Ενωμένοι, αλλά με διαφωνίες στη ΝΔ

Το κλίμα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (που προηγήθηκε της ψηφοφορίας) ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο, με τους περισσότερους, ακόμη και από αυτούς που τάχθηκαν εξαρχής υπέρ, να εκφράζουν τον προβληματισμό και τις ανησυχίες τους. Η συζήτηση κράτησε πάνω από οκτώ ώρες, μέχρι να βγει η τελική ανακοίνωση που επιβεβαίωνε την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει τη συμφωνία στηρίζοντας έτσι «την ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία της χώρας». Με την αντιδιαστολή ότι σε καμιά περίπτωση «δεν υιοθετεί τα πολύ επώδυνα μέτρα που φέρνει η συγκυβέρνηση» και με τη δέσμευση ότι «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βελτιώσει και να θεραπεύσει τις αδικίες σε βάρος μιας σειράς κοινωνικών ομάδων». Η τελευταία αυτή επισήμανση κρίθηκε αναγκαία αφενός για να ικανοποιηθούν οι βουλευτές που είχαν ενστάσεις και αφετέρου για να σταλεί ένα μήνυμα προς τους πολίτες. Στη βάση ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει μια κακή συμφωνία προκειμένου να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν συμφωνεί με τα μέτρα που τη συνοδεύουν και στην πορεία θα προσπαθήσει να αμβλύνει τις επιπτώσεις τους.

Στην εισήγησή του ο κ. Μεϊμαράκης άσκησε σκληρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης που οδήγησαν σε μια επώδυνη, καταστροφική συμφωνία. Έκανε λόγο για παλινωδίες και ερασιτεχνισμούς που κατέληξαν σε μια άνευ όρων συνθηκολόγηση με τους δανειστές. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αναγκασμένη να την ψηφίσει προκειμένου να αποτραπούν δραματικές συνέπειες, θέτοντας ουσιαστικά προς τους βουλευτές το δίλημμα «Μνημόνιο ή χάος;». Σημείωσε ότι η στάση που θα τηρήσει το κόμμα στην ψηφοφορία θα είναι συλλογική απόφαση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι όσοι αποκλίνουν από αυτήν θα υποστούν τις προβλεπόμενες από το καταστατικό κυρώσεις. Στις τοποθετήσεις των βουλευτών διαπιστώθηκε μια… πανσπερμία απόψεων: Ορισμένοι πρότειναν ως λύση την αποχή από την ψηφοφορία, άλλοι να ισχύσει η ψήφος κατά συνείδηση και κάποιοι τρίτοι η στάση των βουλευτών να είναι «ναι επί της αρχής», με δικαίωμα διαφοροποίησης στα επιμέρους άρθρα. Μ. Βορίδης, Άδ. Γεωργιάδης ήταν εκείνοι που όλες τις προηγούμενες ημέρες ηγήθηκαν του… κινήματος της αποχής! Με τον πρώτο να υποστηρίζει ότι έτσι διευκολύνεται ο κ. Τσίπρας να ψηφίσει τη συμφωνία με 110 βουλευτές και η ΝΔ να μη φορτωθεί το κόστος ενός ακόμη Μνημονίου. (Σε δεύτερη φάση πρότεινε να πουν «ναι επί της αρχής» και όχι στα προαπαιτούμενα;) Και τον δεύτερο να δηλώνει ότι «καλός ο ευρωπαϊκός δρόμος, αλλά δεν μπορεί η ΝΔ να ψηφίσει μέτρα που απέφευγε μετά βδελυγμίας όταν ήταν κυβέρνηση».

Πίσω από τους Βορίδη και Γεωργιάδη στοιχήθηκαν οι Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Ανδρ. Κατσανιώτης, Κ. Καραγκούνης, Μ. Σαλμάς, κ.ά., ενώ ο Μ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε επιφυλάξεις λέγοντας ότι η παράταξη βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Υπέρ της αποχής ήταν αρχικά και ο Ν. Κακλαμάνης, αλλά στην πορεία μετέβαλε άποψη προκειμένου με τον τρόπο αυτό να στηρίξει τη δύσκολη προσπάθεια του Μεϊμαράκη να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Τρεις τουλάχιστον βουλευτές, οι Αλ. Κοντός, Αθ. Δαβάκης και Στ. Γκίκας, πρότειναν να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ Χρ. Κέλλας, Μ. Αντωνίου, Άννα Καραμανλή και Δ. Κυριαζίδης πρότειναν το κόμμα να ψηφίσει «ναι επί της αρχής» και να διαφοροποιηθεί στα επιμέρους άρθρα.

Ο Μεϊμαράκης εμφανίσθηκε να κατανοεί τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες των βουλευτών, σημείωσε ωστόσο ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι συντεταγμένη σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.


Σχολιάστε εδώ