμα, το οποίο αποτελείται εξ ολοκλήρου από μηχανικούς. Αν προσθέσουμε σε αυτό ορισμένες διαμαρτυρίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και των ΑΝΕΛ) για το ότι σχεδόν όλο το οριζόμενο ΔΣ είχε τη σφραγίδα… Λαφαζάνη, καθώς και κάποια θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, τότε δεν αποκλείεται να αναλάβει και επίσημα καθήκοντα ο… αυτόματος πιλότος, που διοικεί την εταιρεία τόσους μήνες.

Μέχρι τον Οκτώβριο… παγωτό

Από τη στιγμή που σε προεκλογική περίοδο δεν μπορούν να διοριστούν διοικήσεις στο κράτος, αυτό σημαίνει πως το Κτηματολόγιο δεν πρόκειται να αποκτήσει ηγεσία πριν από τον… Οκτώβριο. Ανυπολόγιστες οι (οικονομικές, διοικητικές και ποιοτικές) συνέπειες για το έργο, την εταιρεία και -κυρίως- τους πολίτες, αν σκεφτείτε ότι εδώ και δέκα μήνες σχεδόν όλα έχουν παγώσει. Μάταια προσπαθεί ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να πείσει ότι χρειάζονται δραστικές ενέργειες για το Κτηματολόγιο, για τους δασικούς χάρτες και γενικά για όλα. Δυστυχώς, προηγούνται οι πολιτικοί χειρισμοί και οι κομματικοί ελιγμοί. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, μέχρι την 28η Οκτωβρίου να κάνει… παρέλαση η νέα διοίκηση της εταιρείας.

Τελευταία παράταση

Ακόμα μια φορά παρατείνεται από το Κτηματολόγιο η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κατοίκους εσωτερικού που έχουν ακίνητη περιουσία σε περιοχές των Δήμων Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού τις τελευταίες ημέρες (ως συνήθως) αυξήθηκε ο αριθμός των πολιτών που έσπευσαν στο αρμόδιο γραφείο. Έτσι, η νέα (και τελική) ημερομηνία για όλους τους ιδιοκτήτες (εντός και εκτός Ελλάδας) είναι η 14η Οκτωβρίου 2015. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο γραφείο κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και -πιο εύκολα- ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Κτηματολογικός «Καλλικράτης»

Ένα θέμα που θα απασχολήσει σύντομα την κυβέρνηση είναι το οριστικό καθεστώς λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, εντός μισού έτους θα πρέπει να εγκριθεί το νομικό πλαίσιο για την τελική μετάβαση από το σύστημα των υποθηκοφυλακείων στο σύστημα του Κτηματολογίου, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από τη λειτουργία των δύο πιλοτικών γραφείων σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Το σχέδιο προβλέπει τη λειτουργία 16 συνολικά κτηματολογικών γραφείων σε όλη την επικράτεια (σήμερα ξεπερνούν τα 100), με ένα σε κάθε περιφέρεια, ενώ για την Αττική προβλέπονται τρία. Θα πρέπει όμως να έχουν εύκολη πρόσβαση οι πολίτες…

Έχεις… πακέτο

Μέχρι το τέλος του έτους, όλοι οι εν Ελλάδι πολίτες, που έχουν δηλώσει μαζί με το ΑΦΜ το e-mail τους στην εφορία, θα λάβουν μήνυμα από το υπουργείο Οικονομικών που θα τους ενημερώνει για τη διαδικασία του Περιουσιολογίου. Θα ληφθούν όλα τα στοιχεία και από το Κτηματολόγιο, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τη ΔΕΗ, ακόμα και τις τράπεζες, με σκοπό να συμπεριληφθούν στο Περιουσιολόγιο ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες καθώς και όλα τα χρήματά τους μέχρι τελευταίου… ευρώ. Η σύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων του Κτηματολογίου με την εφορία έχει ψηφισθεί προ διετίας και ίσως προμηνύει την υπαγωγή του στο υπουργείο Οικονομικών.


Σχολιάστε εδώ