Η ελπίδα είναι μια παγίδα για να μην πολεμάς!

// Πώς πήρατε την απόφαση να δουλέψετε στην Κύπρο;

Είχα επιλογές στην Ελλάδα, αλλά στην Κύπρο είμαι σίγουρος ότι θα πληρωθώ και για εμένα αυτό είναι σημαντικό καθώς έχω μια οικογένεια να ζήσω. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ξαναδουλέψει στην Κύπρο -είχα κάνει μόνο ένα μικρό γκεστ-και το θεώρησα πολύ καλή συγκυρία να συνεργαστώ στο σίριαλ που ετοιμάζει η Άννα Ανδριανού, στην οποία έχω μεγάλη εμπιστοσύνη. Έπειτα από τόσους διεφθαρμένους χαρακτήρες που έχω ενσαρκώσει, είναι πηγή χαράς να υποδυθώ τον Μάνο, έναν καλλιτέχνη που αγαπά την κωμωδία, τη μουσική και τους απλούς ρυθμούς ζωής. Ωστόσο ακόμη και ο νέος μου ήρωας, ο Μάνος, που έχει επιλέξει την τέχνη ως τρόπο έκφρασης και μια ήρεμη καθημερινότητα, θα έρθει αντιμέτωπος με τις πράξεις της νεότητάς του, όταν απερίσκεπτα είχε αποφασίσει να ενδώσει σε μια πρόκληση, που είχε σχέση με μια εγκυμοσύνη.

// Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σεζόν που θα μας έρθει όσον αφορά τα καλλιτεχνικά δρώμενα;

«Μαύρη» για την ελληνική μυθοπλασία καθώς τα κανάλια έχουν παγώσει το ψυχαγωγικό τους πρόγραμμα, τη στιγμή που ο Έλληνας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχει ανάγκη την αξία της τέχνης για να ξεπεράσει την κρίση. Ωστόσο, θεατρικά, πιστεύω ότι μέσα σε δύσκολες περιόδους, όπως, π.χ., η Κατοχή, η επιθεώρηση μεγαλούργησε, κατά τη διάρκεια της χούντας η μουσική ήταν σημείο αναφοράς.

// Πώς φτάσαμε στο σημείο να ζούμε με τον φόβο μιας άτακτης χρεοκοπίας;

Δυστυχώς, για όλους τους Έλληνες έχει έρθει η ώρα να πληρώσουμε τις κακές επιλογές μας. Βέβαια η ευθύνη δεν είναι απόλυτα δική μας. Διότι εμείς τόσα χρόνια ψηφίζουμε κάποιους ανθρώπους για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Δεν έχουμε το ίδιο μερίδιο ευθύνης. Οι πολιτικοί μας έπρεπε να φροντίσουν για να μη φτάσουμε στο χείλος της καταστροφής. Και θα έπρεπε να ξέρουν πού έβαζαν την υπογραφή τους τόσα χρόνια, να διάβαζαν τις συνθήκες, ώστε να μην έκλειναν βασικά εργοστάσια που κρατάνε μια χώρα σε αυτάρκεια. Αν είχαμε επάρκεια σε αγαθά, δεν θα μας απειλούσε κανένας ότι θα μας βγάλει εκτός ευρώ, ότι θα πάμε στο εθνικό μας νόμισμα και θα πεινάσουμε.

// Την πιστεύετε αυτήν την Ευρώπη; Θα μας σώσει; Θα μας κάνει αποικία της;

Οι σχέσεις μας με την Ευρώπη έχουν πλέον διαταραχθεί. Υπάρχει ανάμεσά μας έλλειψη εμπιστοσύνης και επικρατεί μια τεράστια αμφιβολία για το κοινό μας μέλλον. Όσο περισσότερα ζητά κάθε φορά η ΕΕ τόσο μεγαλώνει η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το μέρος τους. Προσωπικά δεν τους εμπιστεύομαι.

