Στη… φάκα ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί

***

Ίδια γεύση και οι τρεις…

Αρέσει-δεν αρέσει, όλες οι κυβερνήσεις νομοθέτησαν υπέρ των τραπεζών! Επί ΠΑΣΟΚ εισήχθη η διαδικασία ταχείας εκποίησης περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων, επί ΝΔ ως τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών λήφθηκε η αξία του ακινήτου κατά τη στιγμή της κατάσχεσής του, επί ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε στις τράπεζες προτεραιότητα ικανοποίησης τόσο έναντι του Δημοσίου όσο και των εργαζομένων.

***

* Τι συμβαίνει με τις αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη για το κυνήγι, που αποδοκιμάστηκαν από το κόμμα του, τους Οικολόγους Πράσινους; Ποιος μεγάλος επιχειρηματίας παρενέβη για να υπάρξει επέκταση της περιόδου του κυνηγιού; Έχει ή δεν έχει σχέση έντυπη έκδοση που υπάρχει από μεγάλο εκδοτικό γκρουπ για το εν λόγω… βάρβαρο χόμπι;

* Ριζικές είναι οι ανατροπές που έκανε ο Πάνος Σκουρλέτης στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αναδομώντας παλιά και ακλόνητα στελέχη μέσα σε λίγες ημέρες. Όμως, οι μηχανισμοί Λαφαζάνη ακόμα δεν έχουν θιγεί. Και αυτό γιατί ο νυν υπουργός δεν θέλει να κόψει όλους τους δεσμούς με την Αριστερή Πλατφόρμα. Την πρωτοβουλία την αφήνει για τους νυν -προς το παρόν- συντρόφους του.

***

Ξένη εταιρεία θα εισπράττει τον ΦΠΑ!

Περίεργα πράγματα υπήρχαν στη συμφωνία που ήλθε και τα οποία μάλλον δεν τα πολυπρόσεξαν όσοι την έφεραν προς ψήφιση. Μαθαίνουμε λοιπόν πως υπάρχει μέριμνα για να αναλάβει δράση στη συλλογή ΦΠΑ ξένη εταιρεία η οποία -όλως περιέργως και χωρίς κάποια διαγωνιστική διαδικασία- αναφέρεται στο Μνημόνιο.

*Δύσκολη ήταν η διαδικασία συζήτησης μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων και της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη συμφωνία. Λένε ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντεκλάν Κοστέλο ήταν ο μόνος που προσπαθούσε για τη συναίνεση και δεν δημιουργούσε κόντρες.

*Σε αυτό το καλό κλίμα βοήθησε τα μέγιστα μάλιστα και η παρουσία του Γιώργου Σταθάκη, που ήταν μια φωνή ηρεμίας, καθώς και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

*Σημαντικός ήταν ο ρόλος που ανέλαβε ο βουλευτής Τρικάλων και πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στις εσωκομματικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με τις πληγές που δημιουργεί η συμφωνία στους αγρότες. Μίλησε με πολλούς βουλευτές της περιφέρειας και παρέα με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο και τον Απόστολο Κοντό στήριξαν τις κινητοποιήσεις.

***

Ανταπόδοση στον φίλο Ολάντ…

Μερίδιο από το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων διεκδικούν οι Γάλλοι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας. Το γεγονός πως ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ βοήθησε τα μέγιστα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και έβαλε πλάτη ως προς τις υπερβολικές απαιτήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ είναι πολύ πιθανόν να μεταφραστεί σε διμερείς συμφωνίες σε μια σειρά από τομείς.

*Όχι, μην πάει ο νους σας στο κακό, δηλαδή στους πάντα επίφοβους αμυντικούς εξοπλισμούς. Τέτοια περιθώρια, δημοσιονομικά τουλάχιστον, δεν υπάρχουν για την κυβέρνηση. Το θέμα της συνεργασίας των δύο κρατών έχει να κάνει με προμήθειες τροφίμων (η Ελλάδα εισάγει μεγάλο μέρος κρέατος από τη Γαλλία και γι’ αυτό δεν έγιναν αποδεκτές αυξήσεις στον ΦΠΑ εκεί) αλλά και στον ενεργειακό τομέα, που είναι κρίσιμος.

