Ποιοι εισέπραξαν τα 165 εκατ. ευρώ

* Ακριβώς τον ίδιο χρόνο, ο τότε ΥΕΘΑ κ. Ευ. Βενιζέλος υπέγραψε σύμβαση αγοράς δύο Υ/Β 214, ενώ η χώρα εφλέγετο και δεν είχαν παραδοθεί τα τρία από τα τέσσερα της αρχικής σύμβασης Άκη (1999). Κατέβαλε δε ως προκαταβολή 165 εκατ. ευρώ, τότε που η χώρα εφλέγετο, επαναλαμβάνω.

* Το θέμα όζει πανταχόθεν και το κατήγγειλαν την προηγούμενη εβδομάδα οι κ. Τσίπρας, Καμμένος, για δέκατη φορά, προκαλέσαντες την οργή ΜΠΕΝΙ και Φώφης («θίγεται το κόμμα», ανέκραξε η αρχηγός). Η ΝΔ κάνει το παπί, καθότι κάλυψε με τις ψήφους της την προμήθεια, γνωρίζουσα καλώς πόσο διάτρητη ήταν.

* Αν όλος αυτός ο ευγενής πολιτικός κόσμος δεν παίζει, αδιάντροπα, κωμωδία με καλοστημένες αντεγκλήσεις, γιατί δεν βρίσκεται ο αρμόδιος υπουργός ή μια εισαγγελέας (εσείς, κυρία Ράικου) να ρωτήσει απλά: Ποια είναι σήμερα, ύστερα από τέσσερα χρόνια, η κατάσταση των Υ/Β, ποιος εισέπραξε την τεράστια προκαταβολή των 165 εκατ. ευρώ; Μήπως πρέπει να επιστραφούν, πάραυτα, στο ΥΕΘΑ, που λιμοκτονεί;

* Έμαθα, τελευταία, ότι για το θέμα ανησυχεί και ο Γιωργάκης. Και ξέρω γιατί… Κάποτε θα το γράψω…

***

Αρχαιρεσίες τύπου… Βραζιλίας

* Έγιναν το προηγούμενο Σάββατο οι αρχαιρεσίες στον Σύλλογο Οικιστών του ΟΣΜΑΕΣ Θεολόγου. Χώρος: Μια κερκίδα (με τον ήλιο κατακέφαλα) του γηπέδου Μαλεσίνας, όπου ταυτόχρονα διεξαγόταν το ματς Μαλεσίνα – Ορχομενός.

* Μιλάμε για πραγματικό, πρωτότυπο σόου που έπρεπε να βιντεοσκοπηθεί.

* Επεκράτησε η αρχή «το νόμιμο είναι και ηθικό» και της μη ύπαρξης ασυμβιβάστου συμφέροντος και διοικητικού αξιώματος με τη βοήθεια κλακαδόρων.

* Ουδέν ελέχθη για τα ζέοντα προβλήματα του οικισμού (νερό, σκουπιδαριό, καταπατήσεις, αλλαγή χρήσης γης, εγκατάλειψη οικισμού από δήμαρχο, φωτισμός).

* Οι μισοί εκλογείς αποχώρησαν… εγκαίρως.

***

Όρια δεν υπάρχουν;

* Όταν ο Γιωργάκης Καστελοριζιώτης ανέθεσε, σε πλήρη σύγχυση, στον ΜΠΕΝΙ, συνταγματολόγο, τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών με τη χώρα στο χείλος του κρημνού, αυτός τα αποδέχθηκε ασμένως, ανίδεος εντελώς στα οικονομικά, γιατί ο εκτυφλωτικός εγωισμός και ναρκισσισμός του δεν του επέτρεπαν να δει την αδυναμία του. Προηγουμένως είχε μπαχαλοποιήσει τα πάντα στο ΥΕΘΑ.

* Η χώρα πλήρωσε άσχημα την επιλογή Γιωργάκη αλλά και τις γκάφες του ΜΠΕΝΙ. Αποδείχθηκε εντελώς ακατάλληλος και χαρακτηρίσθηκε ως ο χειρότερος υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης («Financial Times»).