// Ποια είναι τα σχέδια της Γερμανίας;

Δεν τα ξέρω. Απλά η Ιστορία έχει δείξει ότι είναι ένας λαός με τάσεις επεκτατικές. Πιστέψτε με, όλα αυτά τα έξι χρόνια του Μνημονίου νιώθω τα γερμανικά τανκς στους δρόμους. Τις ερπύστριες. Ακούμε συνέχεια τη γερμανική γλώσσα στην τηλεόραση και βομβαρδιζόμαστε από γερμανικά ονόματα, Μέρκελ, Σόιμπλε. Νιώθω σαν να είμαστε στην Κατοχή. Ζούμε μια άλλη μορφή πολέμου. Έχω την πεποίθηση ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν απλώς να μας φτωχοποιήσουν, αλλά να μας εξοντώσουν. Θέλουν να μας πεθάνουν; Θέλουν να μειώσουν τον πληθυσμό μας; Πραγματικά, με τα νέα μέτρα που διαβάζουμε ότι θέλουν να πάρουν, ποιος είναι ο σκοπός τους; Πληροφορούμαι από φίλο μου γιατρό στην Ελλάδα ότι πολλά δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν πρώτες ύλες ώστε να φτιάξουν φαγητό για τους ασθενείς.

// Είστε αισιόδοξος;

Θέλω να είμαι αισιόδοξος, αλλά και η ελπίδα είναι μια παγίδα για να μην πολεμάς. Όταν θα παίρνουν την πρώτη κατοικία των Ελλήνων οι τράπεζες, επειδή δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια, θα ζήσουμε το πραγματικό δράμα. Τότε πρέπει να γίνουμε όλοι μια γροθιά και να πετάξουμε έξω όλους τους ξένους εισβολείς από τη χώρα. Ελπίζω όμως να μην πραγματοποιηθεί αυτό το σχέδιο.

// Η ζωή είναι μόνο αριθμοί και οικονομία;

Είναι καλοκαιράκι, ας κάνουμε διακοπές. Ας διακόψουμε από όλους και όλα. Ας αφήσουμε να αγωνιούν και να αγχώνονται οι αρμόδιοι για τα οικονομικά της χώρας. Εμείς δεν γνωρίζουμε τα δεδομένα. Και δεν ξέρουμε και την αλήθεια. Δεν είμαστε πολιτικοί. Εμείς είμαστε άνθρωποι σε μια κοινωνία που οφείλει να αγωνίζεται ομαδικά, αλλά ο καθένας μας έχει και το προσωπικό του ταξίδι σ’ αυτή τη ζωή, αυτό της ύπαρξης.

// Ποιο είναι το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης;

Η ζωή είναι και χαρά και πνεύμα και έρωτας και πίστη και μια βαθύτερη αναζήτηση. Και όλα αυτά μπορούμε να τα απολαύσουμε και να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι ξοδεύοντας ελάχιστα χρήματα. Το να ψάχνω το νόημα της ζωής, που για μένα προσωπικά είναι η αγάπη, θα το κάνω είτε μείνουμε στην ΕΕ είτε φύγουμε. Είτε με ευρώ είτε με δραχμή, για μένα η ζωή είναι δώρο από τον Θεό και η υγεία η μεγαλύτερη αξία.

// Δεκαπενταύγουστος. Το Πάσχα του καλοκαιριού. Η γιορτή της Παναγιάς μας. Τι εύχεστε για τον λαό μας;

Εγώ το μόνο μπορώ να ευχηθώ είναι να αγαπήσουμε όλοι μας, πολιτικοί και λαός, πιο πολύ τη χώρα μας. Θα το ξεπεράσουμε και αυτό αρκεί να έχουμε όρεξη για δουλειά και να είμαστε αισιόδοξοι. Από την πλευρά μας, οι καλλιτέχνες θα πρέπει να τροφοδοτούμε αυτές τις κρίσιμες στιγμές τον κόσμο με περισσότερη χαρά και να κάνουμε καλά τη δουλειά μας και οι πολιτικοί μας να κάνουν επιτέλους καλά τη δική τους. Ας τους εμπιστευθούμε.


Σχολιάστε εδώ