Για αλλού πήγαιναν, αλλού βρέθηκαν

*Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο προάγονται από τον βαθμό του πληρεξούσιου υπουργού Β’ σε πληρεξούσιους υπουργούς Α’ οι Οικονομόπουλος Αλέκος, Κοντολέοντος Ιφιγένεια, Παπαδόπουλος Βασίλειος, Πλεξίδας Νικόλαος, Καραμπαλής Δημήτριος, Αθανασιάδου Κωνσταντίνα, Διαμαντοπούλου Μαρία και Κουτράκου Νίκη – Αικατερίνη.

*Παράταση παραμονής στη Διπλωματική Υπηρεσία μέχρι 31/12/2016 δόθηκε στον Γεώργιο Χατζημιχελάκη, πληρεξούσιο υπουργό Α’, που συμπλήρωσε την 35ετια, όμως δεν είχε συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του.

***

Κι άλλη οπισθοχώρηση…

Επιμένει η κυβέρνηση της Κύπρου ότι δεν έχει υπάρξει αναστολή του ενεργειακού προγράμματος και των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ. Όμως το γεγονός και μόνο ότι το πλωτό γεωτρύπανο «SAIPEM 10000» επέστρεψε στην περιοχή, αλλά αντί να συνεχίσει τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, πραγματοποιεί έρευνες στην αιγυπτιακή πλευρά της ΑΟΖ, λίγα μόλις μίλια μακριά από τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ, μάλλον επιβεβαιώνει την κάτω από το τραπέζι συμφωνία για «αμοιβαία» διακοπή των ερευνών ώστε να συνεχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Απλώς να θυμίσουμε ότι ακόμη και η άτυπη αυτή συμφωνία ουσιαστικά υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι του ψευδοκράτους και αμφισβητεί εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου με τη συναίνεση μάλιστα της ίδιας της κυπριακής κυβέρνησης…

***

*Δικαιολογημένες οι διακοπές, που όλοι χρειάζονται για να γεμίσουν μπαταρίες. Αλλά, όπως φαίνεται, κάποιες μπαταρίες στο υπουργείο Εξωτερικών δεν γεμίζουν με τίποτα. Εδώ και δύο εβδομάδες, η μοναδική δραστηριότητα του ΥΠΕΞ είναι ορισμένες συνεντεύξεις της Σίας Αναγνωστοπούλου και κάποιες συναντήσεις της με πρέσβεις που έχουν ξεμείνει στην Αθήνα.

*Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, πάντως, είδαμε ότι είχε περιοδεία στην… Κρήτη. Μάλλον κομματικού χαρακτήρα, καθώς, εάν δεν το ξέρατε, ο κ. Κοτζιάς ηγείται του ομίλου προβληματισμού «Πράττω», που διαθέτει ένα ακόμη μέλος στην κυβέρνηση, τον υφυπουργό Άμυνας κ. Τόσκα. Εξάλλου το «Πράττω» ήταν η βασική δεξαμενή για τη στελέχωση των θέσεων μετακλητών -ή με σύμβαση- συμβούλων που προσλήφθηκαν στο ΥΠΕΞ.

*Οι ετήσιοι εορτασμοί του Ίλιντεν στην ΠΓΔΜ είχαν και φέτος αρκετή «δόση» Ελλάδας. Στα Σκόπια γιορτάζουν τη διπλή γιορτή, τα 112 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης κατά του οθωμανικού ζυγού και τα 71 χρόνια από την πρώτη σύσκεψη της «Αντιφασιστικής Συνέλευσης της Λαϊκής Απελευθέρωσης της ”Μακεδονίας”» (ASNOM).

Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ, στην ομιλία του, απέδωσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η «Μακεδονία» και τον διχασμό στο εσωτερικό στην παρεμπόδιση της διαδικασίας ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης.

«Τα εμπόδια αυτά επιδεινώνουν την πολιτική κατάσταση και την κατάσταση ασφάλειας στη ”Μακεδονία”. Είναι πλέον η στιγμή η ΕΕ να καθορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να αφήσει το ζήτημα της ονομασίας ως 35ο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις. Είναι καιρός πλέον το ΝΑΤΟ να σεβαστεί την ετυμηγορία του ΔΔΧ και να επιδώσει την πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία…».

*Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, στην ομιλία του στα Σκόπια, ευχήθηκε να ξεπεράσει την κρίση η Ελλάδα, θεωρώντας ότι τότε θα επανέλθει στο επίκεντρο το «διμερές» πρόβλημα της ονομασίας. Ο κ. Γκρούεφσκι μάλιστα έκανε ειδική μνεία στις συνέπειες που έχει η κρίση στην Ελλάδα και στην οικονομία της χώρας του, αν και επέμεινε ότι οι πολιτικές συνέπειες είναι πιο σημαντικές.

*Σε μια αναφορά που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς συνδέεται εμμέσως και με τα ΜΟΕ που συζητά ο κ. Κοτζιάς με τα Σκόπια, ο κ. Γκρούεφσκι στην ίδια ομιλία είχε το θράσος να κάνει και μαθήματα… δεοντολογίας και πολιτικής ορθότητας, λέγοντας ότι «η Ιστορία είναι σημαντική, αλλά δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για το μέλλον και για αυτό πρέπει να την αφήσουμε στους ιστορικούς».

Και τα λέει αυτά ο πολιτικός που επένδυσε στον εξαρχαϊσμό, γεμίζοντας τα Σκόπια με αγάλματα και μνημεία που αφορούν την ιστορία της κανονικής Μακεδονίας.

*Ο σέρβος ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς κατήγγειλε την Πρίστινα ότι παραβιάζει τη συμφωνία των Βρυξελλών και προειδοποίησε ότι και με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ δεν θα επιτρέψει κινήσεις που συμβάλλουν στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Και στην UNESCO, που η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κοσόβου, το Βελιγράδι προειδοποιεί ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την ένταξη του Κοσόβου, αν και είναι κάτι που δεν μπορεί να το επιβάλει, καθώς δεν υπάρχει βέτο.

Πάντως θα τη βρούμε μπροστά μας την κόντρα με το Βελιγράδι, αφού και στον ΟΑΣΕ και σε άλλα διεθνή φόρα η σερβική πλευρά θα συμμαχεί με τα Σκόπια ασκώντας πίεση στην Αθήνα…

*Και σε σχέση με την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Κοτζιά στην Πρίστινα, να υπενθυμίσουμε ότι δεν υπήρξε καμιά αναφορά στη βασική υποχρέωση που έχει αναλάβει το Κόσοβο για τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα που διέπραξε ο UCK. Πιθανόν επειδή μερικοί από τους συνομιλητές του στην κοσοβάρικη ηγεσία ήταν πρωτοπαλίκαρα του UCK.

Με όπλο τους Τσάμηδες

Ο Έντι Ράμα αναδεικνύεται σε μεγάλο πρόβλημα για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Να θυμίσουμε κατ’ αρχάς το θέμα των Τσάμηδων. Ο κ. Ράμα από το 2013 δήλωσε ότι το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό και είχε ζητήσει από την αλβανική κυβέρνηση να το θέσει στην ελληνική πλευρά.

Στο πρόγραμμα της κυβέρνησής του ο κ. Ράμα έχει συμπεριλάβει το θέμα των Τσάμηδων καθώς και τα θέματα των Αλβανών του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ και του Πρεσέβου. Ενέταξε δηλαδή το θέμα των Τσάμηδων στο γενικότερο πλαίσιο του αλβανικού αλυτρωτισμού και μεγαλοϊδεατισμού.

Εθνικιστικοί κύκλοι στα Τίρανα, πάντως, πιέζουν όλο και περισσότερο ώστε να απορρίψει η κυβέρνηση την ανάδειξη του νομικού χαρακτήρα του θέματος των Τσάμηδων, θεωρώντας ότι έτσι απλώς παραπέμπεται η διαφορά σε ατέρμονες διαδικασίες. Η πίεση είναι να τεθεί επίσημα και πάλι προς την Αθήνα και να υπάρξει με σαφή τρόπο αναφορά στην τροποποίηση του συμφώνου φιλίας που έχει προτείνει ο κ. Κοτζιάς στην αλβανική πλευρά…

*Μια ακόμη παρουσία στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Με απόφαση των συναρμοδίων υπουργών αποσπάται στο γραφείο του η διοικητική υπάλληλος από την… ολίγο ταλαιπωρημένη με εμπλοκή σε σκάνδαλα εταιρεία «Θέμις Κατασκευαστική» Αντωνία Δαμίγου, που, όπως είδαμε στο βιογραφικό της, έχει ασχοληθεί στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο με τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