* Πρώτο μέλημα όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών ήταν να «τακτοποιήσει» φιλαράκια του, ενώ η χώρα γονάτιζε. Τοποθέτησε, π.χ., τον συνταγματολόγο καθηγητή κ. Μποτόπουλο ως πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (!), χωρίς και αυτός να έχει μυρωδιά από οικονομικά. Ο τελευταίος αποδέχθηκε άνευ αντίρρησης (γραφεία, παχυλός μισθός, γραμματείς, ταξίδια, Mercedes κ.ά.).

* Τώρα, άκουσον άκουσον, ο κ. Κ. Μποτόπουλος αρνείται να παραιτηθεί. Επιμένει να σώσει τη χώρα. Και δεν φθάνει αυτό. Αρθρογραφεί (κυρίως στα «Νέα» και την προηγούμενη Κυριακή στην «Καθημερινή») προτείνοντας λύσεις για τη σωτηρία της χώρας, αναλισκόμενος σε οικονομικές αναλύσεις…

* «Τρεις καθηγητές και η χώρα εχάθη», έλεγε ο Μέγας Μπίσμαρκ. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει περάσει τους είκοσι…

***

Τόσκας: Έχουμε λύσεις για ΕΑΒ και ΕΛΒΟ

Αποκαλυπτικός ήταν ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Τόσκας για το θέμα των περικοπών στις αμυντικές δαπάνες κατά 300 εκατ. ευρώ (100 φέτος και 200 το 2016) αλλά και για την τύχη της ΕΛΒΟ και της ΕΑΒ στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο στην Αλεξάνδρα Χριστακάκη. Για τις περικοπές ο κ. Τόσκας είπε ότι υπάρχουν αιτήσεις από διάφορες χώρες για την πώληση διαφόρων πραγμάτων, όπως σύγχρονο και παλιό υλικό που έχουμε και μας περισσεύει. Για την ΕΛΒΟ και την ΕΑΒ ο υφυπουργός είπε ότι υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, γιατί εκεί ανήκουν, σημειώνοντας ότι είναι οι καλύτεροι πελάτες. Η ΕΑΒ είναι εύκολο να προχωρήσει γιατί το 45% της δουλειάς της προέρχεται από την Πολεμική Αεροπορία, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από την Airbus και από αραβικές χώρες για να στείλουν τα αεροπλάνα τους για επισκευή. Όσον αφορά την ΕΛΒΟ, ο κ. Τόσκας δήλωσε πως γίνονται ενέργειες προκειμένου να βρεθούν λύσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και είτε θα υπάρξει συνεργασία με κάποια ξένη εταιρεία είτε θα γίνει αποκλειστικά με δημόσιο έλεγχο. Μπορεί να γίνει ένα τεράστιο επισκευαστικό κέντρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μια άλλη περίπτωση είναι να συνεργασθεί με κάποια ξένη εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες παραγγελιών, από τα ασθενοφόρα και τα απορριμματοφόρα του Δημοσίου μέχρι και τα στρατιωτικά.

***

Ο πρώην ΥΕΘΑ κ. Πάνος Μπεγλίτης

* Μεγάλη συμπάθεια της στήλης. Αντιλήφθηκε, ταχέως, ότι του πήγαινε καλύτερα η διπλωματία από την πολιτική. Συνέτεινε σ’ αυτό και η παντελής απαξίωση του Γιωργάκη, στον οποίον, αρχικά, είχε πιστέψει.

* Επανήλθε, λοιπόν, σοφώς ποιών, στο διπλωματικό σώμα και από το φθινόπωρο καταλαμβάνει τη σπουδαία θέση του γενικού προξένου στην Αγία Πετρούπολη αφού, προηγουμένως, δεν «τσίμπησε» σε πρόταση της Φώφης. Τις ευχές μας. Και χρόνια πολλά…

***

Το κράτος δικαίου ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

* Πριν από 13 χρόνια, μαχητικό της ΠΑ, τύπου PHANTOM, έπεσε λόγω βλάβης σε εξοχική οικία της ευρύτερης περιοχής των Αντικύρων. Φονεύθηκαν δύο κοριτσάκια και κατεστράφη οικία.

