Γιατί πάγωσε η πώληση πυρομαχικών από τα ΕΑΣ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι τα ΕΑΣ έλαβαν τον Φεβρουάριο του 2014 αίτημα από εταιρεία των ΗΑΕ για υποβολή προσφοράς για πυρομαχικά. Η σχετική προσφορά υπεβλήθη και οι διμερείς επαφές συνεχίστηκαν έως τον Νοέμβριο του 2014.

Τον Μάιο του 2015 πραγματοποίησε επίσκεψη ο επικεφαλής της «αραβικής εταιρείας» στα ΕΑΣ, όπου και αποκαταστάθηκαν κάποια θέματα εμπιστοσύνης που είχαν προκύψει. Από τότε συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, «που αποσκοπούν στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για συνεργασία». Σχολιάζοντας την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού, ο κ. Γκίκας τονίζει ότι δεν διευκρινίζει «για ποιο λόγο είχε παγώσει αυτή η διαδικασία και ποια ήταν τα «θέματα εμπιστοσύνης» που αποκαταστάθηκαν μετά από την επίσκεψη του επικεφαλής της «αραβικής εταιρείας» στα ΕΑΣ.

Η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ οφείλει και πρέπει να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να ενθαρρύνει και να διευρύνει τέτοιου είδους συνεργασίες, διότι μόνο τότε θα μπορέσουν να επιβιώσουν τα ΕΑΣ».

***

Ένας καλός Σαμαρείτης

* Μια σπουδαία δωρεά στο ΝΙΜΤΣ έγινε από τον γιατρό – γαστρεντερολόγο κ. Παναγιώτη Γαβριήλ, που πρόσφερε υπηρεσίες, επί μακρόν, στο Νοσοκομείο.

* Δωρήθηκε ο αναγκαίος εξοπλισμός για τη δημιουργία και λειτουργία αίθουσας επεμβατικής ενδοσκόπησης του γαστρεντερολογικού τμήματος. Ο σύγχρονος εξοπλισμός αγοράσθηκε ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ από τον δωρητή και ανεβάζει καθέτως την ποιότητα και την πιστότητα των εξετάσεων.

* Συγχαρητήρια στον κ. Π. Γαβριήλ. Η αξιοποίηση του ιατρείου είναι στα χέρια των άξιων επιστημόνων κ. Ι. Αγγελάκη (γενικός διευθυντής του ΝΙΜΤΣ) και Γ. Αλεξανδράκη (γαστρεντερολόγο, διευθυντή της κλινικής).

* Μακάρι ο κ. Γαβριήλ να γίνει το παράδειγμα.

***

Ο Κωσταράκος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ!

Η αλλαγή ηγεσίας στην κορυφή του Στρατεύματος και στο Πολεμικό Ναυτικό κάθε άλλο παρά στα… μουλωχτά έγινε, όπως βγήκαν να υποστηρίξουν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Από τις αρχές του χρόνου ήταν γνωστό ότι τον Νοέμβριο ο μέχρι προχθές αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος αναλαμβάνει πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απόφαση που είχε ληφθεί τον Νοέμβριο του 2014.

Το… παράπτωμα που έγινε ήταν ότι δεν συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, αλλά διά της συλλογής υπογραφών των μελών του αποφασίσθηκε η τοποθέτηση του μέχρι τώρα αρχηγού ΓΕΝ, αντιναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ενώ νέος αρχηγός ΓΕΝ επελέγη ο αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Γιώργος Γιακουμάκης.

Αλλαγή στον Τύπο…

Αλλαγή φρουράς έγινε και στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΕΘΑ, παρουσία του στρατηγού Μιχ. Κωσταράκου. Ο έως τώρα συνταγματάρχης (ΔΒ) Νικόλαος Χολέβας παρέδωσε στον αντιπλοίαρχο Μάριο Τζαννή ΠΝ.

***

Et tu (fili) Broute…

* Οι ΕΔ διαθέτουν σε δράση και εφεδρεία, δηλαδή βετεράνους, ένα σπουδαίου επιπέδου δυναμικό, υψηλής στάθμης μόρφωσης και κυρίως στελέχη που γνωρίζουν από διοίκηση και πρακτικές λήψεων αποφάσεων. Τα δύο τελευταία σπανίζουν σε πολιτικούς καριέρας. Σπανιότατα πολιτικοί έχουν το χάρισμα του αποφασίζοντος, δηλαδή του decision maker, όπως λένε οι Αμερικανοί. Το μαρτυρούν, ιδιαίτερα στο ΥΕΘΑ, οι εκατοντάδες φάκελοι που αφήνουν ανυπόγραφους ο ένας στον άλλον.

