Στήσανε ιδιωτικό μονοπώλιο με τις συχνότητες οι καναλάρχες

Η κυβέρνηση βάζει τέρμα στο μονοπώλιο που έστησαν, με την… άδεια της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, που τους παραχώρησε τις συχνότητες με έναν στημένο διαγωνισμό, στον οποίο ήταν ένας μόνο ο συμμετέχων, η εταιρεία Digea (με μοναδικούς μετόχους τους έξι καναλάρχες), έναντι πινακίου φακής, 18.336.000 ευρώ για… 15 (δεκαπέντε) χρόνια. Με τη δυνατότητα, παράλληλα, να κατεβάζουν τους διακόπτες στα άλλα κανάλια, με το πρόσχημα της καθυστέρησης στην πληρωμή του λογαριασμού για τη χρήση της συχνότητας.

Ούτε στην Ουγκάντα δεν γίνονται τέτοια στημένα παιγνίδια, που βγάλουν μάτι. Ένας διαγωνισμός δεν μπορεί να διεξαχθεί αν δεν μετέχουν το λιγότερο τρεις εταιρείες.

Σε αυτό το καραμπινάτο σκάνδαλο μπαίνει πλέον θέμα απουσίας της Δικαιοσύνης και μετά τις σημερινές αποκαλύψεις θα πρέπει να παρέμβει ο Εισαγγελέας. Κανείς, άλλωστε, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η παράνομη παραχώρηση των συχνοτήτων -που αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού- ήταν η… αντιπαροχή για τη στήριξη που πρόσφεραν οι καναλάρχες στην τότε κυβέρνηση.

Τον φάκελο του στημένου διαγωνισμού άνοιξε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μιλώντας στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra.

«Για την αξιοποίηση ενός δημόσιου αγαθού όπως είναι οι συχνότητες είναι και στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας το τι μοντέλο θα ακολουθήσει, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και της ελληνικής νομοθεσίας.

Από πού προκύπτει ότι οι συχνότητες δίνονται για κάποιο διάστημα σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο; Από πουθενά. Αντίθετα, προκύπτει το ανάποδο. Ότι αυτό στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, στρεβλώνει και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Κυρίως στρεβλώνει με τον τρόπο που έγινε αυτός ο διαγωνισμός», τόνισε ο υπουργός κ. Σπίρτζης.

Και στη συνέχεια επισήμανε ότι, εκτός από τα νομικά, υπάρχουν και πολιτικά θέματα.

* Πολιτικό θέμα είναι το ότι η ΕΡΤ έκλεισε ενάμιση μήνα πριν από τον διαγωνισμό και δεν μπόρεσε να συμμετάσχει.

* Πολιτικό θέμα είναι το ότι, ενώ υπήρξαν δύο διαγωνισμοί, ο ένας επί ΕΡΤ, όταν υπήρχε και δεύτερος, επί ΝΕΡΙΤ, για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού προκειμένου να φτιάξει η ΕΡΤ το δικό της δίκτυο, ξαφνικά ακυρώθηκαν!

* Πολιτικό θέμα είναι και το ότι, ενώ είχαμε μια υπουργική απόφαση για τον χάρτη τηλεοπτικών συχνοτήτων που προέβλεπε, με βάση τη μελέτη που υπάρχει στο υπουργείο και έχει παραληφθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες, 275 σημεία εκπομπής, βγήκε ξαφνικά μια υπουργική απόφαση για 156 σημεία εκπομπής.

Υπάρχουν, όμως, και διαχειριστικά θέματα, για τα οποία έχουν ενημερωθεί και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, όπως:

* το ότι άλλαξε το χρηματοοικονομικό μοντέλο,

* το τι πληρώνουν τα κανάλια στην Digea μετά τον διαγωνισμό και την πρώτη υπογραφή σύμβασης (αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι υπήρξαν αλλαγές και ευνοϊκότερο τίμημα για τα έξι πανελλαδικά κανάλια, που είναι και οι μέτοχοι της εταιρείας παράλληλα) και

* το ότι άλλαξε ο χρόνος υλοποίησης του δικτύου, που ήταν δεσμευτικός.

