Θα μας τα πάρουν όλα κοψοχρονιά!

// Όλα δείχνουν πως πάμε για εκλογές. Πώς σας φαίνεται που το συντριπτικό «Όχι» του δημοψηφίσματος κατέληξε στην ιδιωτικοποίηση 14 αεροδρομίων της χώρας;

Η πολιτική κατάσταση σ’ αυτή τη χώρα είναι απελπιστική. Αυτός ο καταταλαιπωρημένος Έλληνας, που έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά την προπαγάνδα του φόβου, ψήφισε ένα δυνατό «Όχι» και στο τέλος αυτός που φοβήθηκε ήταν ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπέγραψε ένα ακόμη Μνημόνιο, το οποίο θα φέρει και ένα άλλο και έτσι θα οδεύουμε για πενήντα χρόνια. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο κυβερνήτης της χώρας φοβήθηκε και το σκληρό «Όχι» στη λιτότητα έγινε ένα «Ναι σε όλα» μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

// Προφανώς, από την άτακτη χρεοκοπία, που θα έτρωγε ο ένας τον άλλον, ο πρωθυπουργός προτίμησε τον συμβιβασμό…

Μα τι μου λέτε; Οι αγωνίστριες στο Ζάλογγο, όταν χόρεψαν τον χορό τους, πριν τον γκρεμό είπαν και τώρα ας συμβιβαστούμε; Γιατί για χορούς και για ζουρνάδες μας μιλούσε ο κ. Τσίπρας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μετανιώνει για αυτόν τον συμβιβασμό. Δηλαδή, τι διαφορετικό έκανε ο κ. Τσίπρας από τον κ. Σαμαρά; Για εμένα ο κ. Σαμαράς πρέπει να αισθάνεται αδικημένος, καθώς το δικό του Μνημόνιο ήταν πιο ελαφρύ από αυτό του κ. Τσίπρα. Πλέον στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ταυτότητες. Ας μην ξανακούσω τις λέξεις δεξιός, αριστερός, ριζοσπάστης. Στον χορό των Μνημονίων χορεύουν όλοι. Ο κυβερνήτης μας με ένα 62% από τον ελληνικό λαό, που για μένα ήταν και 70%, δεν φάνηκε θαρραλέος. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, από τον πρωθυπουργό αρχίζουν και τελειώνουν όλα.

// Πάντως, πλέον, καταλάβαμε όλοι στην Ελλάδα ότι το «μαστίγιο» το έχουν οι Γερμανοί. Ή αλλιώς θα βλέπαμε στη χώρα μας σκηνές Αργεντινής, με τους πολίτες να λεηλατούν τα σούπερ μάρκετ…

Μα η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη και θα δείτε τι θα γίνει το 2016… Είμαστε ένα σίριαλ χρεοκοπίας με πολλά επεισόδια. Αν δεν ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα θα μας δώσουν τα 86 δισ.; Η Λαγκάρντ το είπε: Το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο. Το ένα Μνημόνιο θα φέρνει το άλλο και στο τέλος θα μας κάνουν και το μνημόσυνο!

// Ποιοι αριστεροί θα ψηφίσουν όσα ζητούν οι «θεσμοί»;

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι βουλευτές μας είναι ότι οποιοδήποτε πολιτικό – οικονομικό σύστημα δεν έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα -είτε είναι φασιστικό, είτε τυραννικό, είτε κομμουνιστικό, είτε καπιταλιστικό- το έχει ξεράσει η ίδια η Ιστορία. Ποιος μας λέει ότι τα επόμενα τρία χρόνια με το ευρώ θα δεν θα πηδήσουμε από το Ζάλογγο; Δηλαδή θα είμαι χαρούμενος να φωνάζω «ζητώ το ευρώ» και να πηδάω από το βουνό; Μα τέτοιος πόλεμος για τη δραχμή; Δεν το περίμενα. Πραγματικά, εγώ με τη δραχμή μεγάλωσα, πέρασα καλά, πληρώθηκα μια χαρά, δημιούργησα. Αλήθεια, θα ήθελα, ως πολίτης, να ρωτήσω τον κ. Τσίπρα που πήγαν οι λέξεις ελπίδα, αξιοπρέπεια, θάρρος. Η ελληνική γλώσσα έχει πολύ δυνατές λέξεις, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν τελικά για την ανάληψη της εξουσίας και τις καρέκλας.

