Στη ΝΔ «χορεύουν» στους εκλογικούς σχεδιασμούς του Τσίπρα

Στη Λ. Συγγρού δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να θελήσει να επιταχύνει τις εξελίξεις και να προκηρύξει εθνικές εκλογές ευθύς μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές. Να μην περιμένει, δηλαδή, να προηγηθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι μέχρι τώρα το πιθανότερο σενάριο. Παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας σημειώνουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει σοβαρούς λόγους να μην καθυστερήσει την προκήρυξη των εκλογών, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα έχει κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές στα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια (20 Αυγούστου).

Πρώτον, θα εκμεταλλευτεί την υψηλή δημοτικότητα που εξακολουθεί να έχει παρότι έχει αθετήσει όλες σχεδόν τις προεκλογικές δεσμεύσεις του και επιπλέον ετοιμάζεται να βάλει την υπογραφή του σε ένα νέο Μνημόνιο, επαχθέστερο όσων προηγήθηκαν. Δεύτερον, θα βρει την Αριστερή Πλατφόρμα απροετοίμαστη, καθότι είναι απίθανο στο περιορισμένο διάστημα που απομένει τα μέλη της να καταφέρουν να οργανωθούν ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες μιας εκλογικής αναμέτρησης. Τρίτον, θα αξιοποιήσει το ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης, με τον κομματικό μηχανισμό της σε κατάσταση αφασίας, κάθε άλλο παρά έτοιμο να κατέβει σε μια εκλογική μάχη. Στη Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι από το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά ο χρόνος θα κυλάει εις βάρος του κ. Τσίπρα. Θα έχει ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων μνημονιακών μέτρων, οπότε η κυβέρνηση θα αρχίσει να εισπράττει πολιτικό κόστος, καθώς είναι βέβαιο ότι ορισμένα από τα μέτρα θα προκαλέσουν την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών. Από την άλλη, το ενδεχόμενο να λάβουν άμεσα οι δανειστές μια απόφαση για ρύθμιση του χρέους, που ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει ως «ισχυρό χαρτί» στις εκλογές, απομακρύνεται προς τα τέλη του… 2015.

Υπό αυτό το πρίσμα, στη Λ. Συγγρού θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείεται να εκμεταλλευτεί τις (παραπάνω) συγκυρίες και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Ενδεχόμενο που απεύχονται όσο τίποτε άλλο στο επιτελείο του Β. Μεϊμαράκη, καθώς αντιλαμβάνονται ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι προοπτικές για τη Νέα Δημοκρατία κάθε άλλο παρά ευοίωνες προδιαγράφονται. Η προσπάθεια ανασύνταξης μόλις ξεκίνησε και για να ολοκληρωθεί θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες, αφού επί της ουσίας η παράταξη πρέπει να στηθεί εξαρχής και σε νέες βάσεις. Να συγκροτηθούν εκ νέου τα όργανα, με τη συμμετοχή στελεχών που είχαν αποκλειστεί από το «καθεστώς Σαμαρά», και να καταρτιστεί νέο πρόγραμμα, που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα. Παράλληλα, πρέπει να γεφυρωθεί το ρήγμα που έχει προκληθεί στο εσωτερικό ως συνέπεια των λανθασμένων, αλόγιστων και ενίοτε εμμονικών πρακτικών που ακολούθησε η προηγούμενη ηγεσία.

Η παρουσία του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία φαίνεται ότι λειτουργεί συσπειρωτικά στην κομματική βάση, αλλά χρειάζεται χρόνος για να φανεί αν οι θετικές γνώμες εκτείνονται ως τη βάση της ελληνικής κοινωνίας. Ακόμη λιγότερο ελκυστική είναι η εικόνα της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο λόγω της περιοριστικής πολιτικής που εφάρμοσε την τριετία 2012 – 2014 αλλά και διότι το διάστημα αυτό μετακινήθηκε δεξιότερα, υιοθετώντας ακραίες και συντηρητικές αντιλήψεις και θέσεις. Με αποτέλεσμα να καταλήξει ένα «φοβικό» κόμμα, που απομονώθηκε ιδεολογικά και συρρικνώθηκε πολιτικά.

Στη Λ. Συγγρού αντιλαμβάνονται ότι, αν δεν σπάσει αυτός ο αποκλεισμός, αν η παράταξη δεν ανοιχτεί ξανά στην κοινωνία, θα είναι καταδικασμένη στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξ ου και η πρώτη προγραμματική δέσμευση του κ. Μεϊμαράκη ήταν η στροφή προς τον μεσαίο χώρο, αλλά για κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνος. Και αν οι εκλογές διεξαχθούν τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου, η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει σύμμαχο τον χρόνο.


Σχολιάστε εδώ