Δώρο Λαφαζάνη στη Δεξιά και στη Γερμανία

Ο Τσίπρας σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και διεμήνυσε, μέσω διαρροών, πως ο πρώην υπουργός και ηγέτης της Αριστερής Πλατφόρμας ακολουθεί πια ξεχωριστό δρόμο από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση και μάλιστα πριν από το κοινά αποφασισμένο έκτακτο συνέδριο. Η κίνηση του Λαφαζάνη δεν αιφνιδίασε το Μαξίμου, καθώς, όπως λένε, ήταν αποφασισμένη και σχεδιασμένη από καιρό, ωστόσο δημιουργεί πικρίες και απορίες για το «πώς ένα σημαντικό στέλεχος με μεγάλη διαδρομή ανοίγει κερκόπορτα για την ομηρία ή και ανατροπή της κυβέρνησης της Αριστεράς», ενώ τόνιζαν πως «τόσο ο κ. Λαφαζάνης όσο και άλλα στελέχη έχουν ιδεοληψίες και εμμονές». Μάλιστα το Μαξίμου, ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής, σημείωνε πως «επειδή ο Π. Λαφαζάνης δικαιολογεί τη φανερή, πλέον, δραστηριότητά του για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, επικαλούμενος την προσήλωσή του στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και στο αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, θα χρειαστεί να υπενθυμίσουμε ότι η συντεταγμένη επιστροφή στη δραχμή, την οποία θέτει ως κεντρικό πολιτικό του στόχο -δηλαδή Δραχμή με Μνημόνιο- μπορεί να αποτελεί θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι πάντες γνωρίζουν ότι το 62% του ”ΟΧΙ”, δεν ήταν σε καμία περίπτωση εντολή ούτε για έξοδο από το ευρώ ούτε για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα». Ο Λαφαζάνης και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας επιταχύνουν τις διαδικασίες, σε αυτή τη φάση, για τη συγκρότηση ενός «πλατιού πανελλαδικού κινήματος», με δημιουργία επιτροπών αγώνα ανά την Ελλάδα ενάντια στο νέο Μνημόνιο και τη λιτότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει γύρω από αυτές τις επιτροπές, που θα αποτελέσουν πρόπλασμα κόμματος, να συνταχθούν δυνάμεις που κινούνται γύρω από τον Αλέκο Αλαβάνο, κομμουνιστογενείς που τηρούν αποστάσεις από το ΚΚΕ, διάσπαρτες ομάδες και παράγοντες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς κ.ά.

«Ο αγώνας ενάντια στο νέο Μνημόνιο αρχίζει τώρα, με την κινητοποίηση του λαού σε κάθε γωνιά της χώρας. Για να αναπτυχθεί και να νικήσει αυτός ο αγώνας, είναι αναγκαία η άμεση λαϊκή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους κοινωνικούς χώρους.

Καλούμε στην πολιτική και κοινωνική συγκρότηση ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος, με δημιουργία επιτροπών αγώνα ενάντια στο νέο Μνημόνιο, τη λιτότητα και την επιτροπεία της χώρας. Ένα ενωτικό κίνημα που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο αγώνας που οδήγησε στον θρίαμβο του ”Όχι” της 5ης Ιουλίου συνεχίζεται και θα νικήσει», επισημαίνει στο κείμενο – κάλεσμα που υπογράφει ο κ. Λαφαζάνης και 13 ακόμα στελέχη.

Πάντως, δύσκολα θα συνταχθούν γύρω από την κίνηση Λαφαζάνη οι βουλευτές και τα στελέχη που πρόσκεινται σε ΚΟΕ και ΔΕΑ και κράτησαν σκληρή στάση έναντι της κυβέρνησης και του Μνημονίου καταψηφίζοντας τη συμφωνία οι Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Δημήτρης Χατζηλάμπρου, Βασίλης Κυριακάκης, που ανήκουν στην ΚΟΕ, Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα της ΔΕΑ. Πάντως δεν αποκλείεται σε πρώτη φάση, και αν προχωρήσει το εγχείρημα Λαφαζάνη, να υπάρξει μια χαλαρή συνεργασία με την ΚΟΕ και ΔΕΑ.

Ο βασικός πολιτικός κορμός των επιτροπών αγώνα του κ. Λαφαζάνη θα στελεχώνεται σε πρώτη φάση από βουλευτές προσκείμενους στην Αριστερή Πλατφόρμα που καταψήφισαν τα μέτρα στις δύο πρώτες ψηφοφορίες και δήλωναν ότι διαφωνούν με το νέο Μνημόνιο και θα το καταψηφίσουν, όπως οι: Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Γιάννης Σταθάς, Θωμάς Κώτσιας, Θανάσης Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Στέφανος Σαμοΐλης, Ευγενία Ουζουνίδου, Κώστας Δερμιτζάκης, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Στάθης Λεουτσάκος, Ζήσης Ζάννας, Γιάννης Ζερδελής και Κώστας Ζαχαριάς.

Πάντως, ανοιχτό μένει για την ώρα τουλάχιστον πώς θα αντιμετωπίσουν το εγχείρημα Λαφαζάνη και τι σχέσεις θα αναπτύξουν μαζί του μια σειρά από βουλευτές που διαφώνησαν με τα μέτρα και τη συμφωνία, αλλά δεν εντάσσονται σε καμιά εσωκομματική ομάδα, όπως οι: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάνης Βαρουφάκης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Ραχήλ Μακρή, Δανάη Τζήκα και Αλεξάνδρα Τσανάκα.

Εξάλλου, καθοριστικός παράγοντας στις εσωκομματικές εξελίξεις συνιστά και η ομάδα των «53», που ναι μεν έχει συνταχθεί με το προεδρικό μπλοκ, όμως διατηρεί αποστάσεις, ασκεί κριτική και κάποιοι μάλιστα βουλευτές πυροβόλησαν κατά των μέτρων είτε δηλώνοντας «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία -ενώ στη δεύτερη κάποιοι ψήφισαν «ναι»- είτε καταψηφίζοντας στις δύο πρώτες ψηφοφορίες. Μάλιστα, την Πέμπτη το βράδυ και ενώ ήταν σε εξέλιξη η κόντρα Μαξίμου – Λαφαζάνη, 24 στελέχη της που είναι στην Κεντρική Επιτροπή άσκησαν κριτική και ζήτησαν να μην υπάρξει εκλογική διαδικασία αν πρώτα δεν προηγηθεί το συνέδριο του κόμματος. Άγνωστο μένει, για την ώρα, πώς θα πορευτούν σε σχέση με τον Λαφαζάνη βουλευτές που πρόσκεινται στους «53», όπως οι: Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Ηρώ Διώτη, Βασιλική Λέβα και Νίκος Μιχαλάκης.

Στο μεταξύ, για τα καλά στον χορό μπήκε και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που με ανακοίνωσή της ζήτησε την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη καταγγέλλοντας το νέο Μνημόνιο.


Σχολιάστε εδώ