Βαριά μέτρα αλλά και προσμονή ανάπτυξης…

Ένα από τα θετικά στοιχεία του τρίπτυχου προαπαιτούμενα – δανειακή σύμβαση – Μνημόνιο αποτελεί ότι η οικονομία θα υποστεί ήπια προσαρμογή στα δημοσιονομικά, που αφήνει χώρο στην ανάπτυξη με πιο χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα: -0,25% πρωτογενές έλλειμμα το 2015, +0,50% πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, +1,75% πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, +3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, κάτι το οποίο «γλιτώνει» τη χώρα μας από μέτρα 20 δισ. ευρώ. Με την παρούσα συμφωνία, η χώρα καλύπτει το σύνολο του χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2019 καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ενώ το σύνολο της χρηματοδότησης θα είναι 86 δισ. ευρώ. Ακόμη, μαζί με την εφαρμογή των όντως δύσκολων μέτρων, προβλέπεται εμπροσθοβαρώς το αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Παρά τις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται στο φορολογικό πεδίο, διατηρείται ο νόμος για τις 100 δόσεις, με μικρές αλλαγές που προέκυψαν από την εφαρμογή του.

Στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού έχουν μπει 850.000 οφειλέτες, ενώ παραμένει σε ισχύ ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, χρήση των διατάξεων του οποίου κάνουν περίπου 350.000 πολίτες.

Από εκεί και πέρα, περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων. Ειδικότερα, επιδιώκεται να δημιουργηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την προσέγγιση να είναι ολιστική και να δίνει λύσεις σε ορίζοντα που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη, ώστε να αντιμετωπιστεί εκ βάθρων το ακανθώδες ζήτημα των «κόκκινων δανείων».

Επίσης, στα μέτρα άμεσης εφαρμογής δεν περιλαμβάνεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομίας τόνιζαν πως η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα κρίνει τελικά τι θα γίνει, σημειώνοντας πως στην περίπτωση που το ΣτΕ αποφασίσει υπέρ της προσφυγής των μικρομεσαίων εμπόρων, τότε δεν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας.

Τα θετικά…

Επιπλέον, στη συμφωνία περιλαμβάνεται και μια σειρά πλεονεκτημάτων, όπως:

* Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως τα τέλη του 2015 μέχρι ποσού 25 δισ. Δεν υφίσταται πλέον κανένας κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων

* Επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις.

* ΑΔΜΗΕ και μικρή ΔΕΗ παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.

* Το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας συγκροτείται με τέτοιο τρόπο ώστε τα έσοδα και τα κέρδη από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να επιστρέφουν κατά ποσοστό 50% στην πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη. Αυτό δεν συνέβαινε με το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω του οποίου η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πήγαινε κατά 100% στην αποπληρωμή του χρέους.

* Δωρεάν εξέταση πολιτών στα νοσοκομεία (δεν επανέρχεται το πεντάευρο), επανέρχεται η αργία της Κυριακής στα καταστήματα κ.ά.

* Παραμένει σε ισχύ η διάταξη που προβλέπει την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

* Η συμφωνία δεν προβλέπει υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο και παραίτηση της χώρας από την κρατική ασυλία.


Σχολιάστε εδώ