Πιο κοντά οι εκλογές

Η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 120, γεγονός που υποχρεώνει τον Αλ. Τσίπρα να αναλάβει άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, ενώ αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι έρχεται πιο κοντά ο χρόνος των εκλογών, πιθανότατα εντός του Σεπτεμβρίου, αν και από ορισμένες πλευρές εκφράζονται επιφυλάξεις για το αν επαρκεί ο χρόνος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη συμφωνία. Δεδομένου ότι τις προσεχείς ημέρες ή εβδομάδες η Βουλή πρέπει να συζητήσει και να ψηφίσει σειρά εφαρμοστικών νόμων που απορρέουν από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Εξ ου και τα εναλλακτικά σενάρια μεταθέτουν την προσφυγή στις κάλπες για τον Οκτώβριο, ακόμη και για τις αρχές Νοεμβρίου. Ανάλογη εκτίμηση εκφράζεται και από το Προεδρικό Μέγαρο, ενώ υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσεται ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής προκειμένου να τερματιστεί η πολιτική αβεβαιότητα. Παρότι προκλήθηκε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Β. Μεϊμαράκη στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, περιορίσθηκε να πει μόνο ότι η συζήτηση για εκλογές τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν βοηθάει. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας μετά τις 20 Αυγούστου να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή με σκοπό να φέρει προ τετελεσμένων τον Π. Λαφαζάνη και τους βουλευτές που συμπορεύονται μαζί του και να τον αναγκάσει να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής υπερασπίστηκε με σθένος την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πήρα την ευθύνη να μείνουμε ζωντανοί, δεν αυτοκτονήσαμε, δεν μετανιώνω».

Παράλληλα στράφηκε -χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει- κατά των Π. Λαφαζάνη και Ζ. Κωνσταντοπούλου για την τακτική που ακολουθούν το τελευταίο διάστημα υπονομεύοντας ουσιαστικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Τους κατηγόρησε ότι ταυτίστηκαν με τους ξένους που θέλουν να ξεμπερδέψουν με την κυβέρνηση της Αριστεράς και ότι τους δίνουν «πάτημα» προκειμένου να τιμωρήσουν τη χώρα και τον ελληνικό λαό.

Στην περίπτωση του κ. Λαφαζάνη έχουμε το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διάσπασης, καθώς -όπως κατήγγειλε και το Μέγαρο Μαξίμου- η απόφασή του να κινηθεί εκτός ΣΥΡΙΖΑ έχει ληφθεί εδώ και πολύ καιρό. Με την κίνησή του αυτή εξυπηρετεί επί της ουσίας τα σενάρια του Σόιμπλε αλλά και όσων εντός της χώρας επιθυμούν τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και, ει δυνατόν, την ανατροπή της κυβέρνησης της Αριστεράς. Παράλληλα, δίνει χείρα βοηθείας στην εγχώρια Δεξιά, που προσπαθεί να ανακάμψει και να ανασυνταχθεί. Αποτελεί, δε, η επιλογή του αυτή συνέχεια της αντίστοιχης που είχε κάνει το 1991 με την αποχώρησή του από το ΚΚΕ. Την ίδια στιγμή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκμεταλλευόμενη το ζήτημα της ψήφισης του Μνημονίου, έκανε αρχηγική εμφάνιση, μετερχόμενη διαδικαστικά τερτίπια, δημαγωγίες και λαϊκισμούς.

Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα από τη θέση της προέδρου της Βουλής, που της πρόσφερε ο Αλ. Τσίπρας, είχε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το σχέδιο που είχε κατά νου, το οποίο, προφανώς, υπερβαίνει το αξίωμα που κατέχει σήμερα. Το αποκορύφωμα ήταν η ομιλία της στη συζήτηση στη Βουλή για το Μνημόνιο, όπου επιδόθηκε σε μια επιχείρηση αμφισβήτησης και αποδόμησης του κ. Τσίπρα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα αντιταχθεί στην πολιτική της κυβέρνησης.

Τυπολατρία

Της απόφασης της Βουλής για το νέο Μνημόνιο είχε προηγηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων, όπου η κ. Κωνσταντοπούλου κινήθηκε με την ίδια τυπολατρία που είχε και όλες τις προηγούμενες φορές και καθυστέρησε όσο περισσότερο γινόταν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εξαντλώντας την υπομονή και την ανοχή των βουλευτών και προκαλώντας αλγεινή εντύπωση στους πολίτες. Τελικά, τέθηκαν σε ψηφοφορία δύο προτάσεις.

Η μία ήταν του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη, για άμεση σύγκληση της Ολομέλειας, με την προοπτική η συζήτηση να ολοκληρωθεί περί τις 3 το πρωί της Παρασκευής. Και η άλλη της κ. Κωνσταντοπούλου, που πρότεινε η συζήτηση να ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Παρασκευής και να διαρκέσει 10 ώρες, με το επιχείρημα ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι για την επίσπευση των διαδικασιών. Η πρόταση του κ. Φίλη συγκέντρωσε ψήφους 10 βουλευτών, της προέδρου της Βουλής 8, ενώ 2 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Επικαλούμενη τον Κανονισμό Λειτουργίας της Βουλής για τις περιπτώσεις αυτές, η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι για να εγκριθεί μια πρόταση πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 11 ψήφους.

Διέξοδο στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος, ο οποίος στην επαναληπτική ψηφοφορία μετέβαλε τη στάση του και τάχθηκε υπέρ της πρότασης του κ. Φίλη. Η πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν η συζήτηση να ξεκινήσει στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα. Άρχισε τελικά, με 30 λεπτά καθυστέρηση, στις 2 η ώρα.