***

Κομμένος ο Γιάνης

Σκέψεις αποκλεισμού του Γιάνη Βαρουφάκη από τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ επικρατούν εδώ και ημέρες λόγω των διαρκών δηλώσεών του που προκαλούν τεράστια προβλήματα και φέρνουν σε αμηχανία την κυβέρνηση. Υπέρ αυτής της λογικής φέρεται να είναι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τον πρώην υπουργό. Προς το παρόν κανένας στο Μαξίμου δεν θέλει να δράσει εν ψυχρώ, όμως διαμηνύεται πως «τα περιθώρια ανοχής έχουν τελειώσει».

*Πάντως και ο νυν υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει να προσέξει. Δεν είναι τυχαίο πως ο Γιάννης Στουρνάρας νιώθει με την αλλαγή ηγεσίας στην οδό Νίκης μια σιγουριά που πριν από μήνες δεν είχε. Η σχέση των δύο ανδρών είναι μακροχρόνια, όμως αυτό δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, που επί μακρόν πολέμησε την οικονομική πολιτική του πρώην τσάρου της Οικονομίας.

*Προβλήματα έχει η πολυεθνική εταιρεία Unilever στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να μελετά περικοπές. Κάποιοι μιλάνε για εκ περιτροπής εργασία. Ας ελπίσουμε ότι οι φόβοι αυτοί δεν θα επιβεβαιωθούν.

*Να γιατί μεμφόμαστε τις τακτικές σας, επειδή δεν υπάρχει σαφής βούληση, αλλά κυρίως διάθεση επικοινωνιακής προπαγάνδας! Αν, κύριε Νικολούδη, κάνατε τόσο καλά τη δουλειά σας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τότε γιατί οι «θεσμοί» απαιτούν την κατάργηση του υπουργείου Επικρατείας με ταυτόχρονη ίδρυση νέα ανεξάρτητης Αρχής;

*Και οι δύο πάντως δεν μπορεί να έχουν δίκιο! Ή ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Λαφαζάνης μας έλεγε ψέματα σχετικά με την αναγκαιότητα καθυστέρησης της διαδικασίας παραχώρησης των τριών χερσαίων περιοχών για έρευνες πετρελαίου ή ο νυν κ. Σκουρλέτης θα πρέπει να εξηγήσει τους λόγους που την επισπεύδει, προκειμένου να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, παρερμηνείες και παρατράγουδα ως προς τις σκοπιμότητες.

*Γιατί τέτοια πρεμούρα από το ΚΕΠΕ σχετικά με την πρόοδο των έργων των μεγάλων οδικών αξόνων; Μέχρι και ντιρεκτίβες εξέδωσε αφενός για την επίσπευση των διοικητικών διαδικασιών στις απαλλοτριώσεις και αφετέρου για την καταβολή της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου.

*Ας ξεκινήσει από εκεί τις εισπράξεις και ας αφήσει για μετά τον πολίτη, που αποδεδειγμένα αδυνατεί να πληρώσει! Αληθεύει ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να αποδίδει τέλη ακόμα και στους δήμους που της χρωστούν αρκετές χιλιάδες ευρώ από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος;

*Σαφώς και η διοίκηση της Jumbo οφείλει να προστατεύει πρωτίστως τα συμφέροντα των μετόχων της, ωστόσο κάποιες φορές οι ιδιοκτησίες θα πρέπει να θυσιάζουν την κερδοφορία τους προς όφελος της ανάτασης της εθνικής οικονομίας. Και εξηγούμαστε, σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν την απασχόληση, θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα, θα στηρίξουν τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί αποτέλεσε στρατηγική της επιλογή η επέκταση στην αλλοδαπή και κυρίως στα Βαλκάνια;

*Στα σκαριά μια ακόμη δημόσια αρχή, κάτι από εποπτική κάτι από ρυθμιστική και κυρίως ανεξάρτητη, βεβαίως βεβαίως, αυτή της Πιστοποίησης Φερεγγυότητας! Αλήθεια, ποια μπουμπουκομπούμπουκα προορίζονται να απαρτίσουν τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου και της εκτελεστικής της επιτροπής; Και το ρωτάμε γιατί θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν και να βαθμολογούν τις επιδόσεις των δανειοληπτών σε σχέση με την εξυπηρέτηση των οφειλών τους προς τις τράπεζες και το Δημόσιο;


Σχολιάστε εδώ