Τίποτε δεν έγινε χωρίς λόγο, ή μάλλον όλα ήταν στημένα προς την κατεύθυνση να μη μετάσχει κανένας άλλος στον διαγωνισμό εκτός από τους κυβερνητικούς ημέτερους, τους έξι καναλάρχες.

Στη διαβούλευση συμμετείχαν 26, είπε ο κ. Σπίρτζης. Κάποιοι από τους 26 που πήραν μέρος στη διαβούλευση είπαν ότι ο χρόνος που ορίζει η ΕΕΤΤ δεν είναι αυτός που απαιτείται για να μπορεί να υλοποιηθεί το δίκτυο. Όμως η ΕΕΤΤ προχώρησε λέγοντας ότι είναι δεσμευτικός αυτός ο χρόνος, χωρίς να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή με την «τρόικα».

Δεν είναι δυνατόν τόσο μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, όπως ο ΟΤΕ, να μην έχουν μπει και να έχει μπει η Digea! Έχει κάποια ιστορία, κάποια εμπειρία η Digea; Η μόνη… ιστορία που είχε ήταν οι μέτοχοί της, που είναι τα έξι ιδιωτικά πανελλαδικά κανάλια.

Όποιος θέλει μπορεί να πάρει μέρος στον διαγωνισμό

Στην ερώτηση «Αν οι καναλάρχες, όπως έχουν δηλώσει, δεν συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, τι θα κάνει η κυβέρνηση;» η απάντηση του υπουργού ήταν κοφτή:

– Τι να σας πω τώρα; Δεν θα στενοχωρηθούμε. Και πιστεύω ότι δεν θα συγκινηθεί και ο ελληνικός λαός αν κάποιοι δεν συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Εμείς δεν επιχειρούμε σε καμία περίπτωση να είμαστε εκδικητικοί με κανέναν ούτε πάμε να μονοπωλήσουμε ούτε να καπελώσουμε ή να καθοδηγήσουμε την αγορά, την όποια αγορά, και κυρίως την αγορά της ενημέρωσης του ελληνικού λαού.

Αλλά δεν θα επιτρέψουμε να την καπελώσουν και συγκεκριμένα συμφέροντα, να ποδηγετήσουν, αν θέλετε, όλα τα υπόλοιπα κανάλια που δεν είναι μέτοχοι της Digea και όλα τα περιφερειακά κανάλια.

Και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατέληξε τονίζοντας ότι όποιοι επιχειρηματίες θέλουν μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Θα καταθέσουν προσφορά και όποιοι δώσουν τα περισσότερα θα πάρουν άδεια.

Την επισήμανση ότι οι καναλάρχες των έξι πανελλαδικών αδειών ισχυρίζονται ότι έχει καταρρεύσει η διαφημιστική αγορά και είναι εκτός πραγματικότητας η αναφορά σε έσοδα του Δημοσίου 100 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Σπίρτζης την αμφισβήτησε, λέγοντας:

– Όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή, δεν ήταν υγιείς επιχειρήσεις και δεν είχαν κέρδη; Τα έξι μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια είχαν κέρδη αυτά τα χρόνια ή όχι;

Θα μπορούσατε να κρατήσετε μια προβληματική εταιρεία τόσα χρόνια;

Όταν μιλάμε για τηλεοπτικούς σταθμούς και ΜΜΕ, επειδή τους ξέρουν και τους καταλαβαίνουν όλοι, θα είναι καλό να τους αποσυνδέσουμε από τις σκοπιμότητες που έχει ο κάθε επιχειρηματίας, από το ποιος είναι πίσω από κάθε κανάλι, από το από πού δανειοδοτείται και αν υπάρχουν εγγυήσεις για αυτά τα δάνεια, από το ποιοι είναι οι μέτοχοι του καναλιού και από πάρα πολλά άλλα πράγματα, τα οποία πρέπει ο ελληνικός λαός και όλοι μας να γνωρίζουμε.


Σχολιάστε εδώ