ΚΑΤΩ… στον Πειραιά

Η εικόνα αυτή σημαίνει ότι ο πολύς κόσμος δεν πήγε διακοπές. Έμεινε εντός των τειχών. Και δεν μιλάμε βέβαια για τις λαϊκές γειτονιές (Κοκκινιά, Καραβά, Καμίνια, Σούδα κ.λπ.), οι κάτοικοι των οποίων έμαθαν ότι υπάρχουν και οι διακοπές… από την τηλεόραση, αλλά για τις αναβαθμισμένες περιοχές, (Κέντρο, Καλλίπολη, Ν. Φάληρο), που φέτος πολλοί κάτοικοί τους δεν πήγαν και δεν θα πάνε διακοπές. Και όσοι πήγαν, πήγαν για 5-6 μέρες μόνο, όταν πριν από 2-3 χρόνια οι διακοπές τους δεν κρατούσαν λιγότερο από 15 μέρες… Η κρίση έχει «χτυπήσει» τους πάντες. Να σημειώσουμε, δε, πως απ’ όσους έφυγαν ελάχιστοι πήγαν να μείνουν σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι περισσότεροι πήγαν σε σπίτια φίλων ή συγγενών και κάποιοι πήγαν στα χωριά τους, δήθεν για να δουν τους δικούς τους, αλλά η αλήθεια είναι πως πήγαν για να γυρίσουν… φορτωμένοι! Είτε με έναν τενεκέ λάδι, είτε με ελιές, είτε με 1-2 κοτόπουλα ή κανένα κουνέλι, τραχανά, τυρί, ό,τι τέλος πάντων παράγει η ιδιαίτερη πατρίδα του καθενός! Στο μεταξύ η ανεργία παραμένει στα ύψη. Όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα αντί για μισθό παίρνουν ένα… χαρτζιλίκι ως έναντι, οι συνταξιούχοι δεν έχουν μαντήλι να κλάψουν και η ψυχολογία όλων βρίσκεται στα… Τάρταρα.

* Τα νησιά του Σαρωνικού, εκτός από την Ύδρα και τις Σπέτσες, που έχουν κάποια κίνηση τις καθημερινές, γεμίζουν μόνο τα Σαββατοκύριακα. Από Παρασκευή μέχρι Κυριακή δεν υπάρχει ούτε… ταράτσα ελεύθερη. Τις υπόλοιπες μέρες λες και πέφτει… ατομική βόμβα! Δεν κινείται τίποτα. Με 3-4 Σαββατοκύριακα όμως είναι δυνατόν να βγάλουν όλη τη χρονιά οι ντόπιοι τουριστικοί επιχειρηματίες; Όπως μας έλεγαν κάποιοι, φέτος οι εισπράξεις δεν φθάνουν για να καλύψουν ούτε… τον ΕΝΦΙΑ της χρονιάς!

* Από το 2008 έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αγοράς και εγκατάστασης στο Νοσοκομείο «Μεταξά» ενός απόλυτα εξειδικευμένου μηχανήματος, το οποίο μπορεί και ανιχνεύει την προοπτική καρκίνου! Είναι το μοναδικό μηχάνημα αυτής της δυνατότητας που βρίσκεται σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας! Το μηχάνημα αγοράστηκε και ύστερα από άοκνες προσπάθειες του διοικητή του νοσοκομείου Νίκου Βλαχάκου βρίσκεται στη διάθεση των ασθενών. Όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει, γιατί το υπουργείο Υγείας δεν έχει κονδύλι για την αγορά του φαρμάκου που είναι απαραίτητο για να γίνει η εξέταση. Η τιμή του φαρμάκου για κάθε εξέταση είναι 250 ευρώ. Ο διοικητής έχει έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο και αναζητείται λύση. Επειδή και ο υπουργός το έχει πάρει… ζεστά, πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα.

