Όσοι πιστοί (ιδιοκτήτες) προσέλθετε…

Οι εν Ελλάδι ιδιοκτήτες έχουν δύο μήνες για να ελέγξουν την ορθή καταγραφή της περιουσίας τους (μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2015), ενώ οι ομογενείς μας μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2015. Όλοι έχουν λάβει ταχυδρομικώς την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους και μπορούν να δουν και ηλεκτρονικά τα στοιχεία που τους αφορούν στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, καθώς και να υποβάλουν οποιαδήποτε ένσταση ή αντίρρηση στα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης.

Πελοποννησιακές… δηλώσεις

Επίσης, από αύριο 17 Αυγούστου καλούνται οι ιδιοκτήτες ορισμένων περιοχών των καλλικρατικών Δήμων Σπάρτης, Καλαμάτας και Μεσσήνης, να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας ktimatologio.gr. Η προθεσμία είναι μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2015 για το εσωτερικό και τρεις μήνες αργότερα για τους ομογενείς (μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2016). Η δήλωση είναι υποχρεωτική και μαζί της οι πολίτες θα πρέπει να υποβάλουν απλό αντίγραφο συμβολαίου, πιστοποιητικό μεταγραφής από το υποθηκοφυλακείο, τοπογραφικό (εάν υπάρχει) καθώς και να καταβάλουν και το… μπουγιουρντί των 35 ευρώ για κάθε ιδιοκτησία. Ό,τι έχει καθείς δηλώνει…

Ελλάδα δεν είναι μόνο η… Ελλάδα

Εδώ και χρόνια, ομογενείς από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, διαμαρτύρονται ότι το κράτος, αλλά ειδικά το Κτηματολόγιο, τους έχει ξεχάσει. Η τελευταία σοβαρή προσπάθεια ενημέρωσης έγινε το 2008, ενώ από τότε η πληροφόρηση είναι υποτυπώδης και περιορίζεται στη μετάφραση της ιστοσελίδας στα αγγλικά και σε τυπική ενημέρωση των πρεσβειών με επιστολές. Όταν όμως έχεις «άλλη μία Ελλάδα» στο εξωτερικό και παράλληλα έχεις σχεδόν 200.000 ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», οφείλεις να εξαντλήσεις κάθε δυνατότητα ενημέρωσης και του τελευταίου Έλληνα στην υφήλιο, είτε μέσω επισκέψεων και ημερίδων είτε μέσω ομογενειακών ΜΜΕ. Χρειάζεται πρόγραμμα, συντονισμός, μέριμνα και διαρκής επαφή όπου γης.

Τʼ είχες, Γιάννη (Τσιρώνη), τʼ είχα, Πάνο (Σκουρλέτη)

Παρ’ όλες τις προσπάθειες του Γιάννη Τσιρώνη (ως συναρμόδιος) για τον ορισμό διοίκησης στο Κτηματολόγιο, ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε στυλώσει τα πόδια επί ένα εξάμηνο, έχοντας δικές του προτάσεις για την ΕΚΧΑ ΑΕ. Τελικά, επί Πάνου Σκουρλέτη, φαίνεται ότι οι προτάσεις Λαφαζάνη υιοθετήθηκαν και έτσι, με μισό έτος καθυστέρηση, απομένει να μπουν υπουργικές υπογραφές και να εκδοθεί το ΦΕΚ για να αναλάβει η νέα διοίκηση της εταιρείας. Όλα αυτά σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις για το έργο, αφού… ο χρόνος τρέχει και το νέο ΔΣ θα πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου για να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Εφτά (μέλη ΔΣ), σε παίρνει αριστερά… μην το ζορίζεις

Εκτός απροόπτου (ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός…), πρόεδρος αναλαμβάνει ο -χαμηλών τόνων- καθηγητής του Πολυτεχνείου, τοπογράφος, Βύρων Νάκος, με διευθύνουσα σύμβουλο την -επί δώδεκα έτη- διευθύντρια έργων του Κτηματολογίου, επίσης τοπογράφο, Χριστίνα Κλωνάρη, ενώ για πρώτη φορά θα συμμετέχει εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων. Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει η πολιτικός μηχανικός και συνεργάτης της «Αυγής» Μαρία Καλαντζοπούλου, που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα, ενώ το ΔΣ «συμπληρώνουν» ο πολιτικός μηχανικός Δαμιανός Ανδρέου (από τους Οικολόγους Πράσινους), η τοπογράφος Α. Βασιλοπούλου και πρόσωπο – έκπληξη από την… τροτσκιστική Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, που προέρχεται από τους κόλπους της εταιρείας. Αυτά εάν δεν προκηρυχθούν άμεσα εκλογές…

Βάζει… φωτιές στους εμπρηστές

Ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης ζήτησε από το Κτηματολόγιο δορυφορικές εικόνες που καλύπτουν τις περιοχές των πρόσφατα καμένων εκτάσεων, ώστε η αποτύπωση αυτών των περιοχών να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία. Το Κτηματολόγιο θα δώσει τα δορυφορικά δεδομένα ώστε να αποτυπωθούν με ακρίβεια οι καμένες δασικές εκτάσεις, με σκοπό να κηρυχθούν αυτές ως αναδασωτέες και να διασφαλιστεί η προστασία τους από κάθε αλλαγή χρήσης, όπως παράνομες καταπατήσεις και αυθαίρετες κατασκευές. Για τον εντοπισμό των καμένων περιοχών θα χρησιμοποιηθούν πολυφασματικές εικόνες πολύ μεγάλης χωρικής ανάλυσης. Αντίστοιχες ενέργειες αποθάρρυνσης των εμπρηστών θα πρέπει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται στον μέγιστο βαθμό.


Σχολιάστε εδώ