Φώφη: Ελάτε πίσω…

Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο και με την προσοχή στραμμένη στο κλείσιμο της συμφωνίας και την ψηφοφορία στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ αρχίζει να ξεδιπλώνει μια σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες, με πρώτη τη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπό τη Φώφη Γεννηματά στις 19 Αυγούστου για να αποτιμήσουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Το διάστημα 20-25 Αυγούστου, και αφού έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Φώφη Γεννηματά ξεκινά έναν κύκλο εξορμήσεων και περιοδειών στην περιφέρεια, όπου θα θέτει ψηλά στην ατζέντα τρία μείζονα για το ΠΑΣΟΚ ζητήματα:

– Το θέμα των αγροτών και της αγροτικής πολιτικής.

– Τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, που θεωρούνται κρίσιμος παράγοντας για τη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας.

– Την ιδιωτική οικονομία, με έμφαση στους νέους επιχειρηματίες και τους νέους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Πάντως, στις άμεσες προτεραιότητες της κ. Γεννηματά είναι η επανάκαμψη στο ΠΑΣΟΚ στελεχών που είτε αδρανοποιήθηκαν, είτε αποχώρησαν, είτε διαφώνησαν πολιτικά και επιχείρησαν να βρουν πολιτική κάλυψη σε άλλους χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η ίδια η κ. Γεννηματά όσο και οι στενοί συνεργάτες της έχουν ήδη έλθει σε επαφή με αρκετά στελέχη που για διάφορους λόγους αποχώρησαν ή αδρανοποιήθηκαν. Έτσι, στο πλαίσιο πάντα της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση και επανασυσπείρωση του κόμματος (αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κ. Γεννηματά), αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα αρχίσουν να ανακοινώνονται, κατά κύματα, ονόματα στελεχών που επανέρχονται στο κόμμα.

Πάντως, τις ίδιες ώρες, όπως έγραφε και την περασμένη βδομάδα το «Π», εντείνεται ο προβληματισμός σε αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το πώς θα κινηθεί πλέον ο κ. Βενιζέλος, που φαίνεται να ακολουθεί με πολύ προσεκτικό τρόπο τη δική του διακριτή πορεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρκετών στελεχών, ο κ. Βενιζέλος δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να ηγηθεί ενός ευρύτερου σχήματος, ενός συνασπισμού προσωπικοτήτων, ομάδων και κομμάτων μέσω της φόρμουλας ενός ευρωπαϊκού σχηματισμού, που θα «αντιπαρατεθεί με τον λαϊκισμό της Αριστεράς και του Αλ. Τσίπρα».

Ήδη, όπως έγραφε από την περασμένη Κυριακή το «Π», ο κ. Βενιζέλος με πολύ προσεκτικό τρόπο κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μάλιστα κάποια έμπειρα στελέχη υπενθυμίζουν με νόημα πως το ευρύτερο σχήμα με το οποίο κατέβηκε το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, η περιβόητη ΕΛΙΑ, είναι κατοχυρωμένο με το καταστατικό του στον Άρειο Πάγο και με επικεφαλής τον Ευ. Βενιζέλο.

Στο μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να σταθεροποιηθεί στο ρευστό πολιτικό σκηνικό, ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση και πρωτίστως σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Σε ό,τι αφορά, δε, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι δεν είναι μονόδρομος η προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο και επισημαίνει πως η έντονη και συνεχής εκλογολογία δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει, αλλά ταυτόχρονα και δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τους έξι μήνες που έχασε άσκοπα, αλλά και για δυσμενείς επιπτώσεις που επέφεραν στην οικονομία η τραπεζική αργία και τα capital controls.


Σχολιάστε εδώ