Από 7 δισ. έως και 18 δισ. θα φθάσουν οι απώλειες του ΑΕΠ το 2015!

Ο απολογισμός των capital controls είναι δραματικός για όλους τους τομείς της Αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Οι συνολικές απώλειες για τις εμπορικές επιχειρήσεις του εισαγωγικού, του εξαγωγικού, του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου το πρώτο δεκαήμερο του «bank holiday» των τριών εβδομάδων ανήλθαν στο 40%, το δεύτερο στο 30% και στη συνέχεια με τα capital controls κυμαίνονται άνω του 20%. Η μείωση του τζίρου, μεσοσταθμικά, κυμαίνεται μεταξύ 30% και 35%, ενώ από αγορά σε αγορά και από περιοχή σε περιοχή μπορεί να ξεπερνά και το 70%.

Στο λιανικό εμπόριο, εκτός καυσίμων και τροφίμων, οι πωλήσεις καταποντίστηκαν περίπου κατά 900 εκατ. ευρώ από τα τέλη Ιουνίου έως τα τέλη Ιουλίου και μέχρι σήμερα οι απώλειες ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Στα σούπερ μάρκετ η μείωση του κύκλου εργασιών προσέγγισε το 5% με 10%, ενώ στη βιομηχανία η ελάττωση του τζίρου είχε ευρεία διακύμανση και εξακολουθεί να είναι της τάξεως του 40% – 80%, με συνολικές απώλειες κατ’ εκτίμηση 1,6 δισ. ευρώ.

Στις εξαγωγές η συνολική πτώση υπολογίζεται στο 10% – 12%, ενώ τα αποτελέσματα για τον Ιούλιο του 2015 θα διαμορφωθούν περίπου στο 1,85 δισ. ευρώ έναντι αρχικών προσδοκιών ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Στις εισαγωγές οι μέχρι στιγμής απώλειες εκτιμώνται σε 1,5 – 2 δισ. ευρώ και αποτυπώνονται στις ελλείψεις πρώτων υλών, χημικών, ζωοτροφών, λιπασμάτων, ελαστικών, ανταλλακτικών ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού για πλοία – ξενοδοχεία – νοσοκομεία, ηλεκτρικών συσκευών κ.ά. Να σημειωθεί ότι τα εγκλωβισμένα κοντέινερ στα λιμάνια και στα σύνορα της χώρας κυμάνθηκαν, μετά το πρώτο εικοσαήμερο του Ιουλίου, περίπου στα 4.500. Οι απώλειες του ΑΕΠ, με προβλέψεις για συρρίκνωση στο β’ εξάμηνο (Ιούλιος – Δεκέμβριος 2015), κυμαίνονται από 1 έως 3 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση, με τις σωρευτικές ετήσιες απώλειες το 2015 να ανέρχονται στα 7 δισ. ευρώ, που μπορεί να εκτοξευτούν ακόμα και στα 18 δισ. ευρώ.

Η συρρίκνωση της κατανάλωσης -με την αναμενόμενη εξαίρεση κατά τις πρώτες δέκα ημέρες του Ιουλίου στα τρόφιμα και στα καύσιμα- κινείται μεταξύ 50% και 80%, ενώ το ποσοστό της ανεργίας υπολογίζεται να αυξηθεί στα επίπεδα του 30% το τελευταίο τετράμηνο του 2015.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, με βάση όλα τα παραπάνω, τονίζει ότι «μέσα σε ενάμιση μήνα κινδυνεύουν να χαθούν επαγγελματικές συνεργασίες ετών, μεταξύ ελληνικών φερέγγυων επιχειρήσεων με οίκους του εξωτερικού, εάν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο η ομαλότητα των συναλλαγών». Και επισημαίνει ότι «αυτήν τη στιγμή το ζητούμενο είναι να μην επιτρέψουμε να εξελιχθεί η κατάσταση το ίδιο αρνητικά όπως προδιαγράφεται σήμερα και να διασώσουμε τα “υγιή κύτταρα” της ελληνικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία η υπογραφή της συμφωνίας, αν και οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι της είναι βέβαιο ότι δεν θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή μας, δεδομένου ότι συμπεριλαμβάνεται ένα πολύ βαρύ πακέτο προαπαιτούμενων και νέων μέτρων, όπως και η αποφυγή των μη απαραίτητων για την οικονομία της χώρας πρόωρων εκλογών».

***

Λεφτά για αυτοκίνητα υπάρχουν!

Άλλοι συνωστίζονται στα συσσίτια για ένα πιάτο φαγητό για την οικογένειά τους, άλλοι δεν έχουν μήνες τώρα μεροκάματο, άλλοι βάζουν λουκέτο στην επιχείρησή τους, άλλοι δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, και την ίδια στιγμή κάποιοι όχι μόνο δεν έχουν πρόβλημα αλλά αγοράζουν και καινούργιο αυτοκίνητο…

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 74.603 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 63.026 την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Ήτοι, φέτος αγοράστηκαν 11.577 περισσότερα αυτοκίνητα, αύξηση 18,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση ήταν μεγαλύτερη (28,1%) το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013.

Κάτω η βιομηχανική παραγωγή

Αντίθετα, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Ιούνιο του 2015 παρουσίασε μείωση κατά 4,5% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2014, έναντι μείωσης 5,2% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2014 με το 2013.


Σχολιάστε εδώ