// Ποιο είναι τελικά το σχέδιο της Γερμανίας;

Το σχέδιο είναι πολύ απλό και μου το εξήγησε ένας λαμπρός νέος έλληνας δικηγόρος. Η Ενωμένη Ευρώπη, με ηγέτη τη Γερμανία, ήταν το νέο σχέδιο των Γερμανών μετά την πτώση του Γ’ Ράιχ και την ήττα του. Ο Γκέμπελς έλεγε ότι εξήντα χρόνια μετά τον πόλεμο η Γερμανία θα ηγείται και πάλι της Ευρώπης. Ο φτωχός Νότος της Ευρώπης θα αποτελέσει τα φτηνά εργατικά χέρια για τη βαριά βιομηχανία και την τεχνογνωσία της Γερμανίας.

// Ζούμε έναν ακόμη πόλεμο;

Οικονομικό. Αποικία των Γερμανών. Ο κερδοφόρος ΟΤΕ πουλήθηκε στον αντίστοιχο κρατικό οργανισμό της Γερμανίας. Δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας δόθηκαν σε κρατικό φορέα της Γερμανίας. Τα κέρδη της Γερμανίας θα είναι τεράστια. Σε λίγο θα τα πάρουν όλα οι Γερμανοί, λιμάνια και νησιά. Αυτή είναι μια γερμανική κατάκτηση άνευ όρων. Είστε σίγουροι ότι σήμερα ο ελληνικός λαός δεν θα ήθελε άλλο νόμισμα, μια ανταγωνιστική οικονομία, από το να βλέπει να κόβεται ακόμη και η σύνταξη των 400 ευρώ; Ο Θεός με βοήθησε και δεν κατέβηκα στην πολιτική. Θα ντρεπόμουν να πάω στην Κοζάνη, στην πατρίδα μου.

// Παίζουν καλό παιχνίδι, πάντως, οι Γερμανοί;

Μα δεν βλέπετε τι κάνουν; Και τα πανηλίθια κανάλια μας παίζουν το παραμύθι τους. Ότι και καλά η Μέρκελ ξαφνικά απέκτησε μέσα στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα αντιπάλους που δεν θέλουν να δώσουν το δάνειο για την Ελλάδα. Θα τρελαθούμε εντελώς; Εδώ θα μας τα πάρουν όλα κοψοχρονιά. Μα τι γελοιότητες; Και γιατί όλα τα αριστερά κόμματα στην Ευρώπη έχουν εναντιωθεί στον Τσίπρα; Εδώ έχει φτάσει να καμαρώνει για τον Τσίπρα ο δεξιός Ραχόι της Ισπανίας και από κατά να μιλά υπέρ του. Ο Σαμαράς της Ισπανίας. Τα φιλελληνικά αριστερά κινήματα στην Ευρώπη πληροφορούμαι ότι δεν χαίρονται καθόλου για το μέλλον της Ελλάδας. Θεωρούν το νέο Μνημόνιο την ταφόπλακα της χώρας μας.

Εγώ οργανωμένος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαι. Πάνω από όλα είμαι ένας ελεύθερος έλληνας πολίτης και καλλιτέχνης. Αλλά μου κάνει εντύπωση το πώς θέλουν να βγάλουν από τη μέση τον Γιάνη Βαρουφάκη, έναν βουλευτή που πήρε 135.000 ψήφους και ήρθε πρώτος σε σταυρούς. Για εμένα, καλά έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης και δούλευε ένα δεύτερο πλάνο σε περίπτωση που μας έκλειναν οι απέξω το τραπεζικό μας σύστημα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν σταθερός σε όλα και δεν υπήρξε αντιφατικός.

// Τι να περιμένουμε κατά την προεκλογική περίοδο;

Έναν ακόμη πανικό. Ήδη ο Τσίπρας φωνάζει στους δικούς του ότι θα ρίξουν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα και ας σηκώσουν το βάρος της ευθύνης. Αριστερή κυβέρνηση που να ορίζει σύνταξη 300 ευρώ είναι καταδικασμένη από την ίδια την κοινωνική τάξη που εκπροσωπεί σε αποτυχία. Αυτή είναι η Αριστερή Πλατφόρμα; Ο Τσακαλώτος για αυτήν την ελπίδα μας μιλούσε; Να δούμε ποιος θα επιβιώσει. Μάλλον οι 300 της Βουλής και οι εκατό οικογένειες πλουσίων στην Ελλάδα. Εγώ, μικρός, αλλιώς διάβαζα τον Μαρξ… και όχι βέβαια ως Λούκι Λουκ.

