Στο ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν στη ΝΔ!

Στην περίπτωση αυτή ο κ. Μεϊμαράκης θα πιστωθεί το θετικό αποτέλεσμα και, αναβαπτισμένος από τη λαϊκή εντολή, θα διεκδικήσει με μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος στις εσωκομματικές εκλογές που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν την άνοιξη του 2016.

Ωστόσο, αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τη Νέα Δημοκρατία (το ποσοστό της να περιοριστεί πέριξ του 20%), οι εξελίξεις θα έχουν την ακριβώς αντίστροφη κατεύθυνση. Ο κ. Μεϊμαράκης θα χρεωθεί όχι τόσο την ήττα, αλλά το ότι η δύναμη της παράταξης υποχώρησε κατά πολύ σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ότι απέτυχε να επιτύχει την αναγκαία συσπείρωση. Ένα άτυχο αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές, κατά κοινή εκτίμηση, θα «βάλει ταφόπλακα» στις φιλοδοξίες του. Ο δρόμος της διεκδίκησης της αρχηγίας θα κλείσει, εκτός απροόπτου, ενώ ίσως επιταχυνθούν και οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

Στη Λ. Συγγρού κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, ιδίως δε αν η κυβέρνηση φέρει πιο κοντά (τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου) τον χρόνο των εκλογών. Αντιλαμβάνονται ότι σε μια τέτοια περίπτωση η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ότι η προσπάθειά τους θα είναι η Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό! Οι συνθήκες άλλωστε κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι: Ο Αλ. Τσίπρας εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης ενός σημαντικού τμήματος της κοινωνίας, την ίδια ώρα που η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να κινείται στο βαθύ τούνελ στο οποίο μπήκε μετά την ήττα στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Στο επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη επενδύουν πολλά στο ρήγμα που θα προκληθεί στον ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας, της Ζ. Κωνσταντοπούλου, του Γ. Βαρουφάκη, ενδεχομένως και άλλων. Ποντάρουν ακόμη περισσότερα στο ότι οι παραπάνω θα κατέβουν αυτόνομα στις εκλογές (με ένα ή περισσότερα κόμματα) και θα διεκδικήσουν κομμάτι από την πίτα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκτιμήσεις ως προς το ποσοστό που μπορούν να αποσπάσουν είναι διιστάμενες και παρακινδυνευμένες αυτή τη στιγμή, αφού όλοι περιμένουν τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τη θερινή περίοδο. Όσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό τους τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας. Δευτερευόντως, στη Λ. Συγγρού ποντάρουν και στις απώλειες που θα έχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με πιθανό -όπως λένε- το ενδεχόμενο να μείνουν εκτός Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι… ανάλογες εκτιμήσεις υπήρχαν στη Νέα Δημοκρατία και πριν από τις εκλογές Ιανουαρίου, οι οποίες κάθε άλλο παρά επιβεβαιώθηκαν. Στην περίπτωση που αυτή τη φορά επιβεβαιωθούν, τα δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για υψηλές φιλοδοξίες. Στις εκλογές του Ιανουαρίου οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν συγκεντρώσει ποσοστό μόλις 4,75%, κατά συνέπεια ακόμη, και αν έχει απώλειες, πρώτον, δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι προς το όφελος της Νέας Δημοκρατίας και, δεύτερον, δεν θα είναι τέτοιες που να μπορούν να αλλοιώσουν το γενικό αποτέλεσμα.

Με βάση τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει στη Λ. Συγγρού, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο ο κ. Μεϊμαράκης ξεκινάει περιοδείες ανά την επικράτεια, ενώ ταυτόχρονα θα οργανωθεί η επιτροπή που θα αναλάβει τη σύνταξη του νέου κυβερνητικού προγράμματος. Η περίοδος δεν είναι πλέον κατάλληλη για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες -οι θερινές διακοπές δεν θα έχουν ολοκληρωθεί-, ωστόσο στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να προλάβουν έναν εκλογικό αιφνιδιασμό από πλευράς κυβέρνησης. Αρχές Σεπτεμβρίου ο κ. Μεϊμαράκης θα απευθύνει ομιλία, η πρώτη ως αρχηγός, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου και θα πρέπει να δώσει ένα στίγμα του οικονομικού προγράμματος της παράταξης. Σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα, στις 4 Οκτωβρίου, επέτειο ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη συνδιάσκεψη με θέμα την ανασυγκρότηση του κόμματος με βάση τις ιδεολογικές αρχές. Εκεί ο κ. Μεϊμαράκης θα έχει την ευκαιρία να εκθέσει και να αναλύσει τα σχέδιά του και τα οράματά του για την επόμενη ημέρα. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν ήδη προκηρυχθεί εκλογές, οπότε ο προγραμματισμός αναπόφευκτα θα ανατραπεί και θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.


Σχολιάστε εδώ