* Θρήνος, οδυρμός, υποσχέσεις ταχείας αποζημίωσης στους δύστυχους γονείς…

* Δεκατρία χρόνια μετά, το άθλιο κράτος έψαχνε συνεχώς τα… δικαιολογητικά και τα έβρισκε «ελλιπή». Τίποτα, μηδέν…

* Πληροφορίες μου, μη διασταυρωμένες, φέρουν τον Καμμένο να έλαβε ανά χείρας φραγγέλιο και να δέρνει κεφαλάς. Για να δούμε.

***

Ευχές στον κ. υπουργό

* Για την ονομαστική σας εορτή, κύριε Πάνο Καμμένο.

* Ωστόσο, θα σας συμβουλεύαμε, με το προσήκων δέος και σεβασμό στην προσωπικότητά σας, να διακόψετε επ’ ολίγον τις περιοδείες, τις βεγγέρες, τις ορκωμοσίες, τα ευχέλαια, κ.λπ., και να κοιτάξετε τα ζέοντα προβλήματα του υπουργείου σας.

* Έξι μήνες στην εξουσία και δεν έχετε προωθήσει στη Βουλή ούτε ένα νομοσχέδιο. Ούτε αυτό που τροπολογεί τον άθλιο βενιζελικό νόμο περί προμηθειών. Δεν σας απασχολεί η διαθεσιμότητα των μέσων, που στερούνται ανταλλακτικών;

* Αύριο, πιθανότατα, θα έχουμε εκλογές. Τι απολογισμό θα κάνετε; Ότι στείλατε μερικές μπουλντόζες στην Ικαρία;

* Γιατί δεν προωθείται ΤΩΡΑ ένα νομοσχέδιο – σκούπα που θα συμπεριλάβει όλες τις εκκρεμότητες; Και πάλι τις ευχές μας.

***

Δρυός πεσούσης

* Μάθανε πως… και πλάκωσαν και οι γύφτοι, λέει μια σαφή λαϊκή παροιμία.

* Η Αλβανία, λαβούσα προφανώς οδηγίες από την Τουρκία, με την οποία έχει εσχάτως ειδυλλιακές σχέσεις, αμφισβητεί την ελληνικότητα του οικοπέδου ΙΟΝΙΟΝ 5, του Ιονίου Πελάγους, που με τη διμερή συμφωνία του 2009 είχε αποδοθεί στην Ελλάδα.

* Η καλή μας γειτόνισσα υποστηρίζει τώρα, κατόπιν εορτής, ότι οι διαπόντιοι νήσοι (κοντά στην Κέρκυρα) δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας!

* Ό,τι κάνουν οι Τούρκοι σε ανάλογες περιοχές στο Αιγαίο!

* Με τι φωνή να κραυγάσω, θα έλεγε ο ποιητής.

***

Και άλλος φάκελος στον ανακριτή;

* Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μη διασταυρωμένες, οδεύει προς ανακριτή ο φάκελος των ΑΩ των αμαρτωλών πυροβόλων SUZANA.

* Την υπόθεση έφερε εις πέρας ομάς αποστράτων, τότε, αξιωματικών συνεπικουρούμενοι από εσωτερικό στέλεχος, το οποίο μετά προσελήφθη από την ομάδα, προς επιβράβευση.

* Συμμετέχουν, βέβαια, και Σλοβάκοι, που σήμερα, αναίσχυντα, χλευάζουν την Ελλάδα.

* Θα διασταυρώσουμε και θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες.

***

Ανησυχείτε;

* Κακώς…

* Και ο κ. Γ. Παπαντωνίου, μετά την απαγγελία κατηγορίας από την κ. Ελ. Ράικου για τα LEO ΙΙ, αρθρογραφεί («Νέα») με προτάσεις σωτηρίας του έθνους!

* Κατάπτυστο άρθρο 86 του Συντάγματος, όπως έλεγε ο Επίτιμος, που τους επιτρέπει να αυθαδιάζουν.


Σχολιάστε εδώ