* Ιδιαίτερα αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και επομένως είναι φυσικό οι πολίτες αυτοί να ανησυχούν για τα κοινά και να επιθυμούν, με πατριωτικά κίνητρα, συμμετοχή σε κάποια κίνηση ή κόμμα «εν τω γεννάσθαι», με υγιείς αρχές, που υπόσχεται κάτι παραπάνω από τη διαπιστωμένη φαυλότητα των παλαιών.

* Αν ο απόστρατος αξιωματικός σπεύδει να ενταχθεί σε ένα από τα κόμματα που προανέφερα, της φαυλότητας, για να «βολευτεί», τότε είναι αξιολύπητος.

* Ουδόλως, λοιπόν, πρέπει να μας ξενίζει ή να αποτελεί θέμα σχολιασμού η παρουσία αξιωματικών ε.α. σε συνάξεις νεοπαγών κομμάτων ή κινήσεων.

* Υπάρχουν όμως όρια. Το λέω, ξεκάθαρα, για την «κίνηση» του κ. Τάκη Μπαλτάκου, ο οποίος με την ευλογία ενός ανεπαρκούς πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά, και συνεργασία υπουργίσκων είχε δημιουργήσει παρεξουσία στο ΥΕΘΑ, καταλύοντας διαδικασίες και παραδόσεις, «παράγκα», όπως την είχε ονομάσει επιτυχώς ο πρώην Α/ΓΕΣ στρατηγός κ. Κ. Ζιαζιάς.

* Μεγάλες οι ευθύνες και ενίων στρατιωτικών ηγητόρων που «ξελιγώνονταν» μπροστά στον κ. Μπαλτάκο. Για να τα λέμε όλα. Ας θυμηθούμε τους αποκεφαλισμούς αρχηγών (Ζιαζιάς, Γκίνης), τις απονομές ξιφών στους νέους ανθυπολοχαγούς κ.λπ.

* Αυτή η «κίνηση», φορτωμένη και με τις ειδυλλιακές σχέσεις Μπαλτάκου – Κασιδιάρη, έπρεπε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, να μη συμπεριλαμβάνεται στις επιλογές αξιωματικών.

* Εντούτοις, πληροφορήθηκα -και συγχύστηκα- ότι σε μια τέτοια σύναξη παρευρέθηκε, εκτός των άλλων, και ο φίλος της στήλης, πρώην υπουργός Άμυνας, επίτιμος Α/ΓΕΣ, στρατηγός κ. Φρ. Φράγκος! Τον θεωρώ έναν από τους κορυφαίους αξιωματικούς μας και τον σέβομαι αναλόγως. Κι εσύ, τέκνον Βρούτε; Et tu (fili) Brute;

* Τι δουλειά είχατε εσείς εκεί, στρατηγέ μου; Για να ακούσετε τι; Παρακαλώ, προσέξτε τα βήματά σας…

***

Περισσότερα από τη συνέντευξη Τόσκα

* Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύσαμε περίληψη της συνέντευξης του ΥΦΕΘΑ κ. Ν. Τόσκα στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο. Σήμερα επανέρχομαι για να σχολιάσω εκτενέστερα τα παρακάτω σημεία.

* Αναφέρθηκε ότι υπάρχουν αιτήσεις από διάφορες χώρες για πώληση υλικών. Αν κρίνω από την πρόταση της Πολωνίας για αγορά πυραυλικών συστημάτων RN-70, σοβιετικής κατασκευής, και την τύχη της, φρονώ ότι η απόφαση πρέπει να λαμβάνεται, σε συνεργασία, φυσικά, με τον χρήστη – κλάδο, από την πολιτική ηγεσία. Πρέπει να υπάρχει άριστος συντονισμός και ένα γραφείο όπου θα κατευθύνονται οι προτάσεις. Διαφορετικά δεν βλέπω φως. Νομίζω ότι, προσωπικά, ο κ. ΥΦΕΘΑ, και λόγω της προέλευσής του, θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το έργο. Προέχει η ταχεία ανταπόκριση. Και μην ξεχνάμε ότι παντού ελλοχεύουν συμφέροντα.