// Τι σημαίνει για εσάς η λέξη Αριστερά;

Δημοκρατία. Η Αριστερά των διανοούμενων της Μεταπολίτευσης. Κοινωνικό κράτος. Η συναισθηματική αριστερά του Κύρκου, του Φλωράκη. Εγώ αυτήν την κλίμακα γνώρισα, αυτό το επίπεδο. Αυτή η Αριστερά δεν θα έφερνε κανένα Μνημόνιο μέσα στη Βουλή. Ακόμη και ο απρόβλεπτος Ανδρέας Παπανδρέου θα είχε τη μαγκιά να τα διαλύσει όλα μετά το ποσοστό που πήρε ο Τσίπρας στις εκλογές. Τότε πιστεύω θα έκανε την κίνηση ματ στους Ευρωπαίους. Θα ζοριζόμαστε και εμείς και εκείνοι. Δεν θα τους άφηνε χρόνο για να προετοιμαστούν. Ο Ανδρέας δεν θα επέλεγε τον αργό επώδυνο θάνατο. Τον σαδομαζοχιστικό. Ποιος ζει με 400 ευρώ τον μήνα; Εδώ ο Ανδρέας χτυπούσε το χέρι στο Ευρωκοινοβούλιο, έφευγε και τον κυνηγούσαν από πίσω. Ήταν ακραίος.

// Πώς βλέπετε το μέλλον της Ελλάδας;

Ως κλασσικός Μαρξιστής θα σας πω ένα δόγμα τους ή μια αξία τους: Μετά τις ποσοτικές συσσωρεύσεις έρχεται και το ποιοτικό άλμα. Όταν μαζεύεται πολύ αντιφατικό υλικό έρχεται και το «μπαμ» μέσα από αλυσιδωτές εκρήξεις. Το 2016 θα χρεοκοπήσουμε και επίσημα. Θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα το αντιληφθούμε εντός του Μνημονίου, εντός της παραπληροφόρησης, εντός των «θεσμών», εντός των διαγγελμάτων του Σάκη Ρουβά υπέρ του ευρώ.

// Αν μπαίνατε στην Ευρωβουλή, τι θα λέγατε στον Σόιμπλε;

Θα τον χτυπούσα φιλικά στην πλάτη και θα τον ρωτούσα: «Γιατί δεν χαμογελάς καθόλου;» Η πρώτη φορά που τον είδα να χαμογελάει στην τηλεόραση ήταν όταν μας πάσαραν το πρώτο πρόγραμμα – γέφυρα. Χειρότερο και από το Μνημόνιο Σαμαρά. Εκεί θα μας έμενε και η Λούτσα για να κάνουμε μπάνιο.

// Τι ρόλο παίζει η τέχνη μέσα στην κρίση;

Η τέχνη του σήμερα δεν έχει να δώσει τίποτα από αυτό που έδινε η τέχνη του Μίκη Θεοδωράκη. Δεν είναι ισχυρή. Η τέχνη δεν κυβερνά αυτόν τον τόπο. Μέσα σ’ αυτή τη λαίλαπα όμως είχα την τύχη να μου προταθούν πέντε καλές δουλειές. Ξέρω ότι πρέπει να εργαστώ για να επιβιώσω, αλλά αν με ρωτούσατε τι θέλει η ψυχή μου θα σας απαντούσα ότι θα ήθελα να πάρω το τουφέκι μου και να ανέβω στα βουνά τώρα που με κρατάνε ακόμη τα πόδια μου. Όσο έβλεπα πλάνα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να κοιμούνται ενώ περνούσε το Μνημόνιο -κουράστηκαν για να διαβάσουν τις 480 σελίδες του Μνημονίου- ήθελα να πάρω τους δρόμους. Τότε σκέφτηκα τον Χρυσοχοΐδη, που είχε πει: «Ρε παιδιά, δεν πρόλαβα να το διαβάσω όλο». Τουλάχιστον ήταν αληθινός.


Σχολιάστε εδώ