Απογοήτευση

Το λιγότερο απογοητευτική ήταν η εικόνα που παρουσίασε το Κοινοβούλιο όλες αυτές τις ημέρες. Και σε αυτό συνέβαλαν τόσο η κ. Κωνσταντοπούλου, που μετήλθε κάθε μέσο και κάθε πρόβλεψη του Κανονισμού προκειμένου να καθυστερήσει την ψήφιση της συμφωνίας, όσο και οι αντεγκλήσεις και οι τακτικισμοί υπουργών και βουλευτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν στόχο είτε να συσκοτίσουν βασικές πτυχές της συμφωνίας (οι μεν) είτε να δημιουργήσουν εντυπώσεις (οι δε). Δεδομένου ότι αντικείμενο συζήτησης και ψήφισης ήταν ένα νέο Μνημόνιο, η όλη κατάσταση προκάλεσε τη δυσφορία, αν όχι την οργή των πολιτών, που θα υποστούν τις συνέπειες των νέων επώδυνων μέτρων.

***

* Περισσότερο πιθανή από ποτέ η άμεση προσφυγή στις κάλπες εντός του Σεπτεμβρίου (13 ή 20 οι πιθανές ημερομηνίες), αν και στο Μαξίμου θα προτιμούσαν οι εκλογές να πραγματοποιηθούν προς το τέλος του Νοέμβρη. Τότε θα υπάρχει εξέλιξη στο θέμα -της ελάφρυνσης- του χρέους, ενώ θα έχει δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να σταθεροποιηθεί η οικονομία (χρηματοδότηση τραπεζών) και να αναπνεύσει η αγορά, που είδε τον τζίρο να μειώνεται από 40% έως 70% (!) σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή που μίλησε στο «ΠΑΡΟΝ». Να σημειωθεί ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει ανεξαρτήτως αποτελέσματος το έργο της, ώστε να ολοκληρώσει το σύνολο των προαπαιτούμενων και ότι θα προσφύγει στις κάλπες μόνο όταν θα έχει διαμορφωθεί μια ασφαλής κατάσταση για τη χώρα.

***

Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο Τσίπρας

Ξεκαθαρίζει το τοπίο και δρομολογεί εξελίξεις ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς μετά και τη νέα πολυάριθμη διαφοροποίηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για τη συμφωνία εντείνεται η αβεβαιότητα και η ρευστότητα για την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μετά τις 20 Αυγούστου και αφού θα έχει κλείσει οριστικά το θέμα της συμφωνίας με τους εταίρους και θα έχει εκταμιευθεί η δόση.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Τσίπρας θέλει να φέρει προ των ευθυνών τους τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τους λοιπούς διαφωνούντες, καθώς θα χρεωθούν την ανατροπή μέσα στη Βουλή της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Παράλληλα, δημιουργεί δίλημμα και στην αντιπολίτευση, καθώς υπάρχουν μπροστά δύσκολοι σταθμοί σε σχέση με τις υποχρεώσεις της χώρας, όπως η πρώτη αξιολόγηση τον Οκτώβριο αλλά και η έναρξη της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του χρέους. Ο κ. Τσίπρας είχε στα χέρια του την εισήγηση για ψήφο εμπιστοσύνης από την πρώτη ψηφοφορία που έγινε για τη συμφωνία τον Ιούλιο, καθώς είχε διαμορφωθεί η εκτίμηση ότι ο Π. Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα τράβαγαν τα πράγματα στα άκρα. Η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα προηγηθεί του έκτακτου συνεδρίου, όπου θα δοθεί η μεγάλη μάχη για την προσαρμογή του κόμματος στις σύγχρονες ανάγκες και στην κοινωνική του βάση.

Πάντως, από την ψηφοφορία για την επικύρωση του νέου Μνημονίου η κυβερνητική πλειοψηφία βγήκε ξανά τραυματισμένη, με το ρήγμα να μη γεφυρώνεται πλέον. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά βαριές απώλειες, με 43 βουλευτές να διαφοροποιούνται (32 «όχι» και 11 «παρών»), ενώ απουσίαζε ο Γ. Ακριώτης. Στις εκπλήξεις, το «παρών» από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλο. Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιουλίου είχαν καταγραφεί 39 διαφοροποιήσεις, ενώ στις 23 Ιουλίου ο αριθμός έγινε 36 και 5. Αίσθηση προκάλεσε το ότι ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να αποχωρήσει αμέσως από την Ολομέλεια, ψήφισε μαζί με τους βουλευτές που προηγήθηκαν στην ψηφοφορία προκειμένου να μη χάσουν τα μέσα μεταφοράς (αεροπλάνο, τρένο) για την επιστροφή στις περιφέρειές τους.

Όχι ψήφισαν οι: Λαφαζάνης, Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Ουζουνίδου, Βαλαβάνη, Στρατούλης, Ήσυχος, Κοδέλας, Ζαχαριάς, Σωτηρίου, Χατζηλάμπρου, Κώτσιας, Λαπαβίτσας, Σταθάς, Χαραλαμπίδου, Γαϊτάνη, Σκούμας, Ιωαννίδης, Τσανάκα, Δελημήτρος, Ζερδελής, Διαμαντόπουλος, Σαμοΐλης, Μακρή, Αμμανατίδου, Ζάννας, Κριτσωτάκης, Λεουτσάκος Πετράκος, Κυριακάκης, Ψαρρέα και Κυρίτση.

Παρών οι: Μητρόπουλος, Μιχαλάκης, Τζήκα, Κατριβάνου, Καραγιαννίδης, Λέβα, Δερμιτζάκης, Κουρεμπές, Κανελλοπούλου, Διώτη και Καββαδία.


Σχολιάστε εδώ