* Όσον αφορά την τύχη ΕΛΒΟ – ΕΑΒ, επί έξι μήνες ακούμε τα ίδια πράγματα. Κανένα, ουσιαστικό, βήμα στην πράξη. Θεωρίες και ευχολόγια, με πρωταγωνιστή τον πρώην ΑΝΥΕΘΑ κ. Κ. Ήσυχο. Από… Διός άρχεσθαι, κύριε υφυπουργέ. Διορίστε αμέσως άξιες, ικανές, έντιμες και ακομμάτιστες διοικήσεις. Όχι επιλογές – νούλες, σαν αυτή που επιχειρεί το ΥΠΟΙΚ για την ΕΑΒ, με επιτροπή επιλογής από ανθρώπους του υπουργού. Συνέχιση δηλαδή της φαυλότητας των Αντωνομπένηδων. Μαζέψτε υποψηφιότητες με προκήρυξη και δώστε τους φακέλους προς αξιολόγηση σε ανεξάρτητο οίκο. Υπάρχουν πολλοί. Μην παραδίδετε ξανά τις εταιρείες σε «δικά μας παιδιά» και συνδικαλιστικές φατρίες. Θα καταρρεύσουν ξανά. Μη χάνετε την ευκαιρία.

Προεδρικά…

* Όπως αποκαλύπτει κυριακάτικη εφημερίδα, ο Πρόεδρος κ. Πρ. Παυλόπουλος, λαμβάνων μέρος στη μάχη της κυβέρνησης για τη συμφωνία, είχε δεκάδες τηλεφωνικές συζητήσεις με τον γάλλο ομόλογό του κ. Ολάντ.

* Πάνω στη «βράση» ο πρώτος καλεί τον δεύτερο στην Αθήνα για να αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών… Κάτι τέτοιου είδους προσκλήσεις δεν αφήνονται να πέσουν κάτω από τους γάλλους Προέδρους. Το έφερε και ωραία ο δικός μας Πάκης…

* Μας έρχεται, λοιπόν, τον Σεπτέμβριο ο κ. Ολάντ, όπου θα τιμηθεί δεόντως για τη βοήθειά του και θα πάρει και τον τίτλο. Bien venue!

Στοιχειώδης φιλοζωία στο Στράτευμα

* Τις προάλλες δεν διστάσαμε να επαινέσουμε το ΠΝ για τη συστηματική προστασία των σκύλων στον Ναύσταθμο.

* Προ καιρού, λόγω κάποιων κρουσμάτων που είχαν παρουσιασθεί σε τάγμα, ο τότε Α/ΓΕΣ στρατηγός κ. Κων. Ζιαζιάς εξέδωσε σχετική εγκύκλιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

* Επειδή σήμερα ακούγονται πολλά για απάνθρωπη συμπεριφορά διοικητών στα αδέσποτα συμπαθή τετράποδα, ας επέμβει ο υψηλής ευαισθησίας και πολιτιστικού επιπέδου Α/ΓΕΣ στρατηγός κ. Β. Τελλίδης.

Κτηνωδία της ΔΕΗ

* Την προπαραμονή της Παναγιάς βρήκαν οι ανεγκέφαλοι της ΔΕΗ να διακόψουν την ηλεκτροδότηση του συστήματος ύδρευσης του ΟΣΜΑΕΣ Μαλεσίνας, καταδικάζοντας σε γκάνιασμα πάνω από 1.500 ανθρώπους. Λόγω οφειλών δικαιολογήθηκαν… Χρειάσθηκε να επέμβει το υπουργείο (ΥΦΕΘΑ κ. Τόσκας) για να δοθεί λύση.

* Βεβαίως υπάρχει χρέος και ο οφειλέτης είναι το ΥΕΘΑ, το οποίο οφείλει να επισπεύσει επιτέλους τις διαδικασίες επαναλειτουργίας της αδρανούσης υπηρεσίας του, ώστε να γίνουν εισπράξεις και να εξοφληθεί, σιγά σιγά, το χρέος. Υπάρχει σχετική πρόταση του ΓΕΣ, δεν υπάρχει;


Σχολιάστε εδώ