Αγριεύει η κόντρα ΔΝΤ – Γερμανίας για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Η έκθεση βιωσιμότητας χρέους, που επρόκειτο να συζητηθεί στο Eurogroup, είχε τις υπογραφές μόνο των ευρωπαϊκών «θεσμών» και όχι του ΔΝΤ, το οποίο, ως γνωστόν, έχει δημοσιοποιήσει δικές του εκθέσεις, όπου συστήνει ακόμη και λύσεις, τις οποίες οι ευρωπαίοι δανειστές δεν είναι έτοιμοι να επιλέξουν, όπως το «κούρεμα» χρέους.

Οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» εκφράζουν στην έκθεσή τους σοβαρές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς στο βασικό σενάριό τους προβλέπεται να εκτιναχθεί στο 201% του ΑΕΠ το 2016 και θα χρειασθεί να φθάσουμε στο 2030 για να υποχωρήσει στο 122% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στον στόχο που είχε τεθεί αρχικά για το 2020. Το κρίσιμο έτος 2022, που είχε τεθεί στόχος να πέσει το χρέος κάτω από το 110%, αυτό θα βρίσκεται, σύμφωνα με την ανάλυση, στο 148,2%, δηλαδή σχεδόν 40 μονάδες του ΑΕΠ πάνω από τον στόχο!

Παρά ταύτα, οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» λένε ότι αυτή η κατάσταση υπερχρέωσης που… βγάζει μάτια δεν χρειάζεται δραστικά μέτρα («κούρεμα») για να αντιμετωπισθεί, αλλά μπορεί να βρεθεί λύση μόνο με την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και την αύξηση της περιόδου χάριτος σε αυτά τα δάνεια, που σήμερα είναι 10 έτη και έχει συζητηθεί από το ΔΝΤ ότι θα μπορούσε ακόμη και να τριπλασιασθεί.

Το γεγονός ότι το Ταμείο δεν προσυπογράφει την έκθεση των ευρωπαϊκών «θεσμών» επισημοποιεί τη σοβαρή διάσταση απόψεων της Γερμανίας με την Ουάσινγκτον.

Το Ταμείο προτίθεται να διενεργήσει τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας χρέους και να λάβει αποφάσεις για το αν θα μετάσχει στο νέο πρόγραμμα πολύ αργότερα, όταν θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος.

Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φοβούνται ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει «κούρεμα» του χρέους, την ώρα που ήδη οι ευρωπαίοι δανειστές θα έχουν «μπει στον χορό» του νέου προγράμματος για την Ελλάδα και θα είναι πολύ δύσκολο πια να κάνουν πίσω, επειδή θα αρνηθούν τις προτάσεις του Ταμείου.


Σχολιάστε εδώ