Στη νέα πραγματικότητα οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας

Η πλευρά των «προεδρικών» και οι σύμμαχοί της προβάλλουν τον Αλέξη Τσίπρα ως «εγγυητή της ενότητας» και χρεώνουν την όποια ρήξη «στη δογματική ακαμψία», πρωτίστως, της Αριστερής Πλατφόρμας, τονίζοντας μάλιστα ότι στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε την ψήφο του λαού λέγοντας ανοικτά πως θα διαπραγματευτεί εντός του ευρώ και η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, ενώ πλέον η πλευρά της Πλατφόρμας αναπτύσσει μια άλλη στρατηγική και θέτει σε πρώτο πλάνο την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Παράλληλα, τα στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Τσίπρα καταλογίζουν στους διαφωνούντες ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει και να αποδώσει η κυβέρνηση όταν υπάρχει τόσο κάθετη διαφωνία σε ένα τόσο μείζον ζήτημα και πως είναι «πολιτικά αφελές να λες ότι δεν ψηφίζεις κεντρικές επιλογές, αλλά στηρίζεις την κυβέρνηση».Η Αριστερή Πλατφόρμα προσπαθεί να συσπειρώσει τα στελέχη της αλλά και να διευρύνει το ακροατήριό της εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ και προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο (ακόμα και αν χρειαστεί να βρεθεί εκτός ΣΥΡΙΖΑ). Ήδη, τόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αλλά και άλλα επιφανή στελέχη της Πλατφόρμας, όπως ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Κώστας Ήσυχος, κ.ά., περιοδεύουν στην περιφέρεια και μιλούν σε συγκεντρώσεις.

Φαίνεται, πάντως, ότι η Αριστερή Πλατφόρμα επιλέγει να συμμετάσχει στις διαδικασίες σύγκλησης του έκτακτου συνεδρίου, καθώς στην επιτροπή θέσεων του συνεδρίου συμμετέχουν στελέχη των διαφωνούντων όπως ο Αλέκος Καλύβης, ο Αντώνης Νταβανέλος και ο Γιάννης Τόλιος, ενώ στην οργανωτική επιτροπή συμμετέχουν η Σόφη Παπαδόγιαννη, η Σοφία Δερμεντζόνγλου και ο Βασίλης Πριμικήρης.

Διακριτό ρόλο στο εσωκομματικό σκηνικό φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να παίξουν οι λεγόμενοι Πασοκογενείς, που και πάλι συγκροτούν έναν «διακριτό πόλο» ανάμεσα στους «προεδρικούς» και τους διαφωνούντες.

Εκτιμούν, δε, πως έχουν και θα έχουν έναν κομβικό ρόλο, καθώς το άνοιγμα που επιθυμεί η ηγεσία του κόμματος περνάει σε αυτή τη φάση από την προσέγγιση και «ρυμούλκηση» σημαντικών δυνάμεων και στελεχών που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, στήριξαν -χωρίς να ενταχθούν- τον ΣΥΡΙΖΑ και μπορούν να σηματοδοτήσουν και τη στροφή προς την Κεντροαριστερά. Παρά κάποιες επιμέρους διαφορές που υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν, οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αλέξης Μητρόπουλος, αλλά και οι Αντώνης Κοτσακάς, Δημήτρης Τσουκαλάς, κ.ά., συγκροτούν σε αυτή τη φάση αυτόν τον πόλο, ενώ υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με τον Χ. Σπίρτζη, τον Ν. Κοτζιά, τη Λ. Κατσέλη κ.ά.


Σχολιάστε εδώ