Άνθρωποι της «τρόικας» θα πάρουν το τιμόνι των ελληνικών τραπεζών!

Στο νέο Μνημόνιο ορίζονται οι διαδικασίες, που θα επιτρέψουν στους εκπροσώπους των δανειστών κατ’ ουσία να διοικήσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχοντας και το προνόμιο να απομακρύνουν μη αρεστά τραπεζικά στελέχη, τα οποία θα αντικατασταθούν από ξένους τραπεζίτες. Στα διοικητικά συμβούλια όλων των τραπεζών θα τοποθετηθούν, μάλιστα, τρεις «ανεξάρτητοι» σύμβουλοι, που θα έχουν την εμπιστοσύνη των πιστωτών και οι οποίοι θα προεδρεύουν σε όλες τις επιμέρους επιτροπές, οι οποίες «τρέχουν» τις τράπεζες!

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους κόλπους των δανειστών έχει επικρατήσει η εκτίμηση -και κατ’ επανάληψη το έχουν επισημάνει- ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα διακυβέρνησης των ελληνικών τραπεζών. Αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία για τους δανειστές σήμερα, καθώς έχουν στόχο να μεταφέρουν τις μετοχές των τραπεζών στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και να τις εκποιήσουν για την αποπληρωμή των δανείων στην Ελλάδα. Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αξία των τραπεζικών μετοχών, οι δανειστές κρίνουν πλέον ότι πρέπει οι ίδιοι να αναλάβουν όχι πλέον τη στενή εποπτεία τους, αλλά την ίδια τη διοίκησή τους.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, η πρώτη φάση αλλαγών αρχίζει τον Οκτώβριο, με τη δέσμευση της κυβέρνησης να τροποποιήσει τον νόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που κατέχει τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Με τον νέο νόμο, η διοίκηση του ΤΧΣ θα πάψει να επιλέγεται από την ελληνική κυβέρνηση. Θα δημιουργηθεί μια εξαμελής επιτροπή επιλογής διοίκησης του ΤΧΣ, στην οποία θα μετέχουν μόνο «ανεξάρτητοι» τεχνοκράτες. Η «τρόικα» θα επιλέγει τους τρεις εξ αυτών, μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο, ο οποίος θα έχει αυξημένα δικαιώματα ψήφου, σε περίπτωση ισοψηφίας. Δηλαδή, η «τρόικα» θα έχει τον πλήρη έλεγχο της επιλογής της διοίκησης του ΤΧΣ!

Αφού ορισθεί η νέα διοίκησή του, που θα έχει την πλήρη εμπιστοσύνη των δανειστών, το ΤΧΣ θα αρχίσει μια πρωτοφανή, στα ελληνικά χρονικά τουλάχιστον, διαδικασία αξιολόγησης των τραπεζικών διοικήσεων όλων των μεγάλων τραπεζών, στην ανακεφαλαιοποίηση των οποίων συμμετείχε.

Η αξιολόγηση θα γίνει από ανεξάρτητους ξένους συμβούλους, αναφέρει το Μνημόνιο, και θα γίνει με κριτήρια που δεν θα καλύπτουν, όπως τονίζεται, μόνο την τυπική επάρκεια των τραπεζιτών. Το Μνημόνιο δεν εξειδικεύει περισσότερο τα κριτήρια αυτής της διαδικασίας, είναι προφανές όμως ότι θα υπάρχει ένας σοβαρός βαθμός αυθαιρεσίας σε αυτήν τη διαδικασία, που πιθανόν να επιτρέπει στους δανειστές να απομακρύνουν όχι μόνο ανεπαρκείς, αλλά και μη αρεστούς τραπεζίτες.

Μετά τη διαδικασία αυτή και ως το τέλος Ιουνίου 2016, θα έλθει η… νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου για τους έλληνες τραπεζίτες: Το Μνημόνιο ορίζει ότι θα απομακρυνθούν στελέχη διοικήσεων και θα αντικατασταθούν από ανεξάρτητους, διεθνείς ειδικούς.

Ορίζεται, μάλιστα, ότι σε κάθε διοικητικό συμβούλιο θα τοποθετηθούν τουλάχιστον τρεις τέτοιοι ειδικοί, με γνώση και μακρά εμπειρία στον τραπεζικό τομέα, οι οποίοι, όμως, δεν θα πρέπει, τουλάχιστον για τα δέκα προηγούμενα χρόνια, να είχαν οιαδήποτε σχέση με ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα! Σε αυτήν την περίπτωση, ένα καλό βιογραφικό έλληνα τραπεζίτη, με παρουσία σε ελληνικές τράπεζες, θα είναι αρκετό για να κριθεί ακατάλληλος!


Σχολιάστε εδώ