* Μια και μιλάμε όμως για το «Μεταξά», να αναφέρουμε ότι παρά τη φοβερή έλλειψη γιατρών που έχει (σ.σ.: Από 12 ογκολόγους που προβλέπουν οι οργανικές θέσεις έχουν απομείνει μόλις 5), μόνο τον περασμένο μήνα στον Ογκολογικό Τομέα εξετάσθηκαν 3.000 ασθενείς με προγραμματισμένα ραντεβού! Ενώ το 2014, παρ’ όλο που ο προϋπολογισμός του μειώθηκε κατά 10%, παρείχε νοσηλεία σε 1.050 ασθενείς περισσότερους από το 2013! Για να κλείσει όμως κάποιος ραντεβού για ακτινοθεραπεία θα πρέπει να περιμένει από 1,5 μέχρι 2,5 μήνες το πολύ, ενώ τα ραντεβού με τους γιατρούς προγραμματίζονται για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών. Όταν γύρω στον Οκτώβρη εγκατασταθεί ο γραμμικός επιταχυντής, οι εξετάσεις θα γίνονται σε πολύ πιο σύντομο χρόνο, γιατί το μηχάνημα αυτό έχει τη δυνατότητα να κάνει 3.500 εξετάσεις τον μήνα!

* Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΛΠ κ. Κούβαρη και τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη είχε την περασμένη Δευτέρα ο δήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης. Θέμα, οι διεκδικήσεις του δήμου από τον ΟΛΠ. Ο δήμαρχος έθεσε στον πρόεδρο του ΟΛΠ τους χώρους που θέλει ο δήμος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο Αρμός, η προβλήτα των 6 στρεμμάτων στην άκρη του λιμανιού, οι χερσαίοι χώροι, όπως το κέντρο υγείας, η λεωφόρος Δημοκρατίας κ.λπ. Το οξύμωρο είναι πως στους χώρους του ΟΛΠ συγκαταλέγονται ακίνητα που βρίσκονται μέσα στην πόλη, όπως το κέντρο υγείας! Επίσης, η λεωφόρος Δημοκρατίας, που συνδέει τον Πειραιά με το Πέραμα και συγκεκριμένα με το πορθμείο, που κατέχει από πλευράς κίνησης τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, ανήκει στη χερσαία ζώνη του ΟΛΠ. Δηλαδή σε περίπτωση που πωληθεί ή παραχωρηθεί ο ΟΛΠ, ο επενδυτής θα μπορεί να ζητήσει… διόδια για τη λεωφόρο Δημοκρατίας! Γι’ αυτό τα συγκεκριμένα θέματα πρέπει να ξεκαθαριστούν άμεσα. Ο πρόεδρος του ΟΛΠ δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει την περίπτωση και θα αντιμετωπισθούν συνολικά οι απαιτήσεις των δήμων. Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της ανάπτυξης της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, για το οποίο τονίσθηκε ότι θα γίνει διαβούλευση στις 25 Αυγούστου, με τη συμμετοχή σωματείων, φορέων, δήμων του υπουργείου Ναυτιλίας και του ΤΑΙΠΕΔ.

* Σε διακοπές είναι οι περισσότεροι δήμαρχοι της περιοχής του Πειραιά. Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης βρίσκεται στην Αντίπαρο, του Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκος κάπου στον Σαρωνικό, χωρίς φυσικά να ξεχνά και την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μάνη, που θα την επισκεφθεί οσονούπω και ο Γ. Ιωακειμίδης του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη που αναχώρησε προς… άγνωστη κατεύθυνση για μια εβδομάδα. Μόνο ο Γ. Λαγουδάκης του Περάματος και η Στ. Κασιμάτης του Κορυδαλλού… ξέμειναν εντός των τειχών.

* Στον αέρα και πάλι η ανάπλαση στον χώρο των Λιπασμάτων, καθώς η τροπολογία που είχε ετοιμάσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ως υπουργός Ανάπτυξης και προέβλεπε τη δημιουργία πάρκου και χώρων αναψυχής στο σημείο, δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή. Ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκος επισκέφθηκε τον νέο υπουργό Π. Σκουρλέτη και τον ενημέρωσε για το θέμα, τονίζοντας ιδιαίτερα τις επιπτώσεις που έχει για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων η επικείμενη λειτουργία των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών της OIL ONE. Ο Π. Σκουρλέτης είπε ότι ενημερώνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες και τους συνεργάτες του για το θέμα, αλλά μέχρι τις εκλογές δεν θα γίνει τίποτα. Σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο, οι χώροι που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν υπέρ των κατοίκων είναι εκείνοι που κατέχει ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας και ο ΟΛΠ, με την προϋπόθεση ότι στη νέα σύμβαση παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων στον ΟΛΠ δεν θα περιλαμβάνονται οι συγκεκριμένες στα Λιπάσματα.


Σχολιάστε εδώ