Σπίρτζης: Άλλο μοντέλο θέλουμε για την αξιοποίηση του Ελληνικού…
Παράλληλα υπογράμμισε ότι η μόνη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών έχει να κάνει με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και θα προχωρήσει τον σχετικό διαγωνισμό. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου», αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να αναζητήσει ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησης του Ελληνικού. «Να πάμε σε μια τελείως διαφορετική λογική, σε μια λογική αξιοποίησης, μια λογική που θα αφήνει χρήματα για τον ελληνικό λαό, όχι η πώλησή του αλλά η αξιοποίησή του με ένα πλήρες και ολιστικό σχέδιο, και όχι να συνεχίσουμε με μια λογική ιδιωτικοποιήσεων, σαν αυτή που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν», σημείωσε. Ο κ. Σπίρτζης αποκάλυψε ότι πέρα από το χαμηλό τίμημα έχουν εντοπιστεί και άλλα εξίσου σοβαρά προβλήματα στο μοντέλο που είχε επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ένα από αυτά είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε να δαπανήσει τεράστια ποσά (αναφέρθηκε σε δισεκατομμύρια) για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών (δρόμοι, παροχή ενέργειας κ.ά.) υποστήριξης προς το Ελληνικό. Επίσης, μίλησε για τη σημαντική επιβάρυνση που θα υπάρχει στην περιοχή, καθώς με βάση το μοντέλο που είχε επιλεγεί περί τους 30.000 ανθρώπους θα δραστηριοποιούνταν εκεί.
Ο κ. Σπίρτζης αποκάλυψε ακόμη ότι επί προεδρίας Πολλάλη η διοίκηση της εταιρείας Ελληνικό ΑΕ είχε προγραμματίσει συγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο για την αξιοποίηση της περιοχής. Το σχέδιο περιέγραφε με λεπτομέρεια το πώς πρέπει να εξελιχθεί η διαγωνιστική διαδικασία με τη συμμετοχή και ιδιωτών. Το εν λόγω σχέδιο το παρουσίασε ο κ. Πολλάλης στη διοικούσα επιτροπή του Ελληνικού Επιμελητηρίου, ωστόσο -όπως τόνισε ο κ. Σπίρτζης- «την άλλη μέρα έγινε γενική συνέλευση από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ και αντικαταστάθηκε ο κ. Πολλάλης»!
Ο υπουργός Υποδομών άσκησε κριτική συνολικά στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης και ότι η λογική που είχε επικρατήσει «δεν έβγαζε τη χώρα από την κρίση, δεν έβαζε μια αναπτυξιακή διάσταση αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά μια διάσταση ξεπουλήματός της». Επιπλέον, τόνισε ότι τα ίδια με το Ελληνικό είχαν γίνει με τη ΔΕΗ, με τον διαχωρισμό σε μικρή και μεγάλη, αλλά και άλλους δημόσιους οργανισμούς, όπου η διαδικασία σταμάτησε διότι υπήρχαν συνταγματικά